Hallatlan izgalmak után Szilágyi Áron az aranyéremért vív

Szilágyi Áron történelmi lehetőség előtt áll. A kardvívók közül elsőként lehet egyéniben háromszoros olimpiai bajnok, ráadásul három egymást követő olimpián. Már csak egy lépés választja el ettől. Az elődöntőben a grúz Sandro Bazadzét 15-13-ra verte meg. A döntőben az olasz Luigi Samele lesz az ellenfele. Magyar–olasz – klasszikus párharc vívásban.

2021. 07. 24. 12:18
null
Szilágyi aranyért vívhat. Egyetlen lépésre a történelmi sikertől Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, ihletett formában vívott az első három asszójában. A venezuelai José Quinterót és az iráni Mojtaba Abedinit 15-7-re, a szintén iráni Ali Pakdamant 15-6-ra verte. Mindhárom ellenfelének már a szünetben az arcára volt írva, hogy esélye sincs. Nem is volt.

A kétszeres magyar olimpiai aranyérmesnek a sorsolásra sem lehetett panasza, Quintero a 64 között kiverte a japán Josidát, aki veszélyesebb ellenfélnek ígérkezett volna. Az elődöntőben pedig elkerülte a koreai Oh Szang Ukot,

aki 2019-ben Budapesten egyéniben és csapatban is világbajnok volt, összesen négyszeres vb-aranyérmes, mellesleg világranglista-vezetőként érkezett Tokióba, tehát ő volt a verseny első kiemeltje. Egyértelműen a nap legnagyobb meglepetése volt, hogy a grúz Sandro Bazadze legyőzte Oh Szang Ukot.

Egy bravúr azonban bőven elég egy napra... Noha a grúz sem kezdő, háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes, Tokióban ő a nyolcadik kiemelt, de Szilágyit egyértelműen elé rangsorolhatjuk, noha az olimpián „csak” negyedik kiemelt.

Szilágyit taps fogadta a bemutatásnál, ezúttal is magabiztosnak tűnt. Mégsem kezdődött jól a meccs, Bazadze elhúzott 3-0-ra. Szilágyi nem zökkent ki a nyugalmából, 4-4-nél egyenlített, sőt átvette a vezetést. A grúz elterült a páston egy pillanatra, a lelátóról érkezett a „földet rá”... Fordult a kocka, de a grúz sem hagyta magát, szoros volt a meccs. Magyar szemszögből 6-5, 7-5, s 8-5-nél következett a szünet. Három tussal vezetett hát Szilágyi. Megnyugató beszélgetés Decsi Andrással, s következett a folytatás.

A grúz tudott újítani, egyenlített 8-8-ra. De átvenni nem tudta a vezetést. 9-8, majd 10-8 – hátrálás közben szép közbevágással. Még öt tus...

Továbbra is idegtépően szorosan alakult. 10-9, 11-9, 11-10, 11-11-nél ismét egál – kell ehhez kommentár? 12-11, 12-12. Reklamálás mindkét oldalon, de ismét döntetlen. Sőt, 12-13, ismét előny a grúznál. Buzdítás a lelátó több pontjáról, s 13-13-nál megint döntetlen. A következő tust Szilágyinak adja meg a zsűri, 14-13 – egyetlen tus kell! Kaukázusi hangulat a lelátón.

Mégis magyar öröm. Szilágyi megcsinálta, 15-13-ra nyert és döntős! Meglehet az újabb címvédés, a történelmi triplázás!

Szilágyi az aranyért vívhat. Egyetlen lépésre a történelmi diadaltól
Fotó: Mirkó István

Bazadze feldúltan hagyta el a termet, óbégatott, még köpött is egyet, s nem volt hajlandó interjút adni. Majd az edzője még rátett egy lapáttal, nekünk is mutogatta a felvételt, szerinte hol csaltak a bírók...

Szilágyi Áron mint mindig, most is hozta a megbízható formáját.

– 13-13-nál volt a legkritikusabb pillanat, az volt a lényeg, hogy végig nyugodt tudtam maradni – vágott bele az értékelésbe Szilágyi. – Igen, éreztem, hogy az ellenfelem megpróbál kizökkenteni, egyedül az volt kicsit sok, amikor már a zsűrivel is veszekedett, de azért nem lépett túl egy bizonyos határt. 14-13-nál viszont már éreztem, hogy elvesztette az összpontosítást, s meglehet az asszó.

Szilágyi nem akart különbséget tenni a között, kivel vív a döntőben, de azért volt egy jó mondata.

– Kimmel már vívtam olimpiai elődöntőben, remélem, emlékszik rá. Samelével még nem. Meglátjuk.

Egyelőre tökéletes végszó. De csak egyelőre...

Vívásban gyorsan peregnek az események, gyorsan kiderült, hogy Samele lesz Szilágyi ellenfele, miután 15-12-re legyőzte Kimet. Az olasz 6-12-ről fordított zsinórban kilenc tust adva. Nem semmi. De még sosem került Szilágyi útjába olimpián.

Szilágyi útja a döntőig

A 32 között: Szilágyi Áron-José Quintero (venezuelai) 15-7

A 16 között: Szilágyi Áron-Mojtaba Abedini (iráni) 15-7

Negyeddöntő: Szilágyi Áron-Ali Pakdaman (iráni) 15-6

Elődöntő: Szilágyi Áron-Sandro Bazadze (grúz) 15-13

A másik ágon: Luigi Samele (olasz)-Kim Jung Hvan (dél-koreai) 15-12

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.