Hamilton hatodszor a csúcson

Egyértelmű volt, hogy Hamilton nem csupán a vb-címre hajt, futamgyőzelemmel szeretne ünnepelni. Ez végül nem jött össze neki.

Magyar Nemzet
2019. 11. 03. 22:35
Formula One: United States Grand Prix-Qualifying
A brit pilóta már csak egy vb-elsőségre van Schumachertől Fotó: USA Today Sports Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még pénteken nem indult jól az Amerikai Nagydíj számára. A Mercedes brit pilótája elárulta, hogy az első szabadedzés után le kellett dőlnie, olyannyira megfájdult a feje az austini pálya sok bukkanójától, amiket egyébként mások is kritizáltak. „A kisebb huplik megadják az adott pálya karakterét, ezekkel semmi gond, de ilyen egyenetlen aszfalton még nem vezettem.

Minden ütést a gerincünk nyel el, talán egy párnát kellene az ülésembe tenni” – jegyezte meg a vb-címvédő, akinek szombaton sokkal inkább már azért fájhatott a feje, mert az idei leggyengébb időmérős produkciójával csak az ötödik helyet szerezte meg a rajtrácson. Azt azonban elismerte, hogy nem az autójával volt a hiba, hanem ő baltázta el a kvalifikációt, ami persze nem is lehetett vita tárgya. A pole pozí­ciót ugyanis csapattársa, Valtteri Bottas húzta be, mindössze tizenkét ezredmásodperccel megelőzve Sebastian Vettelt (Ferrari), de (Red Bull) és Charles Leclerc (Ferrari) is befért Hamilton elé.

Ám minden józan számítás szerint az ötszörös világbajnoknak amiatt nem kellett aggódnia, hogy vasárnap estére nem lesz hatszoros vb-győztes. A helyzet úgy nézett ki, hogyha négy pontot szerez, vagyis bejön a nyolcadik helyre, akkor biztosan megkoronázzák Texasban, de akár ki is eshet rögtön a rajt után, ha Bottas nem nyeri meg a futamot. Hamilton mindenesetre igyekezett meggyőzni a médiát arról, nem az jár a fejében, hogy két futammal a szezonzárás előtt az örök rangsort hét vb-címmel vezető sarkára léphet, egyszersmind lehagyja a Formula–1 hőskorában ötször bajnokká avatott Juan Manuel Fangiót.

Bottas rajtján nem múlott, hogy elodázza az ünnepséget, az 56 körös versenyben megtartotta az első helyét, de Hamilton a negyedikről pillanatok alatt feljött a harmadikra. Vettelnek komoly gondjai adódtak az autójával, és a kilencedik körben feladni a futamot. Verstappen a 14., Bottas a 15. körben állt ki kerékcserére, Hamilton még maradt a pályán, és így az élre is került. Egészen addig, amíg a friss gumikon érkező Bottas a 25. körben meg nem előzte, ezután a brit is új gumikat vételezett, és a harmadik helyre érkezett vissza.

De úgy kalkulálhatott, hogy neki már nem kell többet a bokszba menni. Egyértelmű volt, hogy Hamilton nem csupán a vb-címre hajt, futamgyőzelemmel szeretne ünnepelni. Ez végül nem jött össze neki, Bottas a második kerékcseréje után az 52. körben utolérte és megelőzte, a finn nyerte meg az Amerikai Nagydíjat. Ám ki mondana olyasmit, hogy Hamilton veszített, amikor a második helyével (harmadikként Verstappent intették le) is hatszoros világbajnok lett!

A brit pilóta már csak egy vb-elsőségre van Schumachertől
Fotó: Reuters

A vb végeredménye: 1. Hamilton 381 pont, 2. Bottas 314, 3. Leclerc 249, 4. Verstappen 235, 5. Vettel 230.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.