Hamilton hatról hétre juthat

Lewis Hamiltonnak a torokgyulladását kellett kikúrálnia, a Renault egyik szállítókamionja pedig az M1-es autópályán árokba borult, de így vagy úgy mindenki befutott a Hungaroringre, ahol ma a szabadedzésekkel megkezdődik az immár 34. Formula–1-es Magyar Nagydíj. A harmincharmadikat tavaly éppen a vb-címvédő, az összetettben most is nagy fölénnyel vezető Hamilton nyerte, a világbajnokságon idén is a Mercedes dominál, ám a múlt vasárnapi hockenheimi felsülése után semmiképpen sem egy langyos futam elé nézünk. Főleg, ha nálunk is elered az eső.

2019. 08. 02. 10:54
null
A Mercedes brit pilótája nem a szuvenírárusoknál szerzi be a magyarországi emléktárgyakat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nagydíj egyik sajátossága, hogy az augusztusi forróságban bármikor leszakadhat az ég, és vasárnap Hockenheimben láthattuk, hogy ez mekkora kalamajkát tud okozni. Hamilton többször is hibázott, és csak az Alfa Romeo-pilóták utólagos időbüntetése miatt sorolták előre a kilencedik helyre, Valtteri Bottas pedig a verseny vége felé dobogóesélyesként összetörte a másik Mercedest. A flúgos futamot nyerte a Red Bull-lal, megelőzve Sebastian Vettelt, aki az időmérőn nem tudott mért kört teljesíteni a Ferrarival, a rajtrács utolsó, huszadik helyéről jött fel a másodikra. Ha valami, ez visszahozhatja a négyszeres világbajnok megcsappant önbizalmát, míg Danyiil Kvjat (Toro Rosso) harmadik helye reményt adott a kiscsapatoknak, hogy olykor nekik is osztanak lapot. No persze ehhez a Hungaroringen is kellene valamilyen váratlan fejlemény, mert nálunk bizony nem könnyű előzni.

Ennek dacára a pilóták minden évben rendre kiemelik, hogy szívesen jönnek hozzánk, egyáltalán nincs ellenükre a technikás pályánk, és Budapest közelsége is sokat nyom a latban. Az idén már a Renault alkalmazásában álló Daniel Ricciardo, akitől távol állnak a szabványos nyilatkozatok, a minap azt a ­poént sütötte el, hogy nálunk nemcsak kiválók, hanem olcsók is az éttermek, így mindig itt hívja meg a csapatát közös vacsorára, mert így tud spórolni. A Renault-nál hétfőn még nem viccelődtek, amikor az egyik szállítókamion­juk Győr közelében, az M1-es autópályán átszakította a szalagkorlátot, és a vízelvezető árokban kötött ki. Visszakanyarodva Hamiltonhoz – aki hat elsőségével a Hungaroring királya, tavaly is ő győzött nálunk –, a hét elején neki is volt elég baja, túl a hockenheimi malőrön. Torokgyulladásából próbált meggyógyulni, és minden hivatalos programját lemondta, hogy pihenhessen és rendbe jöjjön a Magyar Nagydíjra.

A Mercedes brit pilótája nem a szuvenírárusoknál szerzi be a magyarországi emléktárgyakat
Fotó: Kurucz Árpád

Ha ránézünk a vb állására, akkor mindenesetre azt látjuk, hogy az erő az ötszörös világbajnokkal van, negyvenegy ponttal vezet Bottas előtt, ám a sorban következő Verstappen, Vettel és Charles Leclerc (Ferrari) is ábrándozhat arról, hogy vasárnap őt intik le elsőként. Az idei tizenegy futamból Hamilton hetet nyert meg, Bottas és Verstappen kettőt-kettőt, s most már a Ferrarinál is nagyon szeretnének felkerülni erre a listára.

A vb állása, pilóták: 1. Hamilton (Mercedes) 225, 2. Bottas (Mercedes) 184, 3. Verstappen (Red Bull) 162, 4. Vettel (Ferrari) 141, 5. Leclerc (Ferrari) 120, 6. Gasly (Red Bull) 55, 7. Sainz (McLaren) 48, 8. Kvjat (Toro Rosso) 27, 9. Räikkönen (Alfa Romeo) 25, 10. Norris (McLaren) 22. Csapatok: 1. Mercedes 409, 2. Ferrari 261, 3. Red Bull 217, 4. McLaren 70, 5. Toro Rosso 42.

A Magyar Nagydíj programja. Péntek: 11.00–12.30: első szabadedzés, 15.00–16.30: második szabadedzés. Szombat: 12.00–13.00: harmadik szabadedzés, 15.00–16.00: időmérő edzés. Vasárnap: 13.30–14.00: versenyzői parádé, 14.00–14.15: rajtrács-ceremónia, 14.54–14.56: nemzeti himnusz, 15.10–17.10: Formula–1-es Nagydíj (70 kör vagy 120 perc).

A hét végén betétprogramként a Formula–2, a Formula–3 és a Porsche Mobil1 Supercup mezőnye is megméreti magát a Hungaroringen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.