Hamilton megint odacsapott, már csak egy kell neki a százhoz

Pályafutása 99. pole pozícióját szerezte meg szombaton Lewis Hamilton a Formula–1-es Emilia-Romagna Nagydíj időmérő edzésén. A Mercedes hétszeres világbajnoka mellől Sergio Pérez, a Red Bull pilótája startolhat majd, míg a harmadik rajtkocka Max Verstappené lett a másik Red Bull-lal.

Magyar Nemzet
2021. 04. 17. 16:01
Hamilton
Imola, 2021. április 17. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Emilia Romagna Nagydíjának harmadik szabadedzésén az imolai pályán 2021. április 17-én. A futamot április 18-án rendezik. MTI/AP/Luca Bruno Fotó: Luca Bruno Forrás: MTI/AP/Luca Bruno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula–1-es világbajnokság második állomásán, az Emilia-Romagna Nagydíj mindkét pénteki szabadedzésén a finn Valtteri Bottas (Mercedes) volt a leggyorsabb Imolában, megelőzve csapattársát, a bahreini szezonnyitót megnyerő, hétszeres világbajnok brit Lewis Hamiltont, ám szombaton a harmadik tréningen változtak az erőviszonyok. Magára talált a Red Bull, a trónkövetelő holland autózta a legjobb köridőt, és nem is kevéssel, közel fél másodperccel előzte meg a McLaren brit pilótáját, Lando Norrist. A harmadik helyen Hamilton zárt, majd a mexikói Sergio Pérez (Red Bull) következett, míg Bottasnak csak a hetedik hely jutott, és a finn kirívó módon alaposan elmaradt a pénteki idejétől. Azt senki sem gondolhatta, hogy az időmérőn a Mercedes két pilótája nem a pole pozícióért fog majd csatázni, mindenesetre a pénteki gyengélkedése után a Red Bull visszajött a meccsbe.

Az időmérő első etapját hamar megszakította Cunoda Juki (Alpha Tauri) balesete, a gumifalba csapódó japán újonc nagyon csúnyán összetörte az autóját, szerencsére neki nem lett semmi baja. A Q1-ből meglepetésre mindkét Williams továbbjutott, a két Haas mellett a két Alfa Romeo esett ki. A Q2-ben az első körök után váratlanul Norris állt az élen, pedig a harmadik szektorban még hibázott is. A második etap végére újabb csavarral Pérez került az élre, miközben Carlos Sainz Jr. kiesett a Ferrarival. Két világbajnok, Sebastian Vettel (Aston Martin) és Fernando Alonso (Alpine) is búcsúzott, ami azért volt igazán kínos nekik, mert csapattársaik, Lance Stroll és Esteban Ocon továbbmentek. A Q3-ban „félidőben” Hamilton, Verstappen, Pérez volt az első három sorrendje, de a Mercedes pilótája csak 0,091 másodperccel vezetett a holland előtt, míg Bottas az első körében hibázott. A finnek a második próbálkozása sem jött össze, és Hamilton sem tudott javítani. A hétszeres világbajnok azonban így is megnyerte az időmérőt – ez pályafutása 99. pole pozíciója –, utána pedig a két Red Bull következett, ám Pérez megelőzte Verstappent. A mexikói 0,035 másodperccel maradt el Hamiltontól. A harmadik amúgy Norris lett volna, ha a második gyors körén 20-30 centiméterrel nem hagyja el a pályát, de megtette, így ezt a köridejét törölték, és be kell érnie a hetedik hellyel.

Az Emilia-Romagna Nagydíj rajtrácsa:

1. sor:

(brit, Mercedes)

Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

2. sor:

Max Verstappen (holland, Red Bull)

Charles Leclerc (monacói, Ferrari)

3. sor:

Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)

Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)

4. sor:

Lando Norris (brit, McLaren)

Valtteri Bottas (finn, Mercedes)

5. sor:

Esteban Ocon (francia, Alpine)

Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)

6. sor:

Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)

George Russell (brit, Williams)

7. sor:

Sebastian Vettel (német, Aston Martin)

Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

8. sor:

Fernando Alonso (spanyol, Alpine)

Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)

9. sor:

Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)

Mick Schumacher (német, Haas)

10. sor:

Nyikita Mazepin (orosz, Haas)

Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

Nem lehetnek nézők Barcelonában

A katalán egészségügyi hatóságok meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseket, így május 9-én nézők nélkül rendezik meg a Formula–1-es Spanyol Nagydíjat. A versenyrendezők bíztak benne, hogy a barcelonai pályára korlátozott számban beengedhetnek majd rajongókat, és a héten meg is kezdődött a jegyértékesítés, amit szombaton le kellett fújni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.