Hamilton megkapja a lovagi címet, Boris Johnson megtámogatta

Kész tényként kezelhetjük, hogy újévkor az idén hetedik Formula–1-es világbajnoki címét megszerző Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája is azok között lesz, akik megkapják a lovagi címet, így jövőre már Sir Lewis Hamiltonnak illik szólítani.

2020. 12. 30. 18:05
Spanish Grand Prix
Formula One F1 - Spanish Grand Prix - Circuit de Barcelona-Catalunya, Barcelona, Spain - August 16, 2020 Winner Mercedes' Lewis Hamilton celebrates on the podium Pool via REUTERS/Albert Gea - UP1EG8G167S3D Fotó: Albert Gea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

II. Erzsébet 1926. április 21-én született, de ne rökönyödjünk meg azon, hogy a születésnapját idén június 13-án ünnepelték; uralkodói körökben ugyanis megszokott, hogy a koronás fők „hivatalos” születésnapja egy kiválasztott nap. Nagy-Britanniában a Trooping the Colour, a hadsereg csapatzászlós tisztelgő parádéja 1748 óta egybeesik a mindenkori uralkodó születésnapi köszöntésével. S azt, hogy ez mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király (uralkodott: 1901-től 1910-ig) honosította meg, aki 1841. november 9-én látta meg a napvilágot, ám ráébredt, hogy Nagy-Britanniában az őszi időjárás nem igazán alkalmas nagyszabású születésnapi, szabadtéri rendezvényekre. Azóta a brit uralkodókat minden évben június első felében egy szombati napon köszöntik.

Minderre azért tértünk ki, mert II. Erzsébet évente kétszer, a születésnapja előestéjén, valamint újévkor hirdeti ki, hogy kinek adományoz lovagi címeket, és most a brit sajtó értesülései alapján kész tényként kezelhetjük, hogy is azok között lesz, akik a nevük elé tehetik a „Sir” megszólítást. Hamilton 2009-ben a Brit Birodalom Rendjének a legalacsonyabb, MBE (tag) fokozatát már megkapta, most viszont a Knight Bachelor rangra emelik – ezt azok kaphatják meg, akiket nem szervezett lovagrend tagjaként ütnek lovaggá. A Formula–1-ben ezt a címet eddig három pilóta érdemelte ki: Jackie Stewart, az idén elhunyt Stirling Moss, valamint az ausztrál Jack Brabham, de Frank Williams és a Williams csapat társalapítója, Patrick Head is megkapa az elismerést.

A Daily Mail értesülése szerint Boris Johnson miniszterelnök is közbenjárt, hogy Lewis Hamilton is bekerüljön az elit társaságba, felíratta a diplomácia listára (Diplomatic and Overseas List), vagyis azon személyek közé, akik külföldön tesznek kivételes szolgálatot az Egyesült Királyságért. A monacói bejelentett lakcímű, immár hétszeres világbajnok pilótának az elmúlt években volt egy zavaros adótartozási ügye a brit hatóságokkal, ami miatt nem üthették lovaggá, de ez az ügy az idén Hamilton számára megnyugtató módon lezárult.

Lovagí címet kapott korábban többek között az idén elhunyt színészlegenda, Sean Connery vagy éppen Anthony Hopkins, a zenész Paul McCartney, a sportvilágból az atléta Mo Farah, a teniszező Andy Murray, a kerékpáros Chris Hoy és Bradley Wiggins, az evezős Steve Redgrave, a golfozó Nick Faldo, a futball nagyjai közül pedig mások mellett Bobby Charlton és Alex Ferguson is. Lewis Hamilton jó társaságba kerül, és ki merné azt mondani, hogy nem érdemli meg?!

Lewis Hamilton sok dicsőséget szerzett Nagy-Britanniának
Fotó: REUTERS/Tolga Bozoglu

Elvesznek egy óra szabadedzést

A 2021-es Formula–1-es idényben a nagydíjhétvégék pénteki napján az eddigi másfél órás szabadedzések ezentúl egyórásak lesznek. A döntés hátterében az áll, hogy – ha minden a tervek szerint alakul – 2021-ben rekordszámú, 23 nagydíjat rendeznek a világbajnokságon, és a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) már jó ideje tervezi a versenyhétvégék átalakítását is. Az erőltetett menetben a hagyományos csütörtök délutáni sajtókonferenciákat átteszik péntek délelőttre, így mindkét aznapi szabadedzésre délután kerülne sor. Így egy teljes napot nyernek, és ez nagyon jól jön a csapatoknak és a pilótáknak is, akik többet pihenhetnek az utazások között. Idén az Emilia Romagna-i Nagydíj logisztikai okok miatt mindössze kétnapos volt (október 31., november 1.), Imolában szombaton egyetlen kilencvenperces szabadedzés előzte meg az időmérőt. Ez is egy lehetőség, és a FIA a 2021-es évet a nagy szabályváltozások előtt amúgy is a kísérletezésre szánja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.