Hanga Ádám történelmet írt a Real Madriddal kötött szerződéssel

Igaznak bizonyultak a spanyol sajtóértesülések, Hanga Ádám a Barcelonától a klub ősi riválisához, a Real Madridhoz szerződött. A 32 esztendős kosárlabdázó ezzel történelmet írt, mert ő lehet az első magyar sportoló, aki mindkét nagy klubban tétmérkőzésen pályára léphet. Hanga Ádám a Nemzeti Sportnak elmesélte a klubváltás okát és körülményeit is.

Magyar Nemzet
2021. 07. 24. 16:15
null
Hanga Ádám a Real Madrid mezével Forrás: Facebook/Hanga Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami a hónap elején még csak találgatás volt, az mostanra igazzá vált: a Real Madridban folytatja a pályafutását! Korábban a Magyar Nemzet is megírta, hogy napjaink legismertebb kosárlabdázója, egyben Európa egyik legjobb játékosa váratlanul szerződést bontott a Barcelonával a bajnoki cím megszerzése után, és bár van ajánlata más országokból, minden bizonnyal marad Spanyolországban, és az ősi rivális Real Madridhoz szerződik.

Pénteken feleslegessé vált a feltételes mód, a klub és a játékos is bejelentette a szerződéskötés tényét.

 

Hanga Ádám a Real Madrid mezével
Fotó: Facebook/Hanga Ádám

 

Az idén Barcelonában a korábbiaknál kevesebb játéklehetőséget kapó Hanga Ádám bajnoki címmel búcsúzott el a Barcelonától, a fináléban éppen a Real Madridot győzte le a katalán csapat. A 2020–2021-es idényben negyven bajnoki mérkőzésen lépett pályára, átlagban 15.8 percet volt a parketten, ezalatt 5.6 pontot, 3.2 lepattanót és 1.9 gólpasszt jegyzett. A Real honlapja kiemeli, hogy Hanga 50.7 százalékos pontossággal dobta a hárompontosokat. Legeredményesebb meccsét december 20-án a Badalona ellen játszotta, amikor 17 perc alatt 18 pontot szerzett. A legtöbb lepattanót (7) a Zaragoza ellen szedte, míg a legtöbb gólpasszt (8) a Gran Canaria ellen osztotta ki. Az Euroliga elvesztett döntőjében csak hét másodpercet kapott Sarunas Jasikevicius vezetőedzőtől, amit csalódásként élt meg, akárcsak azt, hogy tavasszal kevés játéklehetőséget kapott.

Az új szerződéséről Hanga Ádám a Nemzeti Sportnak nyilatkozott, és ezt mondta:

– Egy évem még hátravolt a szerződésemből, ám a bajnoki cím után néhány nappal a vezetőség jelezte, tárgyalni akar velem is, ahogyan előtte már több csapattársammal megtette. Mindannyian tudtuk, akik a Barcelonánál dolgoztunk, hogy menedzsmentváltáson esik át a klub, s újra akarják tárgyalni a szerződéseket. Én is sejtettem, hogy alighanem csökkenteni akarják a pénzemet. Ehelyett jelezték, nem számítanak rám a jövőben. Állítólag nem fértem már bele az elképzelésbe, amit a jövő csapatáról alkottak, újragondolták, s fiatalítani akarnak. Sokan beszélik a városban, hogy anyagi gondjai is vannak a klubnak. Ezután beszéltem Sarunas Jasikevicius vezetőedzővel is, aki azt mondta, ő szerette volna, ha maradok, de én nem igazán hiszek neki… Mindegy is már, egyáltalán nem érdekel a miért, tiszta lelkiismerettel távozom, mert az előző négy évben mindent megtettem a csapat érdekében, tiszteltek, szerettek, és nem én akartam eljönni.

 

Itt még a Barcelona tagjaként ünnepli a bajnoki címet június közepén
Fotó: acb.com

 

Hanga Ádám elárulta, az orosz Zenit, az olasz Armani Milano, a spanyol Valencia és a Real Madrid is érdeklődött iránta, ő pedig a család miatt – évek óta Spanyolországban élnek, már spanyolul is beszélnek a lányai – egyértelmű volt, hogy ott akart maradni, és fontos szempont volt az is, hogy euroligás csapatban játszhasson.

– Aztán hamar kiderült, a Real nagyon akar engem – engem, aki sok borsot tört az orruk alá az elmúlt években, és aki az ellenségtől érkezik! Megegyeztünk és én nagyon boldog voltam, vagyok, hogy egy ilyen megaklubnál folytathatom a pályafutásomat. Tisztában vagyok vele, hogy az ősi riválishoz igazoltam, de nem én döntöttem arról, hogy elhagyom a Barcát, amelynek összességében hálás vagyok, és szerencsésnek érzem magam.

A 32 éves magyar kosaras kettő plusz egy évet írt alá a Real Madridhoz. A klubnál a következő évadra eddig Hanga Ádám érkezése mellett a francia irányító, az előző szezon kellős közepén a Barcától elküldött, s rövid időre a Villeurbanne-nál kikötő Thomas Heurtel, továbbá az orosz Lokomotiv Kubanyból szerződtetett amerikai Nigel Williams-Goss és az ugyancsak a Villeurbanne-ból átigazolt francia Guerschon Yabusele jelenti az erősítést.

Egy magyar sportoló mondhatta csak el magáról Hanga Ádám előtt, hogy a Real Madrid és a Barcelona keretének is tagja volt, igaz, ő hivatalos mérkőzésen egyik csapatban sem lépett pályára, vagyis a egy kosárlabdázó lehet az első, aki mindkét klubban játszik tétmérkőzést. A most 83 éves Kaszás (Kaszner) László labdarúgó az 1956-os disszidálása és kétéves eltiltása után 1958–1959-ben a Barca, 1959–1960-ban a Real keretéhez tartozott, azonban a sztárokat csak a kispadról vagy a lelátóról figyelhette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.