Harc nélkül őrzik a trónt az amerikaiak

A 8. női labdarúgó-vb fináléjában a favorit Egyesült Államok 2-0-ra legyőzte az Európa-bajnok Hollandiát, és története során negyedszer hódította el a trófeát.

Ch. Gáll András
2019. 07. 08. 13:05
FIFA Women's World Cup 2019
Az Egyesült Államok negyedszer nyerte meg a vb-t Fotó: IAN LANGSDON Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán az 1954-es (férfi)világbajnoki döntőnek volt akkora esélyese Magyarország, mint vasárnap a 8. női labdarúgó-vb fináléjának az Egyesült Államok Hollandia ellen. Nem elhanyagolható különbség, hogy 65 éve Puskásék 3-2-re kikaptak, a lyoni Olimpia Park 59 186 nézője előtt azonban a toronymagas favorit 2-0-ra legyőzte az Európa-bajnokot, és története során negyedszer hódította el a trófeát, egyszersmind Németország után a második nemzet lett, amelyik megvédte címét.

Az amerikai válogatott félelmetesen rutinos alakulat, a hat legtapasztaltabb, egyként harmincon túli sztár – Carli Lloyd, Megan Rapinoe, Kelley O’Hara, Becky Sauerbrunn és Tobin Heath – együttvéve 1026 válogatottságot számlált a döntő előtt.

A fiatal hollandoknak ez még csak a második vb-részvétele, és mindjárt eljutottak a döntőig – persze ez egy ­Európa-bajnoktól akár elvárható is lehet. A 28. percig kellett várni az első óriási helyzetre, ekkor szöglet után Julie Ertz kapáslövését ütötte ki Sari van Veenendaal, a hollandok kapusa. Ekkor már bőven túl jártunk a mágikus 12. percen – az amerikaiak első hat vb-meccsén a 12. percet egyetlen ellenfél sem élte túl kapott gól nélkül. A 36. percben Alex Morgant büntetőgyanús körülmények között fellökték, majd két percre rá megint Morgan közeli perdítését kellett védenie Van Veenendaalnak. Érett az amerikai gól. A 40. percben Morgan, a mezőny legjobbja küldött húszméteres bombát a bal alsó sarokra, de a kapus védett. Az 59. percben aztán a holland ötös környékén Stefanie van der Gragt másfél méter magasra emelt lábbal beletalpalt Morgan vállába-mellébe, a bíró némi videózás után megadta a tizenegyest, amit Rapinoe halálos nyugalommal értékesített. Ez volt a lila hajú balszélső hatodik gólja a vb-n, amivel beérte Morgant.

Az Egyesült Államok negyedszer nyerte meg a vb-t
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ezzel beindult a henger. A 69. percben Rose Lavelle pazar testcsel után – valaha fektette el így a győri védőket – pontos ballábas lövéssel fejezett be egy kontrát, a 2-0 után már szemernyi esélye sem maradt az Európa-bajnoknak. Ez volt az amerikaiak 26. gólja, ennél többet egyetlen vb-n sem szerzett más csapat. A következő percekben Morgan, Crystal Dunn, Carli Lloyd meg még az amerikai masszőr is rúghatott volna gólt, de mindegyik helyzetüket elmulatták. Így maradt a 2-0, az Egyesült Államok negyedszer lett világbajnok.

S hogy mennyire komoly sport ma már a női foci, azt a nézőtéren felfedezhető hírességek látványa bizonyítja. Ott szurkolt az övéinek Vilmos Sándor holland király, a Liverpool védője, Gianni Infantino FIFA-elnök mellett pedig ott láttuk Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt is.

A női futball végképp felnőtté vált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.