Harminc fölött is szép lehet az élet

Mare nostrum, azaz A mi tengerünk — a rómaiak hívták így a Földközi-tengert, amikor a birodalmuk beltengere volt a történelem leghíresebb vízfelülete. Manapság a komoly hagyományokra visszatekintő, három állomást (Monacót, Canet-en-Roussillont és Barcelonát) felölelő versenysorozat neve úszásban. A katalán fővárosban a hét végén csaptak össze jó sokan a földkerekség legjobbjai közül. A magyar úszósport krémjét Hosszú Katinka, Milák Kristóf, Kapás Boglárka képviselte. Helyszíni tapasztalataink rezüméje: a világon talán sehol sem veszik annyira komolyan a versenyrendezést, mint Magyarországon.

Ch. Gáll András (Barcelona)
2019. 06. 18. 7:06
null
Hosszú Katinka meghódította Barcelonát Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Club Natació Sant Andreu uszodáját még véletlenül sem hasonlíthatjuk a Duna Arénához, de még a Komjádihoz sem, nagyjából a Kőér utcai létesítmény színvonala, azzal a különbséggel, hogy nyitott – ami a barcelonai nyárban nem utolsó szempont.

A bejáratot alig lehet megtalálni a Rambla de Fabra y Puig nevű sétálóutcán, a város északkeleti fertályán, a Sant Andreu városnegyedben, két kilométerre a Sagrada Familiától, de ha megtaláltuk, minden további nélkül besétálhatunk, a kutya sem kéri a belépőt, mert – nincs.

meghódította Barcelonát
Fotó: Mirkó István

Igen, ingyen és bérmentve futhat bele az ember az úszóklub büféjének kerthelyiségében Hosszú Katinkába, Milák Kristófba, Kapás Boglárkába, Adam Peatybe, Julija Jefimovába, Mireia Belmontéba vagy éppen Marco Kochba. Büszkén újságolhatom, hogy a magyar sztárok boldogan szelfiznek a rajongókkal, nyakra-főre osztogatják az auto­gramokat, miközben Belmonte – pedig ő otthon van! – vagy Peaty úgy száguld át a klub kertjén, hogy közben levegőnek nézi a hat-tíz éves úszópalántákat, akiknek életük végéig szóló élmény lenne, ha csak egy szót válthatnának bálványukkal.

De szakmázzunk is egy kicsit! Hosszú Katinka a 200 és a 400 méter vegyes mellett – utóbbi távon a világ idei legjobbját úszta – a 100 méter pillangót is behúzta, mégpedig hatalmas egyéni csúccsal. Milák a 100 méter pillangót nyerte meg, pedig a 200 méter pillangót, emellett Kapásnak és Gyurta Gergelynek 1500 méter gyorson volt egy-egy bronzérme.

– A 400 vegyesen a 4:32.52 az év legjobb eredménye, bár újabban elkezdtek idényt számolni naptári év helyett, és így a japán Ohasi tavaly ősszel úszott 4:32.00-ja valamivel jobb. Megmondom őszintén, az időeredménnyel nem vagyok elégedett. Nem akarom másokra fogni, de nem volt valami gyors a mezőny. Ha valaki megszorít, talán bemegyek 4:32 alá. A száz pillangón úszott 57.80-as egyéni csúcsomnak viszont nagyon örülök, egy másodpercet javítottam, ami kiváló idő a vegyes kezdése szempontjából – mondta lapunknak Hosszú.

– Katinka 400-on olyan gyorsan kezdett, mint idén még egyszer sem – magyarázta Petrov Árpád, Katinka edzője. – Idény közben nem szokott ilyen időket szállítani futószalagon, legfeljebb három-négy éve, a fénykorában tette. Most az a cél, hogy a világcsúcsokat érő időeredményeit megközelítse, ha nem is a kvangdzsui vb-n, de a ­tokiói olimpián. Szerintem 400 vegyesen, ha megúszná a 4:26-os rekordját, azzal két ­testhossz előnnyel győzne. De így sem félek. Azt mondják, harminc fölött elmegy a sportolók gyorsasága. Egy frászt! Ha így lenne, hogyan tudott volna Katinka egy másodpercet javulni száz pillangón? A 200 pillangót erre az évre elengedte, esze ágában sincs kitúrni Szilágyit és Kapást a vb-csapatból.

Milák, a 200 méter pillangó világranglista-vezetője most kihagyta fő számát, százon győzött 52.04-gyel. Csakhogy pénteken a 17 éves (!) amerikai Gianluca Urlando 1:53.84 perccel feljött Milák (1:53.19) és (1:53.42) mögé a rangsor harmadik helyére (1.53.84).

Hiába, nem lehet pihenni a babérokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.