Harmincezer érmet osztanak a Vivicittán

Naponta találkozva az amatőr futók egyre nagyobb tömegével, meg sem kell lepődnünk azon, hogy a Telekom Vivicittá fővárosi futófesztiválon is évről évre megdől az indulók száma.

2019. 04. 11. 7:06
null
A Lánchídon idén is áthalad a mezőny Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta találkozva az amatőr futók egyre nagyobb tömegével, meg sem kell lepődnünk azon, hogy a Telekom Vivicittá fővárosi futófesztiválon is évről évre megdől az indulók száma, és így lesz ez a hét végén, az immár 34. rendezvényen is.

„Lehetett itt hóesés vagy árvíz, ha tavasz, akkor itt a Vivicittá is” – szögezte le elöljáróban az esemény tegnapi sajtótájékoztatóján Kocsis Árpád versenyigazgató, egyben a szervező Budapest Sportiroda ügyvezetője, majd „nagy” számokat sorolt: „Lezárult az előnevezés, és a különböző távokra együttesen 30 150-en jelentkeztek, többen, mint eddig bármikor. Időjárástól függően még nyolcszázan-ezren nevezhetnek, így elérhetjük a 31 ezres létszámot, és akkor az idei Vivicittá minden idők harmadik legnagyobb magyarországi szabadidősport-eseménye lesz. Viszonyításképpen annyit, hogy 2011-ben még csak tizenötezren voltunk.”

A Lánchídon idén is áthalad a mezőny
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Meglepő lehet, hogy a tíz távból a legnépszerűbb a leghosszabb, a 21 ­km-es félmaratonra 8500-en neveztek. Ez egyrészt azt mutatja, hogy a hazai futótársadalom nem ijed meg a kihívásoktól, másrészt visszatükrözi, hogy már nálunk is jó ideje tart a „futóőrület”, mert az alapokat meg kellett szerezni.

Erre tökéletesen megfelel a 2,4 km, amire idén hétezren neveztek. Azt, hogy a fia­talokat is sikerül megszólítani, 6300 iskolás indulása jelzi, s a versenyigaz­gató szavai­val élve drasztikusan emelkedik a női futók aránya. Valamennyi távot nézve a hét végén már többségben lesznek 51 százalékkal, de a félmaratoni mezőnyé­ben is negyven százalékot tesznek ki.

„Mostanra megvalósult Monspart Sarolta húsz évvel ezelőtti álma (tájfutó világbajnokunk, a hazai futómozgalom nagykövete – a szerk.), hogy a hölgyek a hét végén vonuljanak ki ki a konyhából, és sportoljanak” – jegyezte meg Kocsis Árpád, aki arról is beszámolt, hogy idén először valamennyi induló érmet kap.

Rekord, hogy az idei Vivicittára minden eddiginél több, 89 országból érkeznek, a legtöbben Szlovákiából, Nagy-Britanniából, Franciaországból és Németországból. A szervezők több mint ötezer „futóturistát” várnak, akik tizenötezer vendégéjszakát töltenek el nálunk, aminek jelentős vonzata van az idegenforgalom egyéb szegmenseiben is.

A sajtó­tájékoztatón erre kitért Szalay-Bobrovniczky Alexandra, és Budapest főpolgármester-helyettese jó példát mutatva a hét végén maga is futócipőt húz. Szombaton az első rajtot 10.30-kor, vasárnap 9 órakor lövik el a Margitszigeten, és a célterületet is itt alakítják ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.