Három a magyar igazság, Szoboszlai csodás szabadrúgásgóljával nyertünk

A sok előzetes viszontagság dacára remekül mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligájában. Az első félidőben még csak kapufáig jutottak a mieink, a 80. percben aztán Szoboszlai Dominik szabadrúgásból – szintén a kapufa érintésével – harminc méterről hatalmas gólt rúgott. Vasárnap Oroszországot fogadjuk, mondani sem kell, emelkedő hangulatban.

2020. 09. 03. 22:44
SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik Fotó: - Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán a kényszer, a szélső hátvédek tömeges kidőlése szülte az ötletet, hogy visszatért kedvenc taktikai fegyveréhez a három védős felálláshoz, amellyel anno bajnoki címre vezette a Honvédot. oldalán és volt a másik két oszlop, a szélen pedig a válogatottba 2018 után visszatért illetve Holender Filip a két „vasaló”. A Ferencvárosban mutatott jó formájának köszönhetően bekerült a kezdőbe Sigér Dávid is; és szereplése pedig a papírforma.

A magyar válogatott tehát így kezdett: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A., – Fiola, Nagy Á., Sigér, Szoboszlai, Holender – Szalai Á., Sallai.

A törökök sem vették félvállról a mérkőzést, nemzetközi szinten is több jól ismert futballistájuk ott volt a csapatban, mindenekelőtt Demiral (Juventus), Söyüncü (Leicester) és a legnagyobb sztárjuk, a milanos Çalhanoğlu. Ugyanakkor a török utánpótlás gondjairól árulkodik, hogy Burak Yilmaz 35 évesen is kihagyhatatlan.

Bátran kezdett a magyar válogatott, Sallai már a 7. percben helyzetbe került. Szépen lépett ki, megpöckölte a labdát, Çakır védett. A 12. percben Holender kapásból vette célba a hosszú alsót, Çakırnak ez nem jelentett gondot, a 19. percben Szoboszlai lapos löketénél viszont már verve volt, de a kapufa kisegítette. Ennél volt még „nagyobb” kapufánk, a 31. percben Holender tudatosan tekert a bal felsőbe, helyesebben sajnos kicsit följebb, a keresztlécen csattant a labda.

Kimondottan jól, stílusosan futballozott a magyar csapat az első félidőben, uralta a játékot, csak a gól hiányzott.

A második félidőre feljavultak a törökök, Rossi mégis elégedett lehetett a csapatával, mert a hazaiak már kettőt cseréltek, mire ő is rászánta magát a változtatásra: a 60. percben az immár kétszeres válogatott Sigért az újonc váltotta. A 66. percben éppen ő harcolt ki szabadrúgás a jobb szélen, Szoboszlai mesterien csavart középre, Orbán jól érkezett, de az erős fejesét Çakır hárította.

A 71. percben Szalai Ádámot váltva bejött Nikolics Nemanja, aki 2018 márciusa után most vállalta ismét a válogatottságot. Azon morfondírozhattunk, a neki rendelt húsz percben talán éppen kimelegedhet, mert a hajrára még jobban visszaesett a különben sem követhetetlen iram.

Szoboszlai előtt tiszteleg a török félhold

Fotó: Sedat Suna / MTI/EPA

Szoboszlai Dominik a langyos hajrá helyett más befejezést szánt a meccsnek. A 80. percben 30 méterről végezhetett el szabadrúgást. A törökök talán nem is vették komolyan, hogy onnan rárúgná. De bizony rárúgta, s még hogy! A labda a bal kapufát érintve védhetetlenül vágódott a bal felső sarokba.

Ezzel a találattal nyertünk 1-0-ra. A jó rajt után vasárnap telt ház előtt fogadhatnánk az oroszokat...

Törökország–Magyarország 0-1

Sivas, v.: Soares Dias (portugál)

Gólszerző: Szoboszlai (80.)

Törökország: Cakir – Müldür, Demiral, Söyüncü, Meras – Ayhhan, Yandas – Kutucu, Calhanoglu, Kilinc – Yilmaz

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A., – Fiola, Nagy Á., Sigér, Szoboszlai, Holender – Szalai Á., Sallai

A csoport másik mérkőzésén: Oroszország–Szerbia 3-1.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.