Három akadémistája nyerte meg a meccset a Liverpoolnak

Tartalékos felállással, saját nevelésű labdarúgóinak lehetőséget adva tudta 1-0-ra legyőzni a Liverpool az Ajaxot a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában. A Vörösök kapujában olyan kapus állt, aki még soha nem kapott játéklehetőség a Premier League-ben, a hollandok ellen mégis remek teljesítménnyel rukkolt elő. Jürgen Klopp vezetőedző is Caoimhin Kellehert magasztalta az összecsapást követően.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2020. 12. 02. 15:05
Liverpool, Ajax, Bajnokok Ligája, Klopp, Kelleher
A lefújás után Klopp a fiatal kapushoz szaladt ünnepelni Fotó: EPA/Jon Super
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt idényekben sikert sikerre halmozó Liverpool szerencsés volt a sérülések szempontjából, hiszen a keret kulcsemberei néhány rövidebb kihagyás mellett szinte mindig Jürgen Klopp rendelkezésére álltak. Idén viszont ennek az ellenkezője igaz, ahogy mondani szokták, csőstül jött a baj: a keddi, Ajax elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen Joe Gomez, Thiago Alcantara, Xherdan Shaqiri, Naby Keïta, Alex Oxlade-Chamberlain és James Milner játékára nem számíthattak az angolok, sőt a kezdőcsapat kihirdetésekor az is kiderült, hogy két hétre is kidőlt a sorból.

A brazil játékos hiányában Klopp meglepőt húzott, a tapasztalt, ámde sokat bakizó Adrián helyett Caoimhin Kellehert nevezte a kezdő tizenegybe, pedig a fiatal ír hálóőr eddig csupán angol kupameccseken kapott lehetőséget. Kelleher kiváló teljesítménnyel hálálta meg a bizalmat, kulcsszeperet játszott az Ajax legyőzésében, a mérkőzés legjobbjának is megválasztották.

– A meccs előtt, ilyen körülmények között kevés okunk volt mosolyogni. Utólag viszont azt kell mondanom, hogy amióta nem lehetnek velünk a szurkolóink, ez volt a legfontosabb, legkülönlegesebb és legnehezebb győzelmünk – nyilatkozta a keddi összecsapás után Jürgen Klopp. – Amikor ennyi a sérült, lehetőség nyílik a játékra, és Kelleher élt vele. Úgy vélem, hogy Adrián fantasztikus munkát végez nálunk, de szükségünk volt Caoimhin Kelleher készségeire, aki kiválóan hárítja a lövéseket. Döntést kellett hoznunk, nem tudhattuk, hogy mennyire fog tudni megbirkózni a feladattal. Nagyon elégedett vagyok a teljesítményével, nyugodt volt, és igazán jól játszott.

A lefújás után Klopp a fiatal kapushoz szaladt ünnepelni
Fotó: EPA/Jon Super

Kelleheren kívül is a fiatalok vitték a prímet az egyébként nem túl meggyőző teljesítményt nyújtott Liverpoolban. Két saját nevelésű labdarúgójának összjátéka után született meg a győztes gól: a 19 éves Neco Williams beadását a hollandok kapusa, André Onana nem húzta le, csak szemével követte, a 19 éves Curtis Jones viszont ott ólálkodott mögötte, és az üres kapuba pöckölte a labdát. A liverpooli születésű középpályás – mondanunk sem kell – első gólját jegyezte a Bajnokok Ligájában.

Jürgen Klopp alighanem a továbbiakban is lehetőséget fog adni a fiataloknak, hiszen elmondása szerint nincs elég játékosa, hogy rotálni tudjon, és közben attól is fél, hogy az idény végére nem marad tizenegy egészséges futballistája, akit a kezdőcsapatba nevezhetne. Nem véletlen az aggodalma, hiszen az idényben a Liverpool tizenöt labdarúgója hagyott már ki mérkőzést sérülés vagy koronavírus-fertőzés miatt. Az angol címvédő mégis a második helyén áll a Premier League tabellájának (pontegyenlőségben az éllovas Tottenham Hotspurrel), a Bajnokok Ligájában pedig csoportelsőként jutott tovább a nyolcaddöntőbe, miközben olyan csapatokkal kellett megvívnia, mint az Ajax és az Atalanta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.