Helyes a bőgés, oroszlán!

Az úszás történetében először csapatviadalt rendeznek ebben az egyéni sportágban, négy klub – a London Roar, az Iron, az LA Current és a NY Breakers – méri össze erejét.

Ch. Gáll András
2019. 10. 21. 15:47
null
Olimpiai bajnokunk megnyerte a 400 méter vegyest Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 5–6-án Indianapolisban indult útjára az orosz/ukrán iparmágnás, Konsztantyin Grigorisin úszómeccssorozata, az ISL (Nemzetközi Úszóliga), a második mérkőzést egy hete Nápolyban rendezték, ezen a hétvégén pedig újra az Egyesült Államok, Dallas a helyszín. És itt már szombaton vízbe ugrottak a magyar, sőt budapesti klub, az Iron Swim – vállalkozása – versenyzői is.

Nem elírás, hogy nem versenyt, hanem meccset, mérkőzést említünk, az úszás történetében először csapatviadalt rendeznek ebben az egyéni sportágban, négy klub – a London Roar, az Iron, az LA Current és a NY Breakers – méri össze erejét. Nem az egyéni eredmények számítanak – persze azok is –, hanem az azokból összeadódó összpontszám. Az első nap a London Roar (Bőgés) vezet 253 ponttal az LA Current (234), az Iron (186) és a NY Breakers (131) előtt. Számolják az egyéni pontokat is, ebben Vlad Morozov (Iron) áll a legjobban 23 egységgel, Hosszú 18 pontjával az ötödik. A szabályok meglehetősen bonyolultak, rendeznek váltókat is a 25 méteres medencében zajló mérkőzésen, ahol minden számban nyolc úszó ugrik medencébe, csapatonként ketten-ketten.

Olimpiai bajnokunk megnyerte a 400 méter vegyest
Fotó: Mirkó István

Az Iron versenyzői közül a rivális FINA világkupájában is éllovas Morozov tett ki magáért a leginkább, aki 50 mellen és gyorson is győzött, ezenkívül két váltóban is jeleskedett. Hosszú a 400 méter vegyest nyerte meg 4:26.32 perces idővel (4:29.55) előtt, itt a londoni (!) színekben induló hatodik lett. Figyelemre méltó Gyurta Gergely (Iron) második helye 400 méter vegyesen (4:07.34), és Szabó Szebasztián (Iron) is ezüstérmes lett 100 méter pillangón (50.40 mp) az amerikai Tom Shields mögött, itt (Iron) csak hetedik 51.30-cal. Utóbbinak valahogy nem fekszik a rövid pálya, 200 méter gyorson is a mezőny második felében végzett. Érdekes volt a 200 méter női hát, itt Hosszú harmadik (2:07.37), klubtársa, Burián Kata negyedik (2:07.38) helyezést szerzett. A férfiak hasonló számában Telegdy Ádám is negyedik lett (1:52.27).

A színvonal amúgy magas, összesen negyven riói olimpiai bajnok van az ISL mezőnyében. Az előttünk álló hétvégén, október 26–27-én a Duna Arénában rendezik a következő ISL-mérkőzést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.