Helyzetbe hozták Szaúd-Arábia hölgyeit

Toni Kroosnak, ha nem is Mekkáig, Dzsiddáig kellett elzarándokolnia ahhoz, hogy pályafutása legszebb gólját rúgja. A Valencia ellen, a labdarúgó Spanyol Szuperkupa elődöntőjében. Furcsa, de minden adat stimmel. A hagyományosan a bajnok és a kupagyőztes mérkőzését négyes döntővé duzzasztották, nyárról áttették a télbe, és ami a legmeghökkentőbb, elvitték Szaúd-Arábiába. A helyi futballrajongó hölgyek legnagyobb örömére.

2020. 01. 10. 10:36
null
Kisminkelt Real-drukker férfiak körében az elődöntőn Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Real Madrid német klasszisa, nagy szolgálatot tett a Spanyol Labdarúgó-szövetségnek (RFEF) és a szaúdi házigazdáknak a Valencia ellen szögletből rúgott góllal: így nem csupán az ellentmondásos, sőt a szurkolók körében elítélt kitelepülésről marad emlékezetes az első ízben négyes döntő keretében és immár másodszor külföldön megrendezett Spanyol Szuperkupa, hanem erről a csodálatos találatról is.

Az olaszok voltak az úttörők, ők már 2009-ben elvitték Pekingbe a szuperkupát, s az arab világban is többször vendégeskedtek, az elmúlt két évben az ő választásuk is Szaúd-Arábiára, Dzsiddára, illetve Rijádra esett. Az RFEF először az előző idényben kísérletezett, hiszen akkor Marokkó, közelebbről Tanger volt a házigazda, igaz, akkor még hagyományosan a bajnok (Barcelona) és a kupagyőztes (Sevilla) csapott össze a megszokott időpontban, augusztusban egyfajta idénynyitóként. Luis Rubiales, a szövetség elnöke gondolt egy nagyot, mini kupát csinált az eseményből, és hároméves szerződést kötve elvitte Szaúd-Arábiába. Az izgalom a tetőfokára hágott Dzsiddában – olvashattuk az RFEF közleményében az esemény előtt, de a szövetség nemcsak élménnyel, hanem negyvenmillió euróval is gazdagodott. Ebből húszat a klubok között osztottak szét – persze nem testvériesen, a Barcelona és a Real Madrid hat-hat milliót, az Atlético hármat, a Valencia pedig kettőt kapott, és a döntősök tovább egy-egy millióra számíthatnak –, húszat pedig a szaúdi női és utánpótlásfutball fejlesztésére fordítanak.

A szurkolók a maguk módján tiltakoztak a döntés ellen. A négy klub elővételben összesen – írd és mondd – 1057 jegyet értékesített a mérkőzésekre, többnyire azok körében, akik különben is Dzsiddában, illetve a környéken tartózkodnak.

Kisminkelt Real-drukker férfiak körében az elődöntőn
Fotó: Europress/AFP

Maguk a részt vevő csapatok sem lelkesedtek egyöntetűen a szaúdi vendégjátékért. Zinedine Zidane üdvözölte a kezdeményezést, mondván, a szuperkupa fontos sorozat, és nagyszerű vendéglátásban van részük a szaúdi királyságban. Aligha tévedünk, hogy ebben a véleményben a Real Madrid edzőjének algériai felmenői is benne foglaltatnak. Ernesto Valverde szkeptikusabb. – Tudom, hogy felzúdulás fogadja a lebonyolítás módját és helyszínét, de hát a futball ma már iparág – mondta ki kendőzetlenül a Barcelona mestere, hozzátéve, a régi rendszert jobban szerette.

Isabel Celaá spanyol oktatási miniszter, valamint a spanyol állami televízió sem tudta megakadályozni az üzlet megkötését. Előbbi a korszellemnek megfelelően a nemek egyenlőségét citálva kétségbe vonta Szaúd-Arábia alkalmasságát az esemény megrendezésére, utóbbi pedig nem licitált a közvetítési jogokért, mondván, nem akar segédkezni a szaúdi rezsim tisztára mosásában. A Movistar tévétársaság köszönettel élt a tálcán kínált lehetőségért…

A szövetség vezetői és a szaúdi házigazdák persze felkészültek a támadásokra, és igyekeztek kifogni a szelet az akadékoskodók vitorlájából. Jó előre bejelentették, hogy nők is lehetnek a stadionban. Méghozzá nem csupán néhány VIP-vendég, miként először a tavalyi Olasz Szuperkupán, hanem tömegesen, ami az országban eddig elképzelhetetlen volt. Képek egész sora bizonyítja, hogy helyi hölgyek is drukkoltak, alkalmasint még hidzsáb sem fedte a fejüket. – Más ország vagyunk, mint tíz évvel ezelőtt – jelentette ki Prince Abdulaziz bin Turki szaúdi sportminiszter.

Ha valakik, hát Szaúd-Arábia hölgy futballrajongói a Spanyol Szuperkupa nyertesei. Hogy a győztese ki lesz, az vasárnap derül ki. A Real Madrid szerda este elvégezte a maga dolgát (3-1 a Valencia ellen), tegnap – lapzártánk után – a Barcelonán volt a sor az Atléticóval szemben, hogy Dzsidda el Clasicót ünnepelhessen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.