Hibátlan: ötből öt! A lengyelek legyőzésével irány a negyeddöntő

Lengyelország sem jelentett akadályt, a magyar válogatott sorozatban a hatodik meccsét is megnyerte a férfi kézilabda vb-n, a lengyelek elleni 30-26-os győzelemmel immár biztosan megvan a negyeddöntő. A spanyolok elleni hétfői mérkőzés végeredményétől függetlenül a magyar válogatott bejutott a legjobb nyolc közé az egyiptomi világbajnokságon.

Magyar Nemzet
2021. 01. 23. 19:27
Máthé Dominik
Máthé Dominik rengeteget fejlődött Norvégiában Fotó: David Josek Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb nyolc közé jutás volt a tét a magyar–lengyel mérkőzésen a férfi kézilabda vb-n. A második, magyar érdekeltségű csoportmeccsen ismét Balogh Zsolt, Borbély Ádám, Győri Mátyás és Topic Petar maradt ki a bő keretből. Azaz a Brazília elleni találkozóhoz képest változatlan maradt a meccskeret.

Nem kezdtünk jól, a lengyelek kerültek előnybe, sőt rögtön összeszedett egy kétperces büntetést, de Mikler Roland gondoskodott arról, hogy ne legyen teljes a lengyelek öröme: Mikler Roland kifogta a jogosan megítélt hetest. A lengyelországi Plockban játszó Szita Zoltán egyenlített, majd két labdalopás után előbb majd Rosta Miklós szerzett gólt.

Lékai szenzációs első félidőt produkált
Fotó: MTI/EPA/Khaled Elfiqi

Gebala, az átlövő tartotta a lelket a lengyelekben, a testvére, a beálló későbbre tartogatta a góllövő formáját, nálunk Lékai megint villant. Villámgyorsan elrepült az első öt perc. Már kettő is volt az előny, de a néhány bizonytalan támadást gólokkal büntették a lengyelek, 5-5 után megint egy lerohanásgóllal vettük vissza a vezetést. Az első hat gólunkból négy lerohanásból született. Lékai egyéni akcióból állította vissza a kétgólos különbséget.

Tizenhárom percet kellett várni Bánhidi Bence első találatára, és tizenötöt az első szélső gólra, először vezettünk hárommal. A félidő utolsó tíz percét Bodó Richárd bombája vezette fel. Lékai ütemtelen közbelövésével már négyre nőtt a különbség: a veszprémi irányító öt lövésből öt gólt szerzett. Rosta Miklós egy gyors lerohanásból szerezte a 12. magyar gólt. Állva hagytuk a lengyeleket, 4-0-s sorozatot produkáltunk, elhúztunk hattal. Lékai újabb egyéni akciója után már a második időkérésével volt kénytelen élni a lengyel kapitány, 15-8 állt ekkor az eredményjelzőn. 16-10-es előnnyel ért véget az első félidő. A hajrában a hét a hat elleni játékkal meggyűlt a bajunk, de egy rossz szavunk nem lehetett az első harminc percre.

Mikler a legszebb napjait idézte a kapuban
Fotó: MTI/AFP/Khaled Elfiqi

A második félidő rajtjára sem: nyolc gólra hízott a különbség. Eldőlni látszott a meccs, csak attól féltettük a csapatot, hátha alábbhagy a koncentráció, mint csütörtökön a brazilok ellen. De nem úgy tűnt, hogy visszavesz a lendületéből Gulyás István csapata. Egyedül Bánhidi Bence miatt aggódhattunk, a félidő elején összeszedte a második kétperces büntetését. Sicko, a lengyelek irányítója jött bele a játékba, de Mikler egy-két lövését ki tudta védeni.

Állandósult a hét-, illetve nyolcgólos magyar vezetés, nemcsak hetesből, de átlövésből is betalált, s ha ő nem is, akkor pedig a szélsők, elsősorban Bóka Bendegúz villant meg. A lengyelek nem adták fel, tisztességesen küzdöttek a meccs végéig, bő negyedórával a vége előtt a lengyelek megnyitották a védekezésüket, és ezzel zavart okoztak nálunk. A 3-0-s lengyel rohamnak Pedro vetett véget a szélről.

Feljöttek ötre a lengyelek, de Bodó könyörtelenül bevágta a helyzetét, az ő góljára Sicko válaszolt. Máthé Dominik hetese vezette fel a mérkőzés utolsó tíz percét. És a norvég Elverum légiósa nemcsak rögzített szituációból, de átlövésből is eredményes volt. Két és fél perccel a vége előtt négy gólra jött fel a lengyel válogatott, de a győzelem egy percig sem forgott veszélyben. A vége 30-26 lett.

A magyar válogatott továbbra is hibátlanul teljesít a világbajnokságon, az újabb győzelme azt jelenti, hogy a – szintén továbbjutó – spanyolok elleni hétfői meccs végeredményétől függetlenül biztosan bejut a vb legjobb nyolc csapata közé.

Férfi kézilabda vb, középdöntő: Magyarország–Lengyelország 30-26.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.