Hirscher és Shiffrin, a velünk élő történelem

A svédországi Arében vasárnap befejeződött világbajnokságon újfent bebizonyosodott, hogy a jelenkor legjobb alpesi sízője a férfiaknál az osztrák Marcel Hirscher, a nőknél pedig az amerikai Mikaela Shiffrin. Előbbi talán minden idők legjobbjának is tekinthető, utóbbi pedig szinte bizonyosan az lesz.

2019. 02. 19. 14:31
2019-FIS-ALPINE-WORLD-SKI-CHAMPIONSHIPS-DAY-13-MEN-S-SLALOM/
Marcel Hirscher már-már rácáfol a fizika törvényeire Fotó: BILDBYRĹN . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák Toni Sailer az 1956-os Cortina d’Ampezzó-i, a francia Jean-Claude Killy az 1968-as grenoble-i olimpián három aranyérmet szerzett, az ötkarikás játékokról az olasz Alberto Tombának is három van, a norvég Kjetil André Aamodtnak négy. Ingemar Stenmarknak csak kettő, de ő nyerte a legtöbb világkupaversenyt, nyolcvanhatot. Az 1970-es, 80-as évek legjobbjának számító svéd fenomén mögött a férfiak örökrangsorában a 29 éves Marcel Hirscher a második hatvannyolc vk-elsőséggel, és az osztrák versenyzőnek tavaly Phjongcs­hangban végre olimpiai aranyat is akasztottak a nyakába, rögtön kettőt (kombináció, óriás-­műlesiklás) is. Így bekerült abba a szűk körbe, amelyből kiválaszthatjuk minden idők legjobbját. S mivel Hirschernek sikerült a legtöbbször, hétszer begyűjtenie az összetett világkupagyőztest megillető kristálygömböt, sokak szerint ő a valaha volt legjobb alpesi síző.

Nos, az biztos, hogy a vasárnap véget ért világbajnokságon tovább erősítette a nimbuszát. Azzal, hogy a zárónapon győzött műlesiklásban, a vb-történelem legeredményesebb férfiversenyzője lett, megelőzte az ugyancsak hétszeres világbajnok Sailert. Hirschernek négy ezüstje is van – a negyediket éppen Aréban szerezte óriás-műlesiklásban –, honfitárs elődjének csak egy. Ám meglehet, hogy a királynak ez volt az utolsó koronázása, mert vasárnap egy félmondattal sejtelmesen úgy fogalmazott: „Egészen hihetetlen, hogy 2013 és 2017 után 2019-ben is győzni tudtam a műlesiklásban, talán az utolsó világbajnokságomon.”

Marcel Hirscher már-már rácáfol a fizika törvényeire Fotó: Reuters

Mikaela Shiffrin előtt még nagyon sok vb lehet, ő még csak 23 éves. Két olimpiai aranya azonban már neki is van (2014: műlesiklás; 2018: óriás-műlesiklás), és ötszörös világbajnok. Aréban előbb a szuper-óriásműlesiklást, majd a műlesiklást nyerte meg, s még szerzett egy bronzot is óriás-műlesiklásban. S az egyedülálló, hogy szlalomban 2013, 2015 és 2017 után negyedszer lett világbajnok, ilyen szériára eddig még senki, egyetlen szakágban sem volt képes a sportág történetében. A nagy elődökkel azért neki is meg kell küzdenie: a horvát Janica Kostelic négyszeres olimpiai bajnok, az osztrák Annemarie Moser-Pröll hatszor nyerte meg az összetett világkupát (de olimpián csak egyszer győzött), az Aréban most 34 évesen visszavonult amerikai Lindsey Vonn pedig 82 világkupaversenyen végzett az élen.

Az utóbbi években Shiffrint ki máshoz, mint Vonnhoz mérték, akinek csak egy az olimpiai aranya van, és a világbajnokságon begyűjtött nyolc érme között is csupán kettő akad a legfényesebb színűből, Aréban a lesiklásban szerzett bronzával lépett le a színről. A tizenegy évvel fiatalabb, csupán 23 éves Shiffrin ezen a két területen már lepipálta, és bőven van ideje, hogy a világkupaversenyek statisztikáiban is megelőzze honfitársát. Vonn négyszeres összetett győztes, de a legutóbbi két kiírást Shiffrin nyerte, és idén is toronymagasan vezet a pontversenyben.

Az ötvenhat világkupa-győzelménél pedig a férfiakat és a nőket egybevéve is csak négyen tudnak többet felmutatni: a már említett Stenmark (86), Vonn (82), Hirscher (68), Moser-Pröll (62) négyes. S a 23 éves Mikaela Shiffrin akár még tíz esztendőn át a velünk élő történelem lehet a lejtőkön.

Innovációs magyar siker

Amint az borítékolható volt, Aréban versenyzőink csak statisztaszerepet játszottak. A jobb eredményeinket említve, női műlesiklásban a 44. és a 47. helyen záró indulóink – Dorultán Katalin és Maróty Mariann – a két futam összesítése alapján 29,46 és 36,45 másodperccel kaptak ki Shiffrintől. De legalább célba értek, ami a 97 fős mezőnyből csak 52 sízőnek sikerült. A világbajnokságon a legnagyobb magyar sikert egy konténerinnováció jelentette: a versenyközpont mellett kialakított kétszintes, összecsukható konténerekből kialakított Continest szervizközpont egy szentendrei cég fejlesztése. Amint arról a Magyar Síszövetség honlapja beszámolt, a technikai újdonságra a 2021-es, Cortina d’Ampezzóban megrendezendő vb szervezői is felfigyeltek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.