Hogyan érinti az Eb-esélyeinket, hogy Izlandon leállt a futball?

A koronavírus-járvány miatt úgy döntött az Izlandi Labdarúgó-szövetség, hogy idő előtt véget ér a bajnokság, és a kupasorozat 2020-as kiírását sem fejezhetik be a csapatok, ami egy magyar játékost is érint. Az izlandi válogatott november 12-én Magyarország ellen lép pályára a jövő évi Európa-bajnokságra való kijutásról döntő pótselejtezőn a Puskás Arénában.

Magyar Nemzet
2020. 10. 31. 9:46
A tavalyi Eb negyeddöntője után itt az újabb siker
A tavalyi Eb negyeddöntője után itt az újabb siker Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az október 30-án történő megbeszélésen az izlandi szövetség arra jutott, hogy lefújja a labdarúgó-bajnokság és a kupasorozat jelenlegi kiírását” – írta a Nemzeti Sport az izlandi szövetség honlapján megjelent közleményre hivatkozva.

Izlandon tavaszi–őszi rendszerben zajlik a futballidény, így már az évad végéhez közeledtek a csapatok. Tizennyolc forduló után a Valur áll a bajnokság élén, nyolc ponttal megelőzve az FH csapatát, amelynek még négy mérkőzése lehetett volna az előzésre, erre azonban már nem kerülhet sor.

Legutóbb október elején rendeztek bajnoki mérkőzéseket Izlandon, és most a koronavírus-járvány felfutása miatt úgy döntöttek, hogy idő előtt berekesztik az idényt. A magyar válogatott elleni november 12-i Eb-pótselejtező szempontjából ennek három labdarúgó esetében van jelentősége, hiszen az izlandi keret jelentős része légiósokból áll.

Ugyanakkor a 2016-os Európa-bajnokságon és a 2018-as világbajnokságon is védő kapus, Hannes Þór Halldórsson a bajnok Valur játékosa, csakúgy mint a 93-szoros válogatott védő, Birkir Már Sævarsson. Rajtuk kívül a rutinos, 85-szörös válogatott Kári Árnason is otthon futballozik a Víkingurban. Ők rendszeres tagjai Erik Hamrén szövetségi kapitány keretének, és alapemberei voltak az elmúlt időszak sikeres izlandi válogatottjának.

Mellettük több fiatal is lehetőséget kapott a nemzeti csapatban 2020-ban a hazai bajnokságból. Alex Þór Hauksson (Stjarnan), Höskuldur Gunnlaugsson (Breiðablik) és Kristján Flóki Finnbogason (KR) januárban volt a keret tagja legutóbb. Nem rájuk épül a csapat, de főleg a három rutinos válogatott miatt nem jó hír az izlandiaknak a leállás, hiszen ők nem lesznek játékban a Magyarország elleni meccs előtt.

Egy magyar labdarúgót is érint az izlandi bajnokság leállása. Zachán Péter, aki korábban a Paksban futballozott az NB I-ben, a nyáron igazolt az élvonalbeli Fjölnirbe, amely mindössze hat pontot szerezve az utolsó helyen zárta az idő előtt véget ért idényt. A 22 éves magyar védő az érkezését követő első meccsen csereként lépett pályára, azóta viszont az összes találkozót végigjátszotta, így 15 meccsen szerepelt az izlandi bajnokságban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.