Holnap újra révbe érhet a Juventus

Nem lehet olyan gyenge a Juventus, hogy ne nyerje meg az olasz bajnokságot. Az agyonkritizált Maurizio Sarri csapata hétfőn késő este legyőzte a Laziót, és négy fordulóval a zárás előtt fél kézzel már fogja a serleget. Cristiano Ronaldo aranycipős lehet, ha a hátralevő játéknapokon legalább öt gólt szerez.

2020. 07. 22. 13:24
Serie A - Juventus v Udinese
A 61 éves maestro olykor Ronaldóval is hadakozott Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorozatban kilencedszer ülhet fel az olasz bajnokság trónjára Itália legnépszerűbb és a nemzetközi porondon az egyetlen igazán versenyképes csapata, a Juventus. Bár csak nyolc pont az előnye a Juvénak, már holnap behúzhatja az újabb scudettóját Udinében, a következő feltételek egyidejű teljesülése esetén. 1., A jelenleg második Inter ma este kikap a Fiorentinától vagy remizik, a Juventus pedig győz csütörtökön Udinében. Ekkor tíz vagy tizenegy pont lesz a fekete-fehérek előnye három fordulóval a vége előtt. 2. A harmadik helyen álló Atalanta kedden legyőzi a Bolognát, és a Juve is nyer holnap, az Inter pedig nem nyer. Ebben az esetben legalább kilenc pont lesz a Juve előnye, és az egymás elleni eredmények Ronaldóéknak kedveznek. 3. Az Atalanta kedden nem győz a Bologna ellen, és az Inter szerdán kikap a Fiorentinától, miközben a Juve ikszel. A helyzet ugyanaz, mint eggyel feljebb.

De ahhoz, hogy egyáltalán feltételekről lehessen beszélni, arról hétfőn este gondoskodott a Juventus a Lazio legyőzésével (2-1). A torinói Zebrák (ki más, mint?) két góljával fektették két vállra a komoly válságba sodródott Laziót, amelynek színeiben Ciro Immobile csak egy gólra volt képes. A járvány előtt a római csapat volt az első számú trónkövetelő, Simone Inzaghi csapata a koronavírus legnagyobb vesztese: az utóbbi öt fordulóban csak egy döntetlenre volt képes, a pandémia után újraindított Serie A nyolc mérkőzésén csak a Torino és a Fiorentina ellen tudott győzni, az Atalanta, a Milan, a Lecce, a Sassuolo és a Juventus legyőzte a februárban még az aranyéremről ábrándozó Sasokat, az Udinese egy pontot szerzett a fővárosi csapat ellen.

A 61 éves maestro sokat köszönhet a portugál tanítványának
Fotó: Reuters

A Juventus sem kapta el úgy a rajtot júniusban, ahogyan szerette volna, a rosszakarói szerint az Öreg Hölgynek becézett csapat csak a riválisai botlásainak köszönheti a – megelőlegezett – újabb scudettót, és ebben van némi igazság. Ingadozott az Inter és a már említett Lazio formája is, utóbbi inkább visszaesett, semmint ingadozott. Veszélyes lett volna az Atalanta a Juvéra, de a bergamói egyletnél is becsúszott egy-egy nem várt gyengébb eredmény (1-1 a Verona ellen).

Az olasz szakírók leszedték a keresztvizet Maurizio Sarriról, a bajnokesélyes edzőjéről, mondván, lehet, hogy a szépségre törekszik a csapatával, de ez az igény általában nem manifesztálódik a gyepen. Egyesek visszasírják a tavaly elküldött Massimiliano Allegrit, de a Juventus vezérkara tiszta vizet öntött a pohárba: továbbra is Sarri vezeti a Zebrákat.

A nyugdíjkorhatár felé igyekvő maestro szerencséje, ha ezt egyáltalán annak lehet nevezni, hogy a csapatában tudhatja az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót. A 35 éves támadó a Lazio ellen szerzett tizenegyesével szerezte meg az 50. gólját a Serie A-ban, ezzel ő lett a leggyorsabb, aki átlépte ezt a határt a Serie A történetében: 61 mérkőzésre volt ehhez szüksége. Korábban a 2004-es aranylabdás, Andrij Sevcsenko tartotta a csúcsát, a Milan ukrán csatárának 68 bajnokira volt szüksége az 50 gólos határ átlépéséhez.

A portugál sztár lett az első játékos, aki legalább 50 gólt szerzett az angol (81 gól), a spanyol (311 gól) és az olasz bajnokságban (51 gól). Ronaldo amúgy simán versenyben van az Aranycipőért, ahogy a vele azonos számú góllal (30) álló Immobile is. Jelenleg vezet a legjobb európai góllövők versenyében 34 góllal, de a Bayern centere már régen befejezte, a Serie A-ból viszont még négy forduló hátravan. S amilyen könnyű szívvel ítélik a bírók a büntetőket, Ronaldo könnyen rúghat még négy-öt gólt a hátralévő időben. Nem mintha akcióból ez olyan nehezen menne neki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.