Horrorbalesetet szenvedett a világ egyik legjobb vitorlása + videó

Közép-európai idő szerint vasárnap reggel a 36. Amerika-kupa egyik előversenyén, a Prada-kupán felborult, híradások szerint „horrorbalesetet” szenvedett az NYYC American Magic AC75-ös hajója, napjaink egyik legjobb és legdrágább vitorlása.

2021. 01. 17. 12:40
null
American Magic Forrás: Facebook/American Magicgic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A földkerekség valamennyi sportágát tekintve a legrégebbi versenysorozatnak számító, de idén mégis csak 36. sorszámot viselő Amerika-kupára március 6–21. között kerül sor Új-Zélandon, a címvédő pedig az Emirates Team New Zealand, amely 2017-ben győzött a Bermuda szigetcsoportnál megrendezett legutóbbi viadalon. Egyik legnagyobb kihívójának az amerikai Dean Barker vezette American Magic AC75-ös hajója ígérkezett, amely azonban vasárnap reggel nagyon megjárta a Prada-kupán. A nap második futamában vezetett az ugyancsak nem kispályás olasz Luna Rossa Pirelli előtt, amikor az aucklandi Waitemata-öbölben egy éles bójafordulás után az oldalára dőlt, majd egy hirtelen széllökés a levegőbe emelte, ezután pedig felborult.

Az American Magic nagyon megjárta
Fotó: Facebook/American Magic

A drámai borulás videón:

A legénységet kimentették, a parti őrség pedig darus hajókat vetett be, hogy a vitorlást megmentsék az elsüllyedéstől.

Amint a vitorlazas.hu szakportálon olvashatjuk, az Amerika-kupa a nemzetközi professzionális vitorlázás csúcsa, ahol a legtapasztaltabb kapitányok és a legjobb legénységek gyűlnek össze, hogy egy olyan környezetben versenyezzenek, ahol nagy a nyomás, állandóak a drámai események és óriási az izgalom. Az Amerika-kupa a modern sport legrégebbi kupája, a története 1851-ben kezdődött. Kilencszer rendezték meg azt megelőzően, hogy Pierre de Coubertin báró 1896-ban megszervezte a modern idők első olimpiáját. Az általános tévhit ellenére az Amerika-kupa nem a nemzet nevét viseli, hanem egy forradalmian új amerika vitorlás, az „America” nevét, amely 1851-ben a New York Yacht Club színeiben részt vett a Nagy-Britanniában, a Wight-sziget körül megrendezett első nagy vitorlásversenyen. S könnyedén legyőzött tizennégy brit vitorlást, Viktória királynő nagy szomorúságára. A következő verseny 1870-ben már az Amerika-kupáért zajlott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.