Hosszabbításban kaptunk ki a hatszoros világbajnok franciáktól

A hatszoros világbajnok Franciaország ellen a négy közé jutás volt a tét az egyiptomi férfikézilabda-világbajnokságon. A magyar válogatott háromgólos hátrányból kiegyenlítve a hajrában a rendes játékidőben 30-30-ra végzett a negyeddöntőben. A hosszabbításban kevesebbet hibázott a francia csapat, és három góllal, 35-32-re nyert.

2021. 01. 27. 22:22
Men Handball World Championship 2021
Bánhidi ezúttal pihenhet Fotó: Anne-Christine Poujoulat Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felbosszantottuk Guillaume Gille-t. A francia szövetségi kapitány nem nézte jó szemmel, hogy Gulyás István szándékosan pihentette a kulcsembereket a spanyolok elleni 24-26-ra elveszített csoportdöntőn. – Magyarország láthatóan úgy kalkulált, hogy jobb nekik, ha velünk találkoznak a nyolc között, mint Norvégiával. Remélem, meg tudjuk nekik mutatni, nem jártak jól azzal, hogy nem vették fel a harcot a spanyolokkal – magyarázta Gille a meccset megelőző napon. Mi ennek az ellenkezőjében reménykedtünk.

Amint az várható volt, a spanyolok ellen pihentetett Mikler Roland, trió és a meccsre benevezett, de egyetlen percet sem játszó Sipos Adrián is ott volt tegnap este a gízai Haszan Musztafa Sportcsarnokban az elődöntőbe jutásért rendezett mérkőzésen. Ezúttal Borbély Ádám, Topic Petar, Hanusz Egon és Nagy Bence maradt ki a magyar keretből.

Bánhidi Bence volt a meccs embere
Fotó: Anne-Christine Poujoulat / EPA

Álomszerűen indult a mérkőzés: emberelőnyből szerzett gólja, Mikler két védése és Szita Zoltán lerohanásból szerzett találata vezette fel a találkozót. Négy és fél perc kellett az első francia gólhoz, majd további nyolc a másodikhoz. S hogy mi történt közte? Álomjáték: Lékai egyéni akcióból, Bánhidi a megszokott helyéről, a beálló pozíciójából villant. 7-1-re húzott el a válogatott. Minden klappolt, de utána kisebb hullámvölgy következett, 7-1-ről 9-5-re jöttek fel a franciák, elsősorban a rutinos szélső, a 38 éves Michaël Guigou tudott kifogni Mikleren. Kentin Mahé ritka rossz napot fogott ki: a Veszprém irányítója látványosan eladogatta a labdákat, le is cserélte Gille. Három gólra zárkóztak a franciák, a kapuban Vincent Gérard egyre többször találkozott a labdával. Az első tíz perc a miénk, a második tíz a franciáké volt. Bóka Bendegúz zárta le a hosszas, kilenc perces góltalansági sorozatot. Közelebb araszoltak a franciák, Guigou hatodik góljával már csak egy gól volt a különbség. A 29. percben az egyenlítésért támadott a francia válogatott, de nem járt sikerrel, sőt Lékaié volt az utolsó szó az első félidőben, így 14-12-es előnnyel mentünk szünetre.

Mikler bravúrt bravúrra halmozott a kapuban
Fotó: Anne-Christine Poujoulat / EPA

A szünet után sokáig felváltva estek a gólok, leginkább Máthé Dominikon múlott, hogy megmaradt az előny, de sajnos nem sokáig. A 40. percben a mérkőzés során először átvette a vezetést a francia válogatott. Gulyás István időkéréssel igyekezett rendezni a sorokat, de úgy tűnt, ez sem segít az egyre magabiztosabb franciák ellen. Nguessan góljával már kettő volt a hátrányunk, az első félidőben szenzációs Mikler nem tudta hozni a bravúrokat, elől pedig nagyon dadogott a támadó játék.

De még innen is volt visszaút, a kétgólos hátrányból valahonnan még erőt tudott meríteni a hihetetlenül nagy elánnal küzdő magyar válogatott.

Az utolsó tíz percre 25-25-ös eredményről vágtak neki a csapatok. A franciák támadó potenciálja is visszaesett, a magyaré sem volt átütő, de minden igyekezetét összeszedve az utolsó leheletéig harcolt Gulyás István csapata. Nem adta meg magát, az újra összeszedett kétgólos hátrány ellenére sem.

A kettőből kisvártatva három lett, és további eladott labdák nehezítették a felzárkózást. De a végén mégis felcsillant a remény, 30-27-ről heroikus küzdelemben felállt a padlóról a válogatott, és az utolsó percben kiegyenlített. A hosszabbításban a francia válogatott kevesebbet hibázott, mint a magyar, az addig emberfelettit küzdő Lékai Máté eladott labdája és belemenése nem fért bele. A franciák kihasználták a hibáinkat, és 35-32-re megnyerték a találkozót.

A magyar válogatott az ötödik helyen fejezte be a világbajnokságot.

Férfikézilabda-világbajnokság, negyeddöntő: Franciaország–Magyarország 35-32 (hosszabbítás után).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.