Hosszú Katinka ismét eljátszotta azt, amit öt éve Rióban

Hosszú Katinka visszalépett a 200 méteres pillangóúszástól. Ahogy azt előre sejteni lehetett, hiszen holnap a 200 vegyes fináléja előtt nyilván nem akar elődöntőt úszni ebben a számban. Ugyanezt eljátszotta öt éve Rio de Janeiróban. Mi szükség van erre?

2021. 07. 27. 12:29
Hosszú KAtinka
Japán Tokio 20210725 Úszás Foto Nemzeti Sport - Tumbász Hédi A képen : Hosszú Katinka Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti SPort

Hosszú Katinka visszalépett a 200 méteres pillangóúszástól. Ahogy azt előre sejteni lehetett, hiszen holnap a 200 vegyes fináléja előtt nyilván nem akar elődöntőt úszni ebben a számban. Ugyanezt eljátszotta öt éve Rio de Janeiróban. Mi szükség van erre?

Helyi idő szerint 19.29-kor (otthoni 12.29) rajtolt el a női 200 méteres pillangó úszás selejtezőinek második futama, az 5-ös pályán eredetileg Hosszú Katinkával. A műsorközlő hiába szólította a háromszoros olimpiai bajnoknőt, ő nem sorakozott fel másik hat társával együtt, mert visszalépett.

Teljesen logikus döntést hozva. Hiszen szerdán helyi idő szerint 11.45-kor kezdődik a női 200 méteres vegyes úszás döntője, az 1-es pályán (a hetedik idővel jutott be) Hosszú Katinkával. Előtte kevesebb mint egy órával rendezik a női 200 pillangó elődöntőit. Érthető, hogy a háromszoros olimpiai bajnoknő nem akarja szétforgácsolni az erejét. Pláne, hogy láthatóan nincs kirobbanó formában, 400 vegyesen csak ötödik lett, és 200 vegyesen sem a tervei szerint szerepelt, épp hogy becsúszott a fináléba, ami után nem is állt meg a vegyes zónában, hanem dühösen távozott.

csak a vegyes közben pillangózik Tokióban
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Öt évvel ezelőtt ugyanez volt a helyzet. Hosszú Katinkát akkor is benevezték – kérte, hogy nevezzék be – a 200 pillangóra, s ugyanígy visszalépett az előfutamtól. Akkor sem akart kockáztatni, pedig Rióban élete formájában úszott.

Mi szükség van erre a színjátékra? – tehetjük fel a kérdést.

A helyzet annál ugyanis bonyolultabb, mint hogy Hosszú Katinkának szabad-e egy órán belül két kemény futamot vállalnia. Azzal, hogy 200 pillangóra benevezett, Hosszú Katinka elveszi a lehetőséget egy magyar úszótól, hiszen nemzetenként egy számban csak ketten indulhatnak. Rióban Hosszú mellett most Tokióban a szám világbajnoka, a másik magyar résztvevő.

S akárcsak 2016-ban, idén is a harmadik a hazai rangsorban, akkor is, most is olimpiai A szinttel. Tokióban így ráadásul egyetlen szám maradt neki, a 4x200 méteres gyorsváltó.

Miért baltázik ki Hosszú Katinka másodszor is Jakabossal, és miért asszisztál ehhez Sós Csaba szövetségi kapitány, aki júniusban így fogalmazott: „Belefér a kettő, határozottan. Korábban sorozatban úszott, amikor kiváló formában volt, neki nem volt gond, hogy egymás után úszott egy középdöntőt és egy döntőt. Nyilván az olimpia olimpia, helyes döntést fog hozni.”

Öt éve ezt a kérdést felülírta Hosszú Katinka bámulatos sikersorozata, a három olimpiai arany és az egy ezüst. Idén azonban előre lehetett tudni, hogy messze van a riói formájától. Végképp indokolatlan volt eladni ugyanazt a mesét.

Kapás és Németh is továbbjutott

Kapás Boglárka Hosszú Katinka távollétében is tette a dolgát, spórolva, a harmadik futamban másodikként, összességében az ötödik legjobb idővel jutott az elődöntőbe.

– Visznek doppingra. Miért éppen engem – méltatlankodott a futam után, de amúgy a rá jellemző jókedvvel kommentálta a történteket. – Jó volt, annyit úsztam, amennyi a biztos továbbjutáshoz kellett. Ahogy láttam, a többiek is. Elsőre jó volt, remélem, reggel sem lesz gond.

Mennyibe befolyásolták a második futam történései? – kérdeztük tőle, de ő nem vette a lapot, csak annyit mondott, nagyon nem követte, csak az időkre figyelt oda futólag.

Németh Nándor 48.11 másodperccel (kevéssel elmaradva 47.84 mp-es országos csúcsától) a kilencedik legjobb idővel jutott tovább a férfi 100 méteres gyorsúszásban. Szabó Szebasztián 48.51-gyel (ami a legjobbjánál csak 6 századdal gyengébb) összességében 20. lett, így ő nem folytathatja az elődöntőben.

–A cél a továbbjutás volt, ami azért ez elvárható volt. A nyolc közé jutásért viszont nagy küzdelem várható. Ez az idő nem lesz elég, a fináléhoz a rekordom közelében, azaz 47 másodperc végén kell úsznom. Ehhez erősebb kezdésre van szükség, de nem lesz könnyű, mert reggel, ahogy sokan mások, én sem szeretek úszni – fogalmazott Németh.

– Annyira nem rossz idő ez, de jobbra számítottam. Csalódott nem vagyok, de jól esett volna, ha továbbjutok, mert a váltóban látszott, hogy több van bennem – mondta Szabó, aki innentől a 100 méter pillangóra koncentrál.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.