Hosszú keretbe foglalta a vb-t

Hosszú Katinka 200 méter vegyesen szerzett aranyérme nyitotta meg számunkra a medencés úszás versenyeit a kvangdzsui világbajnokságon, és tegnap ugyanő biztosította a csattanót a 400 méter vegyes megnyerésével. Ez az Iron Lady kilencedik vb-aranya — ezt senki meg sem közelítette a magyar úszók közül —, a hosszabbik vegyes számban az ötödik, és megszakítás nélkül a negyedik világbajnokságon húzta be mindkét kombinált számot. Mindez példa nélküli a sportágban. Rasovszky Kristóf nyílt vízi diadalával együtt öt aranyérem a kvangdzsui remek magyar termés.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 29. 7:53
KOVÁCS Tamás; HOSSZÚ Katinka
Érthető az öröm, ezúttal sem tudták megszorítani a vetélytársak Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszer minden véget ér, így ez a maratoni hosszúságú, 17 napos vizes világbajnokság is itt, Kvangdzsuban, a pokoli párás hőségben. Szombaton még szakadt az eső – szerencse, hogy nem nyitott uszodában rendezték a versenyeket, mint tíz éve Rómában. Az utolsó előtti napra nem jutott magyar érem, pedig Milák Kristóftól reméltünk egyet 100 méter pillangón, s ha megússza a 2017-es idejét, az 50.62 másodpercet, akkor meg is lett volna. De ettől elmaradt, és lecsúszott a dobogóról. – Elfáradtam a világbajnokság végére – summázott a 19 éves világbajnok, a 200 pillangó világcsúcstartója, akinek azért eszébe se jusson szégyenkezni. Mint ahogy Hosszú Katinkának se, amiért csak 8. lett 200 háton, mert amikor látta, hogy nem megy, elengedte a számot, spórolva a vasárnapi 400 vegyesre. Burián Katalin hetedik lett élete első vb-döntőjében.

Érthető az öröm, ezúttal sem tudták megszorítani a vetélytársak
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Tegnap előbb Bernek Péter élt az ölébe hullott lehetőséggel – a német Philip Heintz visszalépésével –, és ötödik lett örömúszással 400 méter vegyesen. Aztán következett a – kis megszakítással – tíz éve tartó Hosszú-show újabb fejezete. Immár kilencszeres világbajnoknőnk 200-ig együtt tempózott a japán Ohasival, de mellen ellépett mellőle, s a világ idei legjobbjával (4:30.39 perc) győzött. Ezen a távon ötödször, és szinte hajszálra ugyanolyan idővel, mint 2009-ben (4:30.31), amikor először nyerte ezt a számot – cápadresszben! – Vége van, gyerekek! – lelkendezett a vegyes zónában. – Az a baj, hogy én már pontosan tudom, milyen kemény egy nyolcnapos vb. Hallom, hogy a világ idei legjobbjával nyertem. Hát még jó! Sok mindent tanultam önmagamról itt Kvangdzsuban, egy kicsit ijesztő, hogy szinte kívülről láttam magamat. Furcsálltam, miért nem izgulok ugyanúgy, mint régen. De mindegy. Azt nem mondanám, hogy csak a két vegyest úszom a jövőben, de például a 200 hátat nem kellett volna. Sajnos csak döntő közben jöttem rá.

Világbajnoki eredmények, szombat. 50 m női pillangó: Sarah Sjöström (svéd) 25.02 mp; 50 m férfigyors: Cae­leb Dressel (amerikai) 21.04 mp; 100 m férfipillangó: 49.66 mp, ... 4. 51.26; 200 m női hát: Regan Smith (amerikai) … 7. Burián Katalin 2:08.65 perc, 8. 2:10.08 perc; 800 m női gyors: Katie Ledecky (amerikai) 8:13.58 perc; 4×100 m mixed gyorsváltó: Egyesült Államok (Dressel, Apple, Comerford, Manuel) 3:19.40 perc, világcsúcs.

Vasárnap. 50 m férfihát: Zane Waddell (dél-afrikai) 24.43 mp; 50 m női mell: Lilly King (amerikai) 29.84 mp; 1500 m férfigyors: Florian Wellbrock (német) 14:36.54 perc; 50 m női gyors: Simone Manuel (amerikai) 24.05 mp; 400 m férfi vegyes: Daija Szeto (japán) 4:08.95 perc, … 5. Bernek Péter 4:13.83; 400 m női vegyes: Hosszú Katinka 4:30.39 perc, … 7. 4:39.15 p; 4×100 m férfi-vegyesváltó: Nagy-Britannia 3:28.10 perc, Európa-csúcs; 4×100 m női vegyes váltó: Egyesült Államok 3:50.40 perc, világcsúcs.

Jokovics hatost dobott

A kockajátékban a hatos szerencsés dobás, de vízilabdában sem feddik meg az illetőt, ha hatszor beveszi az ellenfél kapuját, ahogy szombat este Maro Jokovic, a Jug Dubrovnik 31 éves, 203 centis, olimpiai és világbajnok balkezes bombázója. Sajnos az ellenfél Magyarország válogatottja volt a világbajnoki bronzmérkőzésen. Ezúttal is futottunk az ellenfél és az eredmény után, jóllehet a bal kezén összedrótozott középső- és gyűrűsujjú Nagy Viktor ezúttal is parádésan védett. csak percekre tudott beszállni, látszott, hogy nem százszázalékos.

Amikor 8-5-re elmentek a horvátok, azt hittük, vége mindennek, de még innen is sikerült egy gólra feljönnünk. Az utolsó pillanatokban azonban két hiba megpecsételte a sorsunkat. A horvát–magyar után az olaszok és a spanyolok az aranyéremért csaptak össze, és Alessandro Campagna edző legénysége 10-5-re lelépte az ibériaiakat, 1978, 1994 és 2011 után negyedszer lett világbajnok.

A magyar–horvát mérkőzés után Varga Dénes és a vélhetően az utolsó világbajnoki meccsén védő Nagy Viktor elkeseredetten nyilatkozott. Előbbi úgy érezte, a sors igazságtalan volt hozzá az ujjtöréssel, mert élete formájában volt, kapusunk pedig az elvesztett bronzéremért búsult, az még hiányzik a kollekciójából. Férfivízilabda, bronzmérkőzés: Horvátország–Magyarország 10-7. Góldobóink: Hárai és Manhercz 2-2, Angyal, Vámos, Zalánki. Döntő: Olaszország–Spanyolország 10-5.

A torna legértékesebb játékosa az olasz Di Fulvio, az All Star csapatba rajta kívül a kapuba a spanyol Pinedo, a mezőnybe Jokovic, a montenegrói Ivovic (21 góllal a legeredményesebb játékos), a szerb Mandics, a spanyol Tahull és került be.

Tragédia és botrány

Az uszodán kívül is zajlik az élet Kvangdzsuban – sajnos. Péntekről szombatra virradó éjszaka a Coyote Ugly (Csúnya prérifarkas) nevű mulatóban a diszkózó fiatalok alatt leszakadt a karzat, és a romok alatt két koreai meghalt. A sérültek között úszók és vízilabdázók is voltak. Szerencsére a magyarok megúszták, jóllehet női pólócsapatunk ott próbált vigasztalódni az elveszített bronzmeccs után. Szilágyi Dorka még az egyik haldokló újraélesztésében is segédkezett, de már nem sikerült megmenteni az illetőt. Huszonnégy órával később Kenderesi Tamást (képünkön) a rendőrök előállították egy szórakozóhelyről szexuális zaklatás gyanújával. A 200 méteres pillangóúszás nyolcadik helyezettjét azóta hazaengedték a sportolók szállására, de jelen állás szerint tíz napig nem hagyhatja el az országot.

Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy a riói olimpia bronzérmese a feledhető kvangdzsui szereplésére egy helyi sztriptízbárban próbált gyógyírt találni, ahol állítólag rácsapott egy hölgy hátsó felére. A vizsgálat folyik, a magyar szövetség minden segítséget megad sportolójának, de ha bebizonyosodik vétkessége, akkor – hangsúlyozza a MÚSZ közleménye – Kenderesi büntetésre számíthat. És a július 31-re tervezett térdműtétje is veszélybe került. Az ügyben is kiadott egy nyilatkozatot: „Szombat éjszaka, egy szórakozóhelyen a mellékhelyiségből visszafelé haladva a táncparkett felé, hozzáértem egy ott dolgozó koreai táncoslány fenekéhez. Meg sem álltam mögötte, egyetlen, talán meggondolatlan mozdulatot tettem, ami miatt a lány megharagudott, és feljelentést tett ellenem. Megértve a helyzet komolyságát, teljes együttműködést tanúsítottam mindvégig. A rendőrségen közölték, hogy az esetről a biztonsági kamera felvétele rendelkezésükre áll, igaz, ezt nekem nem mutatták meg. Ezek alapján őszintén bízom abban, hogy igazolást nyernek a szavaim. Úgy gondolom, nem követtem el semmilyen súlyos vétséget, azt viszont meg kell értenem, hogy megsértettem bizonyos erkölcsi normákat, amelyek a helyi értékrend alapját képezik. A történteket sajnálom, a koreai lánytól szeretnék elnézést kérni, amennyiben valóban megbántottam, de a szexuális zaklatás vádját teljes mértékben visszautasítom.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.