Hosszú nélkül is három világbajnokkal rajtol az úszó ob

Zárt kapuk mögött, de legalább megrendezik az úszók márciusról elhalasztott országos bajnokságát, amely ma délután az előfutamokkal indul, és szombaton ér véget a kaposvári Csik Ferenc Uszodában. Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána nélkül, de Milák Kristóffal, Cseh Lászlóval, Kapás Boglárkával, tehát három világbajnokkal a mezőnyben rajtol az év legfontosabb hazai úszóversenye, amelyen olimpiai szintidőt is lehet teljesíteni.

Magyar Nemzet
2020. 12. 08. 7:30
CSEH László
Cseh László: Nem tudom, lenne-e lelki és fizikai erőm, hogy még egy esztendőt rátegyek ezzel az intenzitással Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Furcsa lenne, ha valaki azzal hívna föl, hogy nem vesz részt az ob-n. Ha valaki beteg, az egy másik helyzet, de hogy egy bajnokságon, amelyen ismét lehet olimpiai A szintet úszni, ne induljon el az, aki egészséges, annak azért lesz következménye, anyagi és egyéb is... – nyilatkozta múlt héten Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. Három nappal később a Facebook-oldalán jelentette be, hogy nem áll rajthoz az ob-n. „Az olimpiai felkészülésemhez most edzenem kell” – állt a háromszoros olimpiai bajnok szűkszavú közleményében.

Hosszú Katinka hiányában az ob legnagyobb női sztárja Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hogy Sós Csaba kapott-e ennél részletesebb magyarázatot, és Hosszú Katinka az ígéret szerint milyen „anyagi és egyéb” következményekkel számolhat, azt nem tudni, nem értük el a szövetségi kapitányt. Az viszont mindenképpen meglepő, hogy a jelenlegi legsikeresebb magyar úszónő kihagyja az ob-t, hiszen a novemberi, rövidpályás Nemzetközi Úszóliga (ISL) végén azt nyilatkozta, hogy már nagyon hiányoztak neki a felkészülése alapját képező versenyek, és bízik benne, hogy hamarosan minél több megméretés vár rá. Ennek ellenére nem vállalta azt a versenyt, amelyen a szövetségi kapitány képet alkothat arról, hogy nagy medencében ki milyen formában várja az olimpia évét.

Nem Hosszú az egyetlen jelentős hiányzó az ob-n, hiszen sem indul. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Shane Tusup irányításával készült, ám múlt héten bejelentette, hogy pihenésre van szüksége, ezért jövő nyárig egyáltalán nem akar versenyezni, így a tokiói olimpiát is biztosan kihagyja. A döntése hátterében meghúzódott pontos okokat nem részletezte a 24 éves úszó, de hangsúlyozta, hogy nem vonult vissza.

Ennyit azokról, akik nem lesznek ott az ob-n, mert nélkülük is klasszisok sorakoznak fel a kaposvári uszodában. Mindenekelőtt aki az októberi koronavírus-fertőzése után biztosan nincsen élete legjobb formájában, hiszen rendkívül megviselte a betegség, amely miatt három hétre le kellett állnia az edzésekkel. A 200 méter pillangó világcsúcstartója így is hét számot vállal az ob-n, pillangón és gyorson 50, 100 és 200 méteren egyaránt indul, amelyek mellett 50 háton is próbára teszi magát.

Az ob slágerét egyébként a férfi 200 pillangó jelentheti, amelyben a szám világrekordere, azaz Milák mellett korábbi világbajnoka, valamint olimpiai bronzérmese, is indul. A 35 éves Cseh számára különösen fontos az ob, ugyanis az itteni eredményeitől teszi függővé azt, hogy a pályafutása elérhet-e Tokióig 2021-ben, amikor az ötödik olimpiáján indulhatna. A kétszeres világbajnok klasszis 50, 100 és 200 pillangón, valamint 200 vegyesen indul. Utóbbi számban a mindössze 17 éves lehet a legnagyobb kihívója, aki a 47-es lábával és a 194 centis magasságával hasonló testi adottságokkal rendelkezik, mint az amerikai szupersztár, Michael Phelps.

A nők között is a 200 pillangó lehetett volna a legizgalmasabb, ez azonban Hosszú és Szilágyi kiesésével kétesélyesre szűkült. Elsősorban a tavalyi világbajnok Kapás Boglárka számít favoritnak, akit a legjobb eséllyel a számban kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes szoríthat meg. Ha Hosszú és Szilágyi is vállalta volna a versenyt, Eb-döntővel ért volna fel az ob ebben a számban. Akik viszont indulnak, azokról értékes információkat kaphatunk az egyik legsikeresebb sportágban Tokió előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.