Hosszú-tripla, Milák-fürdés az ob rajtján

Ch. Gáll András
2019. 12. 12. 11:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kaposvári Csik Ferenc Uszodában rendezik az idei rövidpályás országos bajnokságot. Az 1936-os berlini olimpia magyar hőse, a 100 méter gyors aranyérmese 106 éve a somogyi megyeszékhelyen született Lengvári Ferenc néven. Különös ob ez, három nappal a glasgow-i Európa-bajnokság után, ahonnan többen is áthozták az ottani formájukat.

Például aki Skóciában négy számban győzött, s itt, Kaposváron is már három elsőségnél tart az első nap után. A 100 méter vegyes megnyerésével kezdett, a 200 méter pillangóval folytatta – ahol másfél másodpercet vert a szám nagypályás világbajnokára, Kapás Boglárkára –, majd pár perc pihenő után imponáló hajrával a számára kissé idegen 100 méter mellen is győzött, kiérdemelve a szakma csodálatát.

– aki kihagyta Glasgow-t, és inkább Japánban edzőtáborozott – előbb begyűjtött egy bronzérmet 50 méter gyorson Lobanovszkij Maxim és Szabó Szebasztián mögött, majd félgőzzel tempózva utasította maga mögé a mezőnyt, benne Tekauer Márkkal, Biczó Bencével és a kissé túlsúlyosnak látszó Cseh Lászlóval 200 méter pillangón. Ideje 1:52,57 perc, csaknem két másodperccel gyengébb, mint amivel Kvangdzsuban világbajnok lett – 50 méteres medencében. – Jó idő, bár nem a legjobb… Hasznos volt a háromhetes japán edzőtábor, olyan dolgokat sajátítottam el, ami már meglátszott az 50 gyorson is. Főleg a víz alatti munkám javult sokat – nyilatkozta a világcsúcstartó.

A glasgow-i érmeseink közül Késely Ajna simán megnyerte a 800 méter gyorsot, 100 méter vegyesen második, 200 méter pillangón harmadik lett, neki az a pechje, hogy ugyanazokban a számokban erős, amelyekben verhetetlen (kor)társnője, a szintén 31. évét taposó Hosszú. Glasgow-ban úgy volt, mint az egyszeri okos lány a mesében: úszott is, meg nem is. Bejutott a 400 gyors döntőjébe a negyedik idővel, de ott nem állt rajthoz. Most úszott, és második lett 200 pillangón Hosszú mögött, amiért nem volt szomorú. Hiába, az Iron Lady mögött az ezüstérem is dicsőség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.