Hoztuk a kötelezőt Szenegál ellen

Szenegál elleni győzelemmel hangolt a magyar válogatott a Románia elleni pénteki élethalálharca a Japánban zajló női kézilabda világbajnokságon. Minden magyar mezőnyjátékos szerzett gólt, a kapusteljesítmény rendben volt, átlövőink fejlődtek a Montenegró elleni meccs óta. A románok ellen még több kell.

2019. 12. 04. 12:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Triffa Ágnes védésével kezdődött a mérkőzés, Tomori-góllal szerzett vezetést a magyar válogatott. Triffa halmozta a bravúrokat, Háfra két-három kísérletéből egyik sem ért célba. Bezzeg Tomori: nem csak védekezésben, támadásban is lehetett rá számítani, ő szerezte a második magyar gólt. Sankharé pedig az első szenegálit, 2-1. Kovacsics Anikó is beköszönt egy szép átlövéssel, a Fradi irányítója azonnal hozzátett még egyet a terméshez egy pattintott átlövéssel, 4-1. Egy másik ferencvárosi, Klujber Katrin hétméteresből jegyezte az ötödik magyar gólt; Triffa újabb bravúrja után Lukács Viktória jegyezte szélről a hatodik magyar gólt; tíz perc játék után 6:1 volt a javunkra. A rossz rajtot sikerült elkerülni.

Hétméteresből szépített Szenegál, Kim Rasmussen szövetségi kapitány elkezdte forgatni a csapatot: beállt Vámos Petra és Tóth Gabriella, sőt Kovács Anna is; a debreceni átlövő kilőtte az egyenes alsó sarkot, 7-2. Schatzl a lécre bombázott egy ziccert, majd Camara szépített. S ha egy üzlet beindult: szép keresztmozgás után Kovács megszerezte második gólját, majd a harmadikat is. 3-3-ra alakult a második tíz perc, 9:4 állt az eredményjelzőn az első félidő kétharmada után.

S végre is megérkezett, ő szerezte a tizedik magyar gólt. Kovács pedig a következőt. Tóvízi Petra is betalált Kovács szép előkészítése után, utána ugyanez volt a felállás: a két debreceni játékos koprodukciója révén nőtt az előny: 13-5. Tomori újra villant, Sankharé is a túloldalon. Ült a támadójáték, védekezésben akadtak hiányosságok, talán ezért is kért időt Kim Rasmussen.

Klujber hétméteresből, Márton Gréta a szélről szerzett újabb magyar gólt, 16-7. Majd gyors gólváltás után alakult ki az első félidő végeredménye: 17-9. A tizenhét magyar gólból tizenkettőt szereztek a belső posztokon játszó embereink – ez jelentős elmozdulás a Montenegró ellen látott négyhez képest.

A második félidő kisebb bakival indult, nem működött ugyanis az óra. Amíg ezzel bíbelődtek a rendezők, nyújtottak, lazítottak a játékosok. Az intermezzo után folytatódott a második játékrész. Kiss Éva váltotta a kapuban Triffa Ágnest, s a Győr portása rögtön egy bravúrral indított. Márton és Kovács ott folytatta, ahol a szünet előtt abbahagyta: a 34. percben alakult ki a tízgólos különbség, 20-10. Klujber hetest rontott, az elsőt a meccsen, még nem nőtt az előny. Keita révén zárkózott az afrikai csapat, de jött Tóth Gabriella és az újabb magyar gól. Felváltva potyogtak a gólok, a védekezés úgy, ahogy összeállt, támadásban lassult le és eltompult a magyar válogatott. 22-14-re jött fel Szenegál, Háfra nem találta a ritmust, Márton viszont a kezdeti bizonytalanság után nem ijedt meg, ahogy Tóth Gabriella is bátran lőtt, 24-14. Vámos egész pályás gólja után támadhattunk a több mint tízgólos különbségért, ez akkor még nem lett meg. Végül Márton Gréta találatának köszönhetően alakult ki, ha csak átmenetileg is a tizenegy-gólos fór, ám azonnal érkezett a válasz.

Háfra felső kapufáról bevágódó lövése volt az utolsó magyar találat, végül 30-20-ra győzött a magyar válogatott. A mérkőzés legjobbjának Márton Grétát választották.

A csoport európai rangadóján Montenegró 27-26-ra legyőzte Romániát, s ezzel bebiztosította továbbjutását. Spanyolország a papírformának megfelelően nagyon megverte (43-16) Kazahsztánt, így már csak egy kiadó továbbjutó hely maradt a csoportban, s ez a magyar-román mérkőzés győztese lesz. A döntetlen a magyar válogatottnak kedvez, amely jobb gólkülönbségével megelőzné Romániát.

Kim Rasmussen: Minden játékos hozzátett a győzelemhez

Kim Rasmussen szövetségi kapitány szerint a magyar női kézilabda-válogatott minden játékosa hozzátett Szenegál 30-20-as legyőzéséhez a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság szerdai játéknapján, a csoportkör negyedik fordulójában. „Nagyon koncentrált és remek első félidőt produkáltunk, a játékosokon azt láttam, hogy segítették egymást. A támadás is jól működött, Kovacsics és Háfra az első öt perc után visszajött és keményen játszott, de azt hiszem, minden játékos hozzátett ehhez a győzelemhez” – mondta a jacusirói meccs után a dán edző. Hozzátette, forgatta a csapatot, hogy mindenki tudjon egy kis önbizalmat szerezni, de egyáltalán nem volt könnyű a meccs. Kilenc méterről sok gólt tudott lőni együttese, ezek nagyon fontosak, ahogyan a jó védekezés is. Tomori Zsuzsanna emlékeztetett, hogy a spanyolok és a montenegróiak elleni találkozókon nagyon sok problémájuk volt, ezeket átbeszélték, megpróbáltak minden beleadni, és átlendülni a holtponton. A Siófok átlövője hozzátette: nagyszerűen megoldották a kötelező feladatot, és támadójátékban gyakorolták mindazt, amit a románok ellen szeretnének mutatni.

„Nagyon jó lenne, ha megmaradna ez a sok keresztmozgás, mindenki ráindult most, és sokszor betaláltunk kívülről. Montenegró ellen nem volt meg a ritmus, csak lépegettünk, valaki beesett két ember közé, de már nem volt megfelelő ritmusa” – nyilatkozta.

Hangsúlyozta, a védekezésüket ugyanilyen szinten kellene tartaniuk pénteken. A háromgólos Tomori úgy vélekedett, a magyarok ilyen kiélezett helyzetben általában pozitívan szoktak kijönni a románok elleni meccsekből, és bízik benne, hogy most is mindenki átérzi a helyzet súlyát, és megnyerik a pénteki mérkőzést.

Szabó Laura elmondta, az volt a céljuk a furcsa stílust képviselő szenegáliak ellen, hogy két nehéz meccs után egy kicsit összekapják magukat.

„Szerintem jót fog tenni, hogy végre újra győztünk, ebből fogunk építkezni a román meccsre is” – fogalmazott az Érd beállója, aki egy gólt dobott.

Értékelése szerint az átlövők ezúttal jól teljesítettek, a szélsők hozták a szokásos jó formájukat, a kapusok pedig remek védésekkel segítették a társakat. Szabó hozzátette, a szerdai szünnapot arra használják, hogy összeszedjék az erejüket, és teljes erőbedobással menjenek neki a románoknak.

A kapus Triffa Ágnes közölte, próbált mindent megtenni és élvezni a játékot, mivel az előző meccsen nem játszott, a spanyolok ellen pedig kevés időt töltött a pályán.

„Kellemetlen ellenfél volt, de elég jól oldottuk meg a feladatot. A magyar-román teljesen más hőfokú mérkőzés szokott lenni, most ráadásul megkétszereződik a tét” – mondta a debreceni kapus, aki az első félidőben ötven százalékos teljesítményt nyújtott.

A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban. /MTI/

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.