Szöllősi-Zácsik Szandra a hollandok ellen is hozza el az ágyúját

Tudja a magyar küldöttség, hogy ha Szerbia legyőzi Hovátországot, akkor az elég lehet a továbbjutáshoz. De nem a matek, hanem a hollandok elleni győzelem van a fókuszban a női kézilabda Eb csoportkörének záró fordulója előtt.

Magyar Nemzet
2020. 12. 07. 14:55
Serbia vs Hungary
Szöllősi-Zácsik Szandra reaktiválása eddig remekül sült el Fotó: BO AMSTRUP Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem tudni, melyik a magyar válogatott igazi arca. Szeretnénk azt hinni, hogy a szerbek elleni vasárnapi álomjáték. Kedden Hollandia ellen kiderül, tud-e tartósan magas szinten kézilabdázni a magyar csapat. Danyi Gábor szövetségi kapitány előrevetítette, hogy esetleg lesz olyan taktikai fegyver, ami tökéletesen működött Szerbia ellen, de nem lesz ugyanolyan hatékony Hollandia ellen. – Nem csak a szárnyaló Szöllősi-Zácsik Szandráról szólt a vasárnapi mérkőzésünk. Folyamatosan éreztetjük a keret tagjaival, hogy aki csereként áll be, az is ugyanolyan fontos láncszeme a csapatnak. Csak így leszünk egységesek – mondta Danyi a koldini csapatszálláson rendezett online sajtótájékoztatón.

A két kapitánynak valamit ki kell főznie a hollandok ellen
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Szóba került a földcsuszamlásszerű változás: a horvátok elleni visszafogott teljesítmény, a 24-22-es vereség után állt fel a padlóról a válogatott, és biztosan győzte le 12 góllal Szerbiát, s ezzel a csoport második, továbbjutó helyén áll az utolsó forduló előtt. – Nem azt láttuk, hogy valaki ne akart volna a horvátok ellen, de valamiért mégsem tudtak összpontosítani a lányok. Mi nem fogunk hivatkozni a vírus okozta eltérő edzettségi állapotra, de a szerbek legyőzése után megígérhetjük a lányok nevében, hogy többet nem fog előfordulni a fásultság – jelentette ki a győriek edzője.

Kollégája, Elek Gábor borzasztó nehéz meccsre számít a hollandok ellen, de megelőlegezte: – Ha azt a meccset tudjuk abszolválni, akkor nagyon szép lehet nekünk ez az Európa-bajnokság. Elek szerint a hollandok orrvérzésig fognak harcolni a továbbjutásért, ehhez le kell győzniük a magyar válogatottat, a mentális előny, a sikerélmény viszont a magyar csapat mellett szól a sorsdöntő meccs előtt. – Ők rosszabb állapotban vannak, két vereséggel kezdtek, rajtunk sokat lendített a szerbek elleni siker. A holland válogatottnak jó játékosaik vannak, de nem lehetetlen a legyőzésük – összegzett a Fradi edzője.

Szöllősi-Zácsik Szandra világklasszis formában játszott a szerbek ellen
Fotó: EPA/Bo Amstrup

Természetesen szóba került Szöllősi-Zácsik Szandra kiváló teljesítménye, és ehhez már a társak is kapcsolódtak. De előbb idézzük Eleket. – Én vagyok az az edző, aki klubszinten a legtöbbet dolgozott vele (Zácsik 2010 és 2017 között kézilabdázott a Ferencvárosban – a szerk.). Ismerem őt, tudtam, hogy ha elkapja a fonalat az elején, akkor nagyon jó meccse lehet. A góljai után látott érzelemkitörései már előre vetítették, hogy remek napja lesz a szerbek ellen – tényleg az volt, tíz gólt dobott, eksztázisban lövöldözte a gólokat. De vajon lehet-e ezt a formát átmenteni a hollandok ellen? Tomori Zsuzsanna már szólt Szöllősi-Zácsiknak, hogy készüljön. – Remélem, holnap is elhozza az ágyúját, és akkor nyerünk – mondta a szerbek ellen a védekező feladataival kitűnt siófoki játékos.

Bíró Blanka a védekezést méltatta
Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup

Bíró Blanka remekül védett, még gólt is szerzett a szerbek ellen. A kapus megdicsérte a csapatot, amiért rendkívül összeszedetten védekezett a hét a hat ellen támadó szerb válogatottal szemben. Bíró hangsúlyozta, hogy a hollandok veszélyesek, de verhetőek, ráadásul két gyengébb meccs után biztosan „harapnak” majd, mert a magyarok elleni meccsen múlhat a továbbjutásuk. – A hollandok élet-halál harcot fognak vívni. Én már visszanéztem az előző mérkőzésüket. Jó csapatuk van, jó játékosaik vannak, én nem is értem, hogy miért botlottak eddig kétszer. De nekünk nem szabad azt néznünk, hogy hogyan szerepeltek eddig a csoportban. Csak magunkra szabad koncentrálnunk, fontos lesz, hogy a szerbek ellen mutatott összeszedett játékot végig tudjuk vinni, és akkor föléjük tudunk kerekedni – mondta a Ferencváros kapusa. Sem ő, sem pedig a csapattársa, Schatzl Nadine nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy a hollandoknál számos játékos (Snelder, Van der Heijden…) szerepel(t) az NB I-ben. – Nyerhető a hollandok elleni mérkőzés, ha olyen mentalitással játszunk, mint a szerbek ellen, akkor bármi megtörténhet. Nem hiszem, hogy fontos lehet, de van előnye annak, hogy néhány játékosuk az NB I-ben kézilabdázott. Nyernünk kell.

Schatzl Nadine jogosan ünnepelt
Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup

Bíró a számolgatásról is ejtett egy-két szót. Mint ismert, a magyar válogatott abban a tudatban léphet pályára holnap este 20.30-kor, hogy már tudja a Horvátország–Szerbia mérkőzés végeredményét. Amennyiben Horvátország nyer, akkor nincs kérdés, a magyar válogatott mindenképpen, a hollandok elleni meccstől függetlenül tovább jut a csoportjából. De ez nem lehet kiindulási alap. – Tisztában kell lennünk a különböző lehetőségekkel, de nem szabad eltévesztenünk a fókuszt. Ettől még csak a győzelem foroghat a fejünkben. Nyilván nem hátrány, ha tudjuk, hogy van a matek, a számolgatás, de ez nem befolyásolhatja a hozzáállásunkat – figyelmeztetett Bíró.

Tomori Zsuzsanna a csapategységet méltatta. – Megvoltak azok a pluszok a teljesítményünkben a szerbek ellen, amelyekkel később akár egy komolyabb csapatot is meg tudunk verni. Ha lesz egy-két kiemelkedő egyéni teljesítmény, akkor bármelyik csapat ellen tudunk játszani egy jó meccset – csatlakozott hozzá is. – Összeállt a védekezésünk, ebből tudtunk profitálni, szerintem kívülről is látszott, hogy minden gólnak nagyon, de nagyon örültünk – szólt a balátlövő.

Háfra Noéminak is jobban ment, mint a horvátok ellen
Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup

A csoport eddigi alakulása nagyon meglepte Tomorit, ő kinevette volna az Eb előtt azt, aki szerint két forduló után a világbajnok Hollandia pont nélkül áll a csoportban. – Az irányító, Estevana Pollman hiánya érződik a hollandok játékán, de sokat és gyorsan futó csapatról van szó, erre nagyon kell figyelnünk. Ha tudjuk tartani a feszes, fegyelmezett játékunkat, s ha ennek köszönhetően legyőzzük a hollandokat, akkor továbbjutunk – mondta a siófoki játékos.

Háfra hozzátette, hogy nem lesz ez olyan könnyű, mert „jó csapat a világbajnok holland válogatott attól függetlenül, hogy az első két meccsén kikapott. A játékosok nagyon készülnek a győzelemre s arra, hogy ne essenek ki.”

A Magyarország–Hollandia mérkőzést kedden (tv: 20.30, Sport 1) játsszák. A csoport állása: 1. Horvátország 4 pont (már továbbjutott), 2. Magyarország 2 (60-50), 3. Szerbia 2 (55-63), 4. Hollandia 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.