Huszonnégy sikertelen próbálkozás után olimpiai csúcs

Londonban a szétlövés még útjába állt, Tokióban Alessandra Perilli megszerezte San Marino történetének első olimpiai érmét.

K. D.
2021. 07. 29. 10:10
San Marino is érmet nyert
Forrás: sanmarinotv.sm
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói olimpia megnyitóján összesen 206 csapat vonult fel. A hagyományos sportnemzetek mellett számos kisebb küldöttséget is láttunk, amelyek többsége a sportversenyek során már nem kerül előtérbe. Az európai miniállam, San Marino – a téli játékokat is számolva – huszonötödik alkalommal vonult fel, az eddigi huszonnégy alkalommal érem nélkül maradt. Ennél többször csak Monaco vett részt olimpián anélkül, hogy akár csak egyetlen versenyzője dobogóra állhatott volna, a hercegségnek a tokiói a harmincadik olimpiája.

San Marino 2012-ben már nagyon közel járt az ünnepléshez. Alessandra Perilli Londonban holtversenyes második helyen zárta a női trap versenyét, azonban mellette még ketten 93 korongot találtak el. A szabályok értelmében el kellett dönteni a helyezéseket, a hármasból pedig Perilli maradt le a dobogóról a szétlövésben.

Rióban Perilli csak a tizenhatodik helyen zárt. Tokióban viszont újra ott volt a fináléban, és ezúttal már nem engedte ki a kezéből az érmet San Marino sportlövője, harmadik helyen zárta a női trapot.

San Marino ezzel csúcsot döntött, a legkisebb ország lett, amely valaha érmet nyert az ötkarikás játékokon, hiszen a világ legrégebbi köztársasága mindössze 34 ezer lakossal rendelkezik, néhány ezerrel kevesebbel, mint Liechtenstein.

A tokiói olimpián korábban Bermuda is érmet, sőt, olimpiai bajnokot ünnepelhetett, de nemcsak a legkisebb országok és területek számára volt jelentős az elmúlt néhány nap. A 108 millió lakosságú Fülöp-szigetek Tokióban nyerte első ötkarikás aranyérmét, a hatmilliós Türkmenisztán számára pedig San Marinóhoz hasonlóan legelső dobogójáról marad emlékezetes az idei olimpia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.