Huszonöt éve történt az atlantai csoda

1996. július 25-én – akkor 22 éves – Czene Attila hatalmas meglepetésre győzött 200 vegyesen az atlantai olimpián, megelőzve a szám egyértelmű esélyesét, a finn Jani Sievinent. – Ez nem igaz – mondta Czene, miután ránézett az eredményjelzőre. Pedig így történt, Darnyi Tamás szöuli, majd barcelonai sikere után zsinórban harmadszorra nyerte magyar úszó a rövidebbik vegyes számot.

Szilágyi
2021. 07. 26. 19:10
czene
Czene Attila Atlantában ért fel a csúcsra Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czene Attila egynyári úszó: Atlanta előtt és után sem győzött Európa-bajnokágon, és világbajnokságon sem állhatott fel a dobogó legfelső fokára, de 1996. július 25-én Atlantában ő volt a legjobb. Az olimpiai döntőben senki sem tudta megelőzni. Pedig aggasztóak voltak az előjelek: Czene épp hogy beverekedte magát a döntőbe, a hetedik legjobb idővel, 2:02,1-gyel jutott be a fináléba.

A döntőt az egyes pályáról kezdte, és kamikáze-taktikát választott. Nagyon bekezdett az elején: 100 méternél világcsúcs-részidőn belül járt, a táv második felén ugyan csökkent a jelentős, két és fél testhosszos előnye, de a végén, ha csak huszonkét századmásodperccel is, de megelőzte a topfavorit finn Jani Sievinent.

Vitray Tamás közvetítése:

Amint megérintette a falat, és felnézett az eredményjelzőre, akkor tudatosult benne, hogy a mezőnyben ő volt az egyedüli, aki két percen belül teljesítette a távot. Az 1:59,91-es időeredményével olimpiai csúcsot állított fel.

Czene Attila huszonöt éve nyert Atlantában
Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Czene Attila a 2000-es olimpia után fejezte be a sportolói pályafutását. 2010 júniusa és 2012 októbere között a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sportügyeket felügyelő államtitkára volt, később a Nemzeti Sport Intézet (NSI) főigazgatójaként tevékenykedett. Jelenleg a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökeként dolgozik.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.