Idén erős vetélytársakat kapnak a címvédők

Tegnap a PEAC-Pécs–BEAC mérkőzéssel megkezdődött a női bajnokság, a férfiak mezőnye ma rajtol el. A nyári változások után mindkét szakágban a címvédők tűnnek a legesélyesebbnek, ám a hölgyeknél biztosan kiegyensúlyozottabb lesz a mezőny, mint a korábbiakban, és a férfiaknál sem könnyű megjósolni a dobogó tetejére befutó csapatot.

2019. 09. 27. 7:20
null
Fegyverneky Zsófia kirobbanthatatlan alapember Sopronban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz év után ünnepelhetett bajnokcsapatot Szombathely. A Falco a rájátszásban fölényesen menetelt az aranyéremig, és hamar bizonyította, királyságát nem pünkösdinek szánja, már a nyáron komoly erősítéseket jelentett be. Ráadásul elsősorban nem külföldön, hanem itthon nézett szét, és két fiatal magyar válogatottat, Filipovity Márkót és Benke Szilárdot, valamint az Egyesült Államokból a tanulmányai befejeztével Magyarországra visszatért centert, Krivacsevics Márkót is szerződtette.

A városban népszerű ­Juvonte Reddic mellé érkezett még három jó ajánlólevéllel rendelkező amerikai légiós, velük a Falco tovább erősödött. A trónkövetelők közül a Körmend szokásához híven lecserélte az összes légiósát – ötöt lehet nevezni, egyszerre négy lehet a pályán –, az érkezők közül kiemelkedik Justin Edwards, aki az Alba Fehérvárral két éve bajnokságot nyert, Európában komoly csapatokban fordult meg, ám az utóbbi évben sokat kihagyott sérülés miatt. A magyar válogatott centere, Keller Ákos is itt kezdi meg az idényt, ám a szerződése szerint bármikor távozhat, és ha ez megtörténik, akkor a pótlása nagy fejtörést okozhat. Érdekesség, hogy a klub egyik új légiósa nem amerikai, hanem koszovói, Erjon Kastrati tavaly játszott is a magyar válogatott ellen.

Az előző idény bronzérmese, a Pécs egyben tartotta a csapat magját, érkezett hozzá Paksról a válogatott Ruják András, és visszajött a korábbi közönségkedvenc, Chris Smith. Néhány gyengébb év után nem titkoltan éremért indul harcba a Paks is, amely megszerezte Fehérvárról Lóránt Pétert, Jászberényből pedig a mezőny egyik legjobb amerikai játékosát, Orlando ­Colemant.

A válogatott ­Eilingsfeld János a hét elején gerincsérvműtéten esett át, biztosan sokat kell kihagynia, az ő hiánya érzékeny veszteségnek számít. Szolnokon a közönség mindig jó eredményt vár, kérdés, hogy az Olaszországba szerződött Vojvoda Dávid és a Falcóhoz igazolt Benke Szilárd nélkül az álmok teljesülhetnek-e. ­Kenneth Smith az NBA előszobájából, a ­G-League-ből érkezett, Andre Jones pedig a szlovák válogatott honosított amerikaija, utóbbi igazi dobógép, talán ő pótolhatja majd Vojvodát.

A nőknél is a címvédő, azaz a Sopron Basket számít a legesélyesebbnek az aranyéremre, amit 2015 óta mindig fölényesen kaparintott meg, de a kép most közel sem annyira egyértelmű, mint az utóbbi években volt. A soproniak­kal szerdai számunkban külön cikkben foglalkoztunk, így most csak annyit érdemes megismételni, hogy külföldi sztárok helyett a magyar fiatalok kapnak több szerepet az új edző, Gáspár Dávid irányításával. Friss hír viszont, hogy megérkezett az egyetlen amerikai légiós, Briann January, aki az első fordulóban még aligha lép pályára.

kirobbanthatatlan alapember Sopronban
Fotó: Havran Zoltán

A Sopron két komoly, mára összeszokott csapatokat alkotó, több válogatott kosarast is felvonultató kihívót kapott erre a bajnokságra, ezek egyike az előző évi ezüstérmes Diósgyőr. Ez akkor is így van, ha Cziczás ­László vezetőedző sérülés miatt elveszítette egyik alapemberét, a kongói Chanel Mokangót, hiszen a helyére érkező chilei center, Ziomara Morrison nagyon jó játékos, szerda este az Euroliga selejtezőjében például 28 pontot dobott az olasz Veneziának. A másik erős vetélytársnak a Győr ígérkezik, amely szerződtette az előző bajnokság alapszakaszának negyedik legeredményesebb játékosát, a mindössze 17 éves Dombai Rékát, de ennél is nagyobb fogás a spanyol 3×3-as klasszis, Sandra Ygueravide megszerzése. A három „nagynak” meghuzigálhatja a bajuszát jó napot kifogva a Szekszárd, a PEAC-Pécs és a Cegléd is, ám óriási meglepetés lenne, ha a dobogós helyeken nem a Sopron, a DVTK és a Győr osztozna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.