Idén már nem lesz tétmeccsük válogatott hokisainknak

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztotta a férfiak augusztusra tervezett utolsó olimpiai selejtezőkörét, így a magyar válogatott rigai tornáját is. A nemzeti csapat a lett fővárosban a házigazdák mellett az olaszokkal és a franciákkal mérkőzik majd a pekingi részvételért, az új időpont szerint 2021. augusztus 26–29-én.

Juhász Attila
2020. 05. 06. 20:04
null
Wehrs Kevin, Bodó Christopher, Hári János és Nagy Gergõ gólöröme Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március elején sok más sportág mellett a jégkorong küzdelmeit is berekesztették a egész világon. A különböző bajnokságok – a fehérorosz kivételével – idő előtt véget értek, és a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) az összes tavaszra tervezett világbajnokságot is törölte.

Az újrakezdés még ma is bizonytalan. Lett volna viszont egy konkrét időpont, ami a magyar hoki közeljövőjét meghatározhatta volna, ez pedig a 2022-es pekingi téli olimpia selejtezőjének augusztusra tervezett végső szakasza. Ezt a tornát halasztotta most el egy évvel, jelen állás szerint 2021. augusztusára az IIHF.

A döntés várható, sőt borítékolható volt, Spiller István például egyáltalán nem lepődött meg rajta. Az ismert jégkorong-szakíró már a bejelentést megelőzően sejtette, hogy idén augusztusban nem lehet majd játszani, mert képtelenség március közepétől számítva legalább 4 hónap jég nélküliséget a nyár utolsó hónapjára bepótolni. Az olimpiai selejtező éppen azért lett volna augusztus végén, mert olyankor Észak-Amerikában még tart a holtszezon. De a járvány miatt idén az NHL rajtját is előrehozzák, augusztusban akár már meccseket is rendeznek, s a nemzetközi jégkorongélet – tetszik, nem tetszik – az NHL-hez igazodik.

– A kvalifikáció utolsó körében érdekelt 12 válogatottból kilencnek vannak NHL-es sztárjaik – a szlovákoknak és a dánoknak majdnem két komplett sornyi –, és ezen csapatok zokon vennék, ha most már nem esélyesként lépnének jégre, mert kiválóságaikat így egész biztosan nem engednék el a tengerentúlról – jegyezte meg a most Németországban, az EHC Red Bull München utánpótlásért felelős kapusedzőjeként dolgozó Spiller István.

Hivatalosan tehát egy évvel halasztották el az olimpiai selejtezőt, s bízzunk benne, nem kell majd az időpontot újra megváltoztatni. Azt illetőleg pedig, hogy mikor és hogyan indul újra a hokiélet, egyelőre csak reményeink lehetnek, konkrétumok nincsenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.