Irány Tokió! A szerbek legyőzése olimpiai részvételt ért

Könnyebb volt a vártnál. A kapuban parádézó Bíró Blanka és a legszebb napjait idéző Szöllősi-Zácsik Szandra vezérletével a női kézilabda-válogatott 31-23-ra legyőzte Szerbiát a győri olimpiai selejtező tornán. Az oroszok elleni, vasárnapi záró mérkőzés végeredményétől függetlenül továbbjutott a csoportjából, és kijutott a tokiói olimpiára.

Magyar Nemzet
2021. 03. 20. 18:02
Magyarország Szerbia
Szöllősi-Zácsik Szandra főszerepet játszott az olimpiai szereplés kiharcolásában Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai selejtező első játéknapján, pénteken Magyarország 27 góllal legyőzte Kazahsztánt, Oroszország pedig öt góllal volt jobb Szerbiánál. A tokiói kvóta megszerzése szempontjából előzetesen is sorsdöntőnek tekintett magyar–szerb mérkőzés tétje jelentősen felértékelődött. Magyar győzelem esetén a válogatott 2008 után újra kivívja az olimpián való szereplés jogát. Kisebb gólkülönbségű szerb győzelemmel azonban még nem dőlnek el a nyitott kérdések a csoporton belül.

Néhány órával a meccs kezdete előtt a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) nyilvánosságra hozta a játékvezetői küldést. Kiderült, hogy a francia Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura páros vezeti a találkozót. A francia ikerpár már egyszer szerencsét hozott a magyar válogatottnak: amikor tavaly decemberben 12 góllal sikerült nyerni a szerbek ellen, akkor szintén ők fújták a sípot.

A tegnap később végző szerbek már jóval egy órával a meccs kezdete előtt vígan focizgattak az Audi Arénában, különösebben nem szorongtak a balkániak. Egyik legjobbjuk, Dragana Cvijics spontán dekázásba kezdett (mi 15-ig számoltuk…), a végén a fején is megtáncoltatta a labdát. Majd visszaállt focizni a többiek közé. Ez a lazaság összhangban volt a szerb kapitány, Ljubomir Obradovics hangzatos kijelentésével.

A magyar válogatott jóval később érkezett bemelegíteni. A szakmai stáb testbeszéde feszültségről árulkodott: Elek Gábor szövetségi kapitány, mielőtt az Audi Arénában elszívott egy-két nyugtató cigarettát, sétált a pálya szélén, kémlelve a játékosok felvezető gyakorlatait. Segítője, Danyi Gábor hosszasan ült a gondolataiba temetkezve, meredten nézte a játékosokat. Majd a szakmai tanácsadóval, Görbicz Anitával váltott néhány szót.

Klujber az első félidő végén időn túli hetest dobott
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Magyar gólokkal és Bíró Blanka-bravúrokkal indult a mérkőzés. Sztoiljkovics és Liscsevics lövését is védte a Fradi kapusa, elől pedig Kovacsics Anikó három, valamint Szöllősi-Zácsik Szandra góljával állandósult a magyar előny. A vendégek is ébredeztek, de egyenlíteni nem tudtak, sőt egy újabb magyar gól, majd egy is bizonytalan periódus. 5-2-ről lett hirtelen 5-4.

egy góllal jelentkezett az első félidőben
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Bíró remekül mozgott a kapuban, tíz perc alatt három védést mutatott be. Támadásban Szöllősi-Zácsik Szandra volt a vezér, Kovacsics kapott pihenőidőt, őt Szucsánszki váltotta. Klujber Katrin csak hetest lőni állt be, Háfra Noémit ekkor még nem küldte be a kapitány. Egyértelműen a magas átlövőkre, Szöllősi-Zácsikra és Kiss Nikolettre szavazott a szakmai stáb. Ez jól sült el. 11-7-nél nem várt fejleménnyel találkoztunk: Tomori Zsuzsanna, a védelem oszlopa, az egyetlen, olimpiát megjárt játékosunk megkapta a második kétperces kiállítását.

Elek Gábor támadásban változtatott, eljött Klujber és Háfra ideje bő tíz perccel a félidő vége előtt. Kovacsics Anikó volt a nyerőember, a negyedik gólját jegyezte, majd Bíró zseniális védése után Márton Gréta szerezte a válogatott második szélről dobott gólját. Öt gól lett a különbség.

Szöllősi-Zácsik Szandra volt a magyarok egyik legjobbja
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Obradovics kapitány nem várt tovább, támadásban beküldte a kellemetlen stílusú beállót, Dragana Cvijicset, de labdát is alig kapott a mackó alkatú játékos. 14-9-es magyar előnynél kért időt Szerbia, de sok minden nem változott, egy gólt faragott le a hátrányából az ellenfél. Ami könnyen újra öt lehetett volna, ha nem egy kínai figurát választ a válogatott a félidő utolsó támadásának befejezéséhez. A 16-12 így is jól nézett ki, de senki nem merte magát beleélni a győzelembe, főleg az nem, aki élénken emlékezett a 2019-ben Kumamotóban játszott románok elleni meccsre…

A második félidőt Klujber és Szöllősi-Zácsik kezdte átlövő poszton, Schatzl Nadine váltotta Márton Grétát a jobb szélen. Kisfaludy Anett pedig rögtön megszerezte a magyar válogatott első, beálló posztról szerzett gólját. Megpróbálkozott Obradovics szerb kapitány a hét a hat elleni játékkal, és ez láthatóan nem ízlett a magyar válogatottnak. Bíró védései nagyon kellettek, hogy ne legyen szorosabb a meccs.

Elek Gábor úgy érezte, megvan a meccs
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Húsz perccel a vége előtt Szöllősi-Zácsik góljával a meccs során először volt hat gól a különbség, majd hét. Úgy tűnt, kézben van a meccs. A szerbek tompán, enerváltan játszottak, Bíró szinte mindent védett. 25-17-nél gondolta úgy a szerb kapitány, hogy megpróbál életet lehelni a játékosaiba. De ez nem sikerült, az utolsó percekben már ölelkezett a magyar kispad. A vége 31-23 lett.

A magyar válogatott a vasárnapi, Oroszország elleni meccs végeredményétől függetlenül kijutott az olimpiára.

Női kézilabda, olimpiai selejtező torna, Győr: Magyarország–Szerbia 31-23 (16-12), az Oroszország–Kazahsztán 33-26. A csoport állása: 1. Magyarország 4 pont (már továbbjutott), 2. Oroszország 4 pont (már továbbjutott), 3. Szerbia 0, 4. Kazahsztán 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.