Ismételnének 13 év után

Elsőként Spanyolország került be a Kínában zajló férfikosárlabda-világbajnokság döntőjébe. A 2006-os aranyérmes hispánok leírhatatlan izgalmak után, némi szerencsével, kétszeri hosszabbításban 95-88-ra legyőzték Ausztráliát.

Ch. Gáll András
2019. 09. 13. 14:52
Basketball - FIBA World Cup - Semi Finals - Spain v Australia
Sergio Llull Fotó: REUTERS/Thomas Peter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olybá tűnik, a spanyolnál zökkenőmentesen halad a generációváltás. A 2006-os szaitamai aranycsapatból, amely tizenhárom éve világbajnokságot nyert a görögök döntőbeli legyőzésével, már csak Marc Gasol és Rudy Fernández maradt meg hírmondónak, a többi sztár – Pau Gasol, az akkori vb MVP-je, Juan Carlos Navarro, Jorge Garbajosa, José Calderón, Felipe Reyes, Carlos Jiménez, Carlos Cabezas, Sergio Rodríguez – időközben vagy visszavonult, vagy már csak klubcsapatában játszik.

De jöttek a helyettesek, az utódok: Ricky Rubio, aki már a 2008-as pekingi olimpiai döntőben, 17 évesen dirigálta a spanyol válogatottat az Egyesült Államok ellen (tisztes vereség lett a dolog vége), aztán az éleslövész Pau Ribas, a két Hernangómez fivér, Victor Claver és Pau Ribas mind méltó örökösei a szaitamai hősöknek. Sőt, van, aki már azt mondja: Rubióék jobbak, mint annak idején Pau Gasolék voltak.

Sergio Llull
Fotó: REUTERS/Thomas Peter

Pénteken Pekingben a szerencse is kellett hozzá, hogy kétszeri hosszabbításban legyőzzék a Patty Mills vezérelte Ausztráliát. A déliek végig vezettek a rendes játékidőben – bár akadtak olyan bravúros villanások, mint Llull dudaszós triplája az első negyed végén, amellyel átmenetileg 22-21-re átvették a vezetést –, és ha Mills a 40. perc utolsó másodperceiben nem csak az első büntetőjét értékesíti, hanem a másodikat is, akkor nem jön 71-71 után a hosszabbítás, hanem 72-71-re az ausztrálok győznek.

Az első ráadásban sem bírt egymással a két gigász, a második extra öt percben azonban összeroppantak az ausztrálok, és főleg Llull tripláinak köszönhetően 95-88-ra győztek a spanyolok. Ahogy a riói olimpia bronzmeccsén is, csak akkor 89-88-ra.

Világbajnoki elődöntő: Spanyolország-Ausztrália 95-88 (71-71, 80-80). Legjobb dobók: Marc Gasol 33 pont (6 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), Rubio 19 (7 lepattanó, 12 gólpassz, 4 labdaszerzés), Llull 17 (6 gólpassz), illetve Mills 34, Kay 16 (11 lepattanó), Bogut 12 (9 lepattanó).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.