Itthon is komoly vetélytársuk lett az olimpiai bajnok Liuéknak

Rövidpályás gyorskorcsolyázóink számára januárban nem úgy sikerült a gdanski Európa-bajnokság, ahogy szerették volna, válogatottunk csupán egy éremmel, egy ezüsttel jött haza, amelyet a férfiaknál 1000 méteren a honosított John-Henry Krueger szerzett. Március elején a hollandiai Dordrechtben sorra kerülő vb-n lehet javítani.

Magyar Nemzet
2021. 02. 11. 18:37
null
Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang számára új kapukat nyithat meg a klubváltás Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnokság kapcsán meg kell említeni, hogy válogatottjaink zöme megszenvedte a koronavírus-járványt, a kihagyott edzések, a hiányzó erő pedig megmutatkozott a gdanski jégen. Március 5. és 7. között a hollandia Dordrecht ad otthont a vb-nek – a mieink részvételével. Utóbbi persze akár magától értetődő tény is lehetne, hiszen az elmúlt években nem volt arra példa, hogy magyarok nélkül rendezték volna meg az év fő versenyét, ám a járvány sok mindent felülírt, és több olyan helyzetet hozott, amelyet korábban nem. Idén például azt, hogy Dél-Korea, Kína és Japán is kihagyja a vb-t.

– Hogy mi ott leszünk a világbajnokságon, egy percig nem volt kérdés – jelentette ki Bánhidi Ákos, a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere a magyar szövetség honlapján. – A visszalépéseknek köszönhetően a női váltónk is indulhat Dordrechtben, arra pedig várjuk a választ az illetékesektől, hogy a férfiak egyéni versenyében az eredeti kettő helyett jégre léphet-e három korcsolyázónk. A hölgyeknél két magyar indulhat az egyéni küzdelmekben. Természetesen sajnáljuk, hogy az ázsiai short trackesek hiányoznak majd a világbajnokságról, de mi erről nem tehetünk. Mi ott leszünk a vb-n és természetesen nyerni akarunk.

A mieink valóban komolyan veszik a világbajnokságot, s ez olyannyira igaz, hogy csütörtökön tesztverseny zajlott a Gyakorló Jégcsarnokban.

– A csapatba kerüléshez megméretések kellenek – folytatta Bánhidi Ákos. – A járvány előtt az országos bajnoksággal nyitottuk a szezont, majd jöttek a világkupaversenyek, ezek jó visszajelzések voltak. Természetesen az edzések alapján is lehet válogatni, ám ott vannak olyan körülmények, amelyek nem mindig azonosak, így a válogatás sem lehet igazságos. Egy futam már sokkal inkább az, hiszen ott van befutási sorrend. Ezúttal mindkettőt számításba vesszük, sőt, harmadik szeletként jön ehhez az edzői vélemény – így, ezek összegzése után alakul majd ki a világbajnoki csapatunk összetétele.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a januári Eb-n érem nélkül maradt
Fotó: Mirkó István

A tesztverseny a hölgyeknél az egyéni számokra is válogatott, míg a férfiaknál a váltóhelyekért folyt a harc. Az edzői team hétfőn hirdeti ki a dordrechti csapatot.

Az Eb-n az egyéni számokban két olimpiai bajnokunk, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang érem nélkül maradt, s nagy kérdés, hogy ha a vb-n a férfiaknál is csak két versenyzőt indíthatunk, akkor a Liu testvérek és John-Henry Krueger közül kiket jelöl a szakvezetés. Az biztos, hogy a váltóban olimpiai bajnok Liuéknak itthon, „házon belül” is komoly vetélytársuk lett a 25 éves John-Henry Krueger személyben, aki a 2018-as phjongcshangi téli olimpián ugyancsak érmes volt, 1000 méteren még az Egyesült Államok színeiben végzett a második helyen. Most az Eb-n pedig, ugye, az ezüstérmével ő volt a legjobb a válogatottunkból.

John-Henry Krueger mutatja honosítási okiratát magyar állampolgársági eskütétele után
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.