Itthon találtak vissza a dobogóra kardozóink

A kardvívók vasárnapi budapesti csapat-világkupaversenyén együttesünk a világranglista harmadik helyéről kezdte meg a tusakodást a Ludovika Arénában.

2019. 03. 25. 7:53
Szilágyi Áron; Homer, Daryl
Kétszeres olimpiai bajnokunk (balra) a fontos pillanatokban hozta magát Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kardvívók vasárnapi budapesti csapat-világkupaversenyén együttesünk a világranglista harmadik helyéről kezdte meg a tusakodást a Ludovika Arénában, és a kanadaiak elleni 45-30-as könnyed bemelegítés után a rangsor ötödik helyezettjével került szembe. Ám nem állíthattuk, hogy nekünk áll a zászló. A túloldalon ugyanis az oroszok sorakoztak fel, akikkel abszolút kétesélyes minden összecsapás, a szombati egyéni viadalon pedig három indulójuk jutott be a legjobb nyolcba, míg tőlünk senki.

Ne kerteljünk, ez bizony kellemetlen, hiszen a legutóbbi két olimpián egyéniben győzött, és Szatmári András személyében egyéni világbajnokot is harcba dobhatunk. Válogatottunkból a legelőrébb Szilágyi végzett, aki tizedik lett, és a nyolcaddöntőben bizony csúnyán, 15-6-ra éppen az orosz Resetnyikovtól kapott ki. A csapattalálkozón is ők ketten feszültek először egymásnak, ezúttal 5-3- ra nyert az orosz, és kétszeres olimpiai bajnokunk a folytatásban a második asszóját is elveszítette, azt 6-4-re.

Szatmári Andrással és Decsi Tamással azonban nem bírt az ellenfél, így a zárókör előtt csak egytusos hátrányban voltunk (29-30). A Decsi helyére becserélt Gémesi Csanád azonban beleszaladt egy 5-1-es vereségbe, ami nem sok jót sejtetett. Szatmári azonban 9-5- re megverte Resetnyikovot (39-40), a végén pedig Szilágyi a legszebb napjait idézve gázolta el 6-1-re Ibragimovot, így a nagy hajrá 45-41-es győzelmet eredményezett.

A világranglistán második olaszok elleni elődöntőben hol itt, hol ott volt az előny, és amikor a megint csak becserélt Gémesi ezúttal egy 8-3-as zakót könyvelhetett el, 35-33-as hátrányba kerültünk. Szatmári eggyel nyert, így Szilágyi előtt ott volt az ismerős feladat: 39-40-ről kell fordítani. 41- 40-re már ő vezetett, de ez nem volt sima ügy, mert Curatoli 43-42-re átvette a vezetést. Versenyzőnk azonban tett még egy csavart a történetbe, csapatunk a körömrágós végjátékban 45-43-ra felülkerekedett, s bejutott a döntőbe.

Kétszeres
olimpiai bajnokunk (balra) a fontos pillanatokban hozta magát
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Így biztossá vált a magyar dobogós helyezés, ami azért is fontos volt, mert együttesünk több mint egy éven keresztül megbízhatóan szállította az érmeket a világkupákról, megnyerte az Eb-t, a vb-n bronzérmes lett, a legutóbbi három vk-n azonban egy negyedik és két ötödik helyet szerzett.

Vasárnap a döntőben a vb-címvédő és a világranglistán nagy előnnyel vezető dél-koreaiak következtek, akik előzőleg a franciákat, majd az a németeket is 45-44-re győzték le, így „megfoghatóknak” tűntek. Ám sajnos nem sikerült elkapni őket. 15-13-as vezetésünk után Decsi 7-2- re kikapott, és a mieink innentől az üldöző szerepébe kényszerültek. Szilágyinak a végén most 37-40-ről kellett volna fordítania, de ez már nem ment, a dél-koreaiak 45-41-re nyerték meg a finálét.

– Férfikardban másfél éve uralják a csapatversenyeket, és ez a mérkőzés nagyon jó volt arra, hogy felmérhessük, hol tartunk. S a fiúk igazi csapatként vívtak – kommentált Decsi András, a szakág szövetségi kapitánya. Szilágyi Áron pedig a következőket nyilatkozta: – Egyéniben és a csapatban egyaránt hullámzó teljesítményt nyújtottam, de az oroszok és az olaszok ellen, amikor a legfontosabb volt, jól ment a vívás. Ezt az állapotot kell stabilizálni. Nagyon kellett ez az érem a csapatnak, kellő magabiztosságot adhat a kvalifikációs időszakra. Tokiói szemüveggel nézve ez a lényeg, csapatunk az ezüstérmével visszatalált a dobogóra. A legjobbkor, és persze a legjobb helyen, itthon.

BRONZ RÉDLITŐL

Buenos Airesben a férfi párbajtőrözők egyéni világkupaversenyén Rédli András 216 induló között bronzérmes lett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.