Ivkovics: A siker közös, a kudarcért enyém lenne a felelősség

Hétfő este érkezik meg Kijevbe a magyar férfi-kosárlabdaválogatott, amely buborékban öt nap alatt négy Európa-bajnoki selejtezőt játszik Szlovénia, kétszer Ausztria és Ukrajna ellen. Az utazó keretnek vannak neves hiányzói, akiknek a távolléte komoly veszteség, ám Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szerint a csapat így is elég erős ahhoz, hogy legalább egy meccset megnyerve kivívja az Eb-részvételt, de a csoportelsőséget sem tartja kizárnak.

2021. 02. 15. 16:50
null
Ivkovics Sztojan szenvedélyesen irányította a csapatát egy éve a szlovénok legyőzéseker Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivkovics Sztojannak vannak gondjai: nincs Darrin Govens, nincs Golomán György, nincs Rosco Allan, nincs és nincs még a csapattal Filipovity Márkó sem. Akad tehát hiányzó bőven a magyar férfi-kosárlabdaválogatott eredeti keretéből, ám a helyzet nem mindegyikük esetében reménytelen. A csapat hétfőn este érkezik meg Kijevbe, ahol buborékban játssza le hátralévő Európa-bajnoki selejtezőit, öt nap alatt négyet, és emiatt minden számottevő kosarasra szükség lenne.

Kezdjük azokkal, akik biztosan nem lesznek ott az ukrán fővárosban: Hanga Ádám a Barcelona klubkötelezettségei miatt hagyományosan nem szerepelhet a selejtezőkön, Golomán György a múlt héten jelezte, hogy sérült, nem tud jönni, a honosított amerikai, és ebben az idényben bombaformában játszó Darrin Govens pedig maga írta ki magát a keretből.

– Buborékban élünk, szigorú szabályokkal – mondta róla Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. – Govens megszegte ezeket, és veszélybe sodorta az egész válogatottat. Nagyon fontos, hogy a meglévő rendszert és elveket mindenki tiszteletben tartsa. Én nem szorgalmazom a fegyelmi eljárást ellene, ez a klubjának vagy a szövetségnek a hatásköre, mert én játékospárti vagyok, sosem büntetem a kosarasokat. Elég nagy büntetés neki, hogy nem lehet ott az Eb-selejtezőkön a válogatottal.

 

Ivkovics Sztojan szenvedélyesen irányította a csapatát egy éve a szlovénok legyőzésekor
Fotó: Fiba.com

 

Rosco Allan csatlakozása bizonytalan. Nagyon szeretne ott lenni a többiekkel Kijevben, ám ő a Niigita Albirex játékosa, és manapság nem biztos, hogy el tud jutni Japánból Kijevbe. Filipovity Márkó vasárnap este még olasz kupadöntőt játszott a Pesaro tagjaként, és egyenesen az ukrán fővárosba utazik, a repülőtéren várja be a csapatot.

– Jó hír, hogy az elinduláshoz nélkülözhetetlen koronavírustesztje mindenkinek negatív lett – mondta a Magyar Nemzetnek Ivkovics Sztojan. – Rosco Allanre az utolsó pillanatig várunk, nagyon örülnék, ha megérkezne, ha mégsem, akkor a fiatal Fazekas Máté állhat a helyére. Vannak tehát fontos hiányzóink, de így is meg kell oldanunk a feladatot, azaz egyrészt ki kell jutnunk a jövő nyári Európa-bajnokságra, másrészt viszont szeretnénk megnyerni a csoportot, hogy az Eb-n könnyebb ellenfeleket kapjunk. Ha elérjük az alapvető célunkat, tehát kijutunk, akkor a siker közös érdem, ha nem, akkor a felelősség csak az enyém.

 

Vojvoda Dávid a magyar válogatott kulcsembere, sok múlik majd az ő játékán
Fotó: Fiba.com

 

Az első cél első látásra könnyen megvalósítható, hiszen a magyar válogatott egy éve megnyerte az első két Eb-selejtezőjét itthon a címvédő Szlovénia, majd idegenben Ukrajna ellen, és a rá váró négy meccsből elég egyet megnyernie az üdvösséghez. Ez azonban csak látszatra egyszerű, ugyanis Ukrajna, valamint Szlovénia már a novemberi selejtezőkörben kiharcolta az Eb-részvételt – a magyar válogatott a sok fertőzés miatt nem tudott pályára lépni, most pótolja a lemaradást –, tehát különösebb tét nélkül játszhat, a még nyeretlen Ausztria pedig minden sztárját mozgósítani tudta erre az alkalomra.

A magyar válogatott február 18-án Szlovénia (20.00), 19-én Ausztria (18.15), 21-én ismét Ausztria (19.00), 22-én pedig Ukrajna (18.00) ellen lép pályára, az M4 Sport mindegyik mérkőzést élőben közvetíti.

A KERET: Pongó Marcell (Nürnberg Falcons BC), Rosco Allan (Niigita Albirex), Keller Ákos (Falco-Vulcano Energia KC), Vojvoda Dávid (Alba Fehérvár), Szabó Zsolt (ZTE KK), Benke Szilárd (Falco-Vulcano Energia KC), Somogyi Ádám (DEAC), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Horti Bálint (KTE Duna Aszfalt), Lukács Norbert (Alba Fehérvár), Perl Zoltán (Falco-Vulcano Energia KC), Filipovity Marko (Basket Pesaro), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Pongó Máté (Szolnoki Olajbányász), Karahodzic Kemal (KTE Duna Aszfalt), Váradi Benedek (Falco-Vulcano Energia KC).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.