Izgultak, de levetkőzhettek a nők

A női kardozóknál csak két továbbjutásban bízhattunk, hiszen Márton Anna és Pusztai Liza a világranglista hetedik, illetve tizenegyedik helyezettjeként automatikusan felkerült a 64-es főtáblára.

2019. 07. 18. 7:53
null
Mikulik Júliából végül kiszakadt a feszültség. Ő is ott van a 64-es főtáblán Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis vívótörténeti fotókiállítás is várja a budapesti világbajnokságra kilátogatókat a BOK-csarnokban, és éppenséggel a magyar férfitőr aranykorszakából is visszaköszönhetnének képek, elvégre 1957-ben a mi csapatunk nyerte a vb-t. Legutóbbi sikerünk viszont 2003-as keltezésű, akkor együttesünk ezüstérmes lett az Eb-n, azóta a szakág nem kényeztet el bennünket. Egyéniben a legjobb versenyzőnk, Dósa ­Dániel a 36., de az első százötvenben nincs több honfitársunk.

Most azonban javulhat a helyzetünk, mert a hazai vb selejtezőjében – ahol a tizenhat kiemeltnek nem kellett vívnia – a mieink kivágták a rezet. Dósa olyannyira, hogy a csoportjában mind a hat ellenfelét megverte, és a találati aránya az egész mezőnyből a legjobb lett. „A csoportomban én voltam a legmagasabban rangsorolt versenyző, nem engedhettem meg magamnak, hogy bárkitől kikapjak. Ez presztízskérdés volt” – jegyezte meg a Törekvés 23 éves versenyzője.

A csoportküzdelmek után Németh András (4 győzelem/2 vereség), Mátyás Bálint (4/2) és Mészáros Tamás (2/4) az egyenes kieséses folytatásban találta magát, és előbbi kettő két asszót nyerve, Dósához csatlakozva ugyancsak felverekedte magát a 64-es főtáblára. Mátyás nem akármilyen végjáték után, mert az izraeli Perelmann elleni asszójában megsérült, izomgörcsöt kapott, és a hosszú percekig tartó ápolás után is szinte fél lábbal győzött 15-13-ra. „Már az elején éreztem, hogy fáj a lábam, aztán begörcsölt a kezem is, sejtettem, hogy ebből baj lesz. A kis szünet jót tett, és utána muszáj volt lerohanásokat indítanom, mert egyértelmű volt, hogy ebből adok tust” – nyilatkozta versenyzőnk. Szirmai Benedek vezetőedző pedig elégedetten vonhatott mérleget, és őszintén bevallotta, úgy kalkulált, hogy két indulónk élheti túl a selejtezőt. Ezt a tévedését örömmel elnézzük neki.

Mikulik Júliából végül kiszakadt a feszültség. Ő is ott van a 64-es főtáblán
Fotó: Mirkó István

A női kardozóknál viszont tényleg csak két továbbjutásban bízhattunk, hiszen Márton Anna és Pusztai Liza a világranglista hetedik, illetve tizenegyedik helyezettjeként automatikusan felkerült a 64-es főtáblára. S tegnap Katona Renáta és Mikulik Júlia is csatlakozott hozzá, szinte egymást másolva. A csoportjukban egyaránt öt győzelemmel és egy vereséggel zártak, és utána izgultak, hogy ezzel a mérleggel ott vannak-e a selejtező legjobb tizenhat vívója között, akiknek már nem kell további élet-halál asszókra bekötni. Úgy tűnt, két versenyzőnk révbe ért, de meg kellett várniuk a hivatalos eredménylistát.

„Nem merek levetkőzni!” – rágta a körmét válogatottunk pihenőhelyiségében Mikulik, de aztán mégiscsak kibújhatott a vívófelszereléséből, a 16. helyen éppen becsúszott az első körben továbbjutók közé. „Hú, ilyen mázlim sem volt még” – bökte ki nagyot fújva, és elárulta, nem akarta stresszelni magát, és még reggel sem nézte meg, kikkel kell vívnia. Csak akkor tudta meg, amikor kezdődött a selejtező. „Tudom, hogy ez az én dilim, de így jó” – tette hozzá fülig érő szájjal. Az ugyancsak vidám Katona a 13. helyen jutott tovább. „Én eleve nagyon izgulós vagyok, most itthon még a szokásosnál is több drukk volt bennem, de nagyon jól hatott rám ez a légkör, meg is lepődtem. Az asszók közben teljesen kikapcsoltam a külvilágot, ám amikor mentem fel a pástra és jöttem le, hallottam, hogy milyen sokan biztatnak” – nyilatkozta a Vasas versenyzője. S mint megjegyezte, ma egészen biztosan újra kint lesz a BOK-csarnokban, mert nagyon kíváncsi a férfiak versenyére.

Ezzel nem csak ő van így, hiszen 10 órától Szatmári András, Decsi Tamás és Gémesi Csanád is kardot ránt, s remélhetjük, hogy este a négyes döntőben is lesz magyar fegyverforgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.