Megvan a kihívó, Magnus Carlsen emberére lelhet orosz kortársában

Már az utolsó forduló előtt eldőlt, hogy az orosz Jan Nepomnjacsij megnyerte a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáját, tehát jövőre ő játszhat Magnus Carlsennel. Az orosz nagymester ugyanúgy harmincéves, mint a norvég címvédő.

N. M.
2021. 04. 26. 18:18
null
Jan Nepomnjacsij élete lehetősége előtt áll
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokjelöltek tornáját nyolc résztvevővel rendezik oda-visszavágós rendszerben. Az első kört egy évvel ezelőtt játszották, ez volt az utolsó komoly sportesemény, amely sokáig a járvány ellenére kitartott, aztán éppen a viadal felénél félbeszakították.

Idén áprilisban ugyanott, az oroszországi Jekatyerinburgban folytatódott a verseny, ahol egy éve kezdődött. Félidőben a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij holtversenyben vezetett, a folytatás aztán az orosz nagymesternek sikerült jobban. A 13. fordulóban éppen Vachier-Lagrave volt az ellenfele, de mert a francia sakkozó a második felvonásban gyengélkedik, már nem ő, hanem a holland Anish Giri volt közvetett ellenfele. Mivel a szintén orosz Alekszandr Griscsuk hétfőn legyőzte Girit, Nepomnjacsijnak a döntetlen is elég volt Vachier-Lagrave ellen, hiszen egy pontra növelte az előnyét a hollanddal szemben, neki kedvez az egymás elleni mérleg, már nem lehet befogni.

Jan Nepomnjacsij a sakkozás színes egyénisége, bátran vállal éles, sőt kevésbé kitaposott megnyitásokat, nincs kimondott gyenge pontja, a szakemberek szerint azon kevesek közé tartozik, akik megszorongathatják a világbajnok Magnus Carlsent.

A vb-döntőre november 24–december 16. között Dubajban kerül sor. Carlsen immár nyolc éve, 2013 óta ül a trónján.

A negyedik a világranglistán

Jan Nepomnjacsij 1990. július 14-én Brjanszkban született. 2007-ben kapta meg a nemzetközi nagymesteri címet. 2010-ben Európa-bajnok és orosz szuperbajnok, 2013-ban és 2019-ben a csapat-világbajnokságon, 2015-ben a csapat Európa-bajnokságon aranyérmes válogatott tagja volt, 2016-ban és 2018-ban a sakkolimpián bronzérmes csapatban játszott, számos tábladíjat nyert el. Tavaly másodszor lett szuperbajnok. A vb-jelölti döntőt a világranglistán hatodikként kezdte 2774 Élő-ponttal, jelenleg Carlsen (2847), Fabiano Caruana (2820) és kínai Ting Liren (2791) mögött a negyedik a rangsorban, de mostani eredményének köszönhetően biztosan feljön harmadiknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.