„Jó érzés kimondani, hogy világcsúcstartó lettem!”

Idén kétszer is szenior világcsúcsot futott 800 méteren Kazi Tamás, de ne gondoljuk, hogy csak a veterán atlétákat hagyja faképnél, a fiatalokkal is tartja a lépést. A Ferencváros 36. születésnapja felé közelgő versenyzője teljesítette a nevezési szintet a márciusi, toruni fedett pályás Európa-bajnokságra. S ott is lesz a lengyelországi kontinenstornán.

Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség2021. 02. 19. 14:40
Kazi Tamás
Kazi Tamás Forrás: Facebook/Kazi Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 800 méteres síkfutásban három világbajnokságon (2009, 2011, 2013) is elődöntős, a 2012-es londoni olimpiát is megjárt Kazi Tamás még mindig felveszi a versenyt a legjobbakkal. Az FTC 35 éves atlétája, aki 800-on 1:45,37 perccel (2013) tartja a szabadtéri országos csúcsot, idén teremben előbb 1:48,75 perccel ért el szenior világcsúcsot, majd ezt egy századmásodperccel megjavította, s teljesítette a toruni fedett pályás Eb 1:49 perces kiküldetési szintjét. S Kazi igazán neves atlétának döntötte meg a rekordját, a korábbi csúcsot a kétszeres fedett pályás világbajnoki bronzérmes német Nico Motchebon tartotta 1:48,92-es idővel, ezt tizenhat évvel ezelőtt, 2005. január 29-én futotta.

– Jó érzés kimondani, hogy világcsúcstartó lettem, de azért nyilván a helyén kezelem. Viszont nem akarom lebecsülni sem, mert egy nagyon komoly futónak a rekordját döntöttem meg. Nekem a tavalyi országos bajnokság előtt is 1:48-cal kezdődött a fedett pályás legjobb eredményem. Míg én ennyi idősen is javítani tudtam a legjobbamon, addig ő – Motchebon – levezetésképp futott ilyen időt. Már az is kisebb csoda, hogy a kulcscsonttörésemből felépülve tavaly a fedett pályás szezonban egyéni csúcsot tudtam dönteni. Nem gondoltam volna, hogy korábbi legjobbamhoz képest tíz évvel később, 34 évesen ez sikerülhet – nyilatkozta Kazi a Magyar Atlétikai Szövetség honlapján.

Megnéztük a nemzetközi szövetség adatbázisát, s e szerint versenyzőnknek némileg kihagyott a memóriája, mert 2011. február 12-én Stockholmban 1:47,98-ast futott 25 évesen, vagyis ha hajszállal is, de már bejutott az 1:48 alá. De az kétségkívül igaz, hogy olyan, mint a jó bor: az egyéni csúcsa 2020. február 23-i keltezésű, a BOK Sportcsarnokban 1:47,48 perc alatt teljesítette a távot 34 esztendősen. Mivel tavaly májusban 35 éves lett, az idei 1:48,75 már szenior világcsúcsnak számít, és ezt aztán múlt hét végén 1:48,74-re faragta a BOK Sportcsarnokban. A fedett pályán a magyar csúcsot Vindics Balázs tartja 1:46,20-szal, ezt tavaly érte el, idén pedig 1:47,13-nál jár a 26 éves atléta, múlt szombaton ezzel az időeredményével győzött a második Kazi előtt. Aki tizenhét hazai ellenfelét előzte meg.

Az alábbi bejegyzés egy héttel korábbi, az első szenior világcsúcs elérésekor született:

Fantasztikusan érzem magam!🥳🤩Mai produkcióm 800 méteren:

Fedett EB szint✅

Idei legjobb eredmény✅

M35 fedettpályás Világcsúcs✅

Wow!🤩👻 köszi mindenkinek a szurkolást és a képet 📸@andras.vago hajrá fradi!

Közzétette: Kazi Tamás2021. február 7., vasárnap

S hogy a veterán Kazi Tamás minek köszönhetően tartja a lépést a fiatalokkal?

– Amióta nincs edzőm, azóta lényegében egy-két dologban változtattam az edzésmódszeremben. Ebben közrejátszott a tapasztalatom is. Rengeteg helyen jártam, ráadásul ezt nyitott szemmel tettem. Volt időm arra, hogy ellessek egy-két trükköt és praktikát. Továbbá a mai napig tartom a kapcsolatot világklasszis atlétákkal. Mivel érdekel a szakma, és edző is vagyok, ezért ez nekem eleve fontos, s kialakítottam magamnak egy új rendszert. Megnéztem, mi az, amire a legjobban reagáltam a korábbi edzőim által előírt különböző típusú tréningjeimből. Már tavaly is látszódott, hogy valamire rátaláltam, és sikerült megújulnom. Az irgalmatlanul sok munka, ami az egész karrieremet jellemezte, pozitívan hat rám azzal együtt, hogy most visszaveszek egy kicsit.

Kazi Tamásnak már nemcsak az élsport a fontos, klubjában, a Ferencvárosban edzősködik is.

– Elsősorban atlétákkal foglalkozom, és emellett egyéni képzéseket vállalok labdarúgóknak is, ezzel segítve őket mozgáskoordinációjuk és robbanékonyságuk javításában. Hála az égnek, nagyon sokan keresnek meg mostanában.

De azért most a márciusi Eb van nála a középpontban. Kazi Tamás célja az újabb szenior világcsúcs, és az, hogy 1:48 perc alatt érjen célba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.