Jó eséllyel célba vehetjük az olimpiai dobogót

Amikor sportlövőink legutóbb érmet nyertek az olimpiákon, az arany volt, ám ez már igencsak régi történet, hiszen a koronglövő Igaly Diánát a 2004-es játékokon koronázták meg. Tokióban azonban jó eséllyel újra lehet dobogós helyezésünk, ezt Péni István győzelme is alátámasztotta a múlt heti wroclawi Eb-n.

2020. 03. 04. 14:30
PÉNI István
Péni István Eb-arannyal hangolt Tokióra Fotó: MTI/PAP/Maciej Kulczynski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Athén után három olimpia telt el úgy, hogy mindig akadt legalább egy döntősünk, de be kellett érnünk ötödik és hatodik helyezésekkel. Négy éve Rio de Janeiróban Sidi Péter ötödik lett légpuskában, előtte 2008-ban, Pekingben hatodik, 2012-ben pedig a kisöbű puskások összetett számában zárt hatodikként. Londonba csak három versenyzőnk jutott ki, de Csonka Zsófia (sportpisztoly) és Bognár Richárd (dupla trap) is a hatodik helyen végzett – csak az a fránya érem nem akart sehogy összejönni. Pedig a 2012-es olimpiára Sidi úgy jutott ki, hogy a 2010-es müncheni világbajnokságon megnyerte a királyi szám, a kisöbű puskások összetett versenyét, míg légpuskában ezüstérmet szerzett. A komáromi lövő szombaton a wroclawi Eb alapversenyében 41 évesen a legszebb napjait idézte, a saját világcsúcsától alig elmaradva jutott be elsőként a légpuskások fináléjába, s bár ott már nem tudott ugyanígy koncentrálni – végül hetedik lett –, az olimpiai kvótáját már a döntőbe jutásával megszerezte.

Sidi pályafutása a legjobb példa arra, hogy a sportlövészet kortalanul űzhető sportág, a lövő már a hatodik (!) olimpiájára készülhet. A lengyel városban a légpuska versenyszámát megnyerő, még csak 23 éves Péni István a másodikra. Az UTE vb-ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bajnok és immár Európa-bajnok mesterlövésze a legfrissebb világranglistán légpuskában a harmadik helyen áll, a kisöbű puska 3×40 lövéses összetett számában az ötödik. A 22 éves Major Veronika a női sportpisztolyosok ranglistáján a negyedik, de ennél figyelemre méltóbb, hogy tavaly februárban az Újdelhiben megrendezett világkupán világcsúccsal nyerte meg a számot, s szerzett ezzel olimpiai kvótát. Péni ugyanitt biztosította be a tokiói részvételét a kisöbű puska összetett számában szerzett aranyérmével. S van még egy kvótás versenyzőnk, Mészáros Eszter májusban a müncheni világkupán a légpuskában szerzett hatodik helyével jutott ki Tokióba – mindössze 16 évesen! A wroclawi Eb-n a 18 éves Dénes Eszter légpuskában hatodik lett, ő egyelőre nem tudott kvótát szerezni, ehhez dobogóra kellett volna állnia. Ami viszont vegyes csapatban légpuskában összejött neki: az új, de máris olimpiai számban Pénivel ezüstérmet nyert.

Péni István Eb-arannyal hangolt Tokióra
Fotó: MTI/PAP/Maciej Kulczynski

A szabályok értelmében Tokióban Péni és Sidi, valamint Mészáros egyaránt indulhat légpuskában és kisöbű puska összetettben, a puskások fekvő helyzetű száma viszont lekerült az olimpia műsoráról. Ám a vegyes csapatok megjelenésével a versenyzők egy része továbbra is akár három vasat tarthat a tűzben. Jelen állás szerint összeállhat a Péni, Mészáros páros, de ha a májusi utolsó kvalifikációs világkupán, Plzenben Dénes is révbe ér, akkor lenne még egy csapatunk. Csehországban amúgy a 20 éves, puskás Pekler Zalán is begyűjtheti a kvótát, de mivel Péni és Sidi is előtte áll a rangsorban, s egy számban nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak, az ő esetleges kvótáját „becserélhetnénk” egy férfi pisztolyosra. Ezt a kvalifikációs rendszer lehetővé teszi, s így Major Veronika nemcsak sportpisztolyban és légpisztolyban, hanem még légpisztolycsapatban is lőhetne. (Az Eb-n Tátrai Miklóssal hajszállal maradtak le a dobogóról, negyedikek lettek.) Peklerről említsük meg, hogy ő is hatalmas talentum, ifjúsági olimpiai bajnok, januárban pedig egy müncheni juniorviadalon légpuskával az alapversenyben a felnőttvilágcsúcsnál is jobb eredményt ért el. Pech, hogy a sportágban világrekordot csak vb-n, kontinensbajnokságon vagy világkupán lehet dönteni…

A wroclawi Eb-n a felnőttek mellett a junior mezőny is megmérette magát – Pekler és Mészáros itt indult –, az összesített mérlegünk négy arany, egy ezüst és egy bronz. Így nemcsak a jelen, de a jövő is biztató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.