Jó sorsolással készülhetünk a selejtezőkre

Alig több mint két hete, hogy véget ért a női Európa-bajnokság, de máris megkezdődtek az előkészületek a következő, 2021-es Eb-re, amelynek majd Franciaország és Spanyolország ad otthont.

2019. 07. 23. 12:54
null
Belgrd, 2019. jlius 4. A magyar vlogatott jtkosai, miutn csapatuk 62-59-re kikapott Nagy-Britannitl a ni kosrlabda Eurpa-bajnoksg negyeddntjben a Belgrd Arnban 2019. jlius 4-n. MTI/Czegldi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig több mint két hete, hogy véget ért a női Európa-bajnokság, de máris megkezdődtek az előkészületek a következő, 2021-es Eb-re, amelynek majd Franciaország és Spanyolország ad otthont.

Hétfőn a FIBA Europe megtartotta a kontinensviadal selejtezőinek a sorsolását – előbb a hölgyekét, majd a férfiakét.

A nőknél a magyar együttes az első kalapból várta a sorsolást. Hat négyes és három hármas csoport alakult ki, Magyarország utóbbiak közül az egyikben játssza majd a selejtezőit Szlovákia és Hollandia ellen. A kilenc csoportelső és az öt legjobb második utazhat két év múlva az Európa-bajnokságra.

– A sorsolásunk lehetett volna sokkal rosszabb és kicsit jobb, így nem lehetünk elégedetlenek – értékelt Székely Norbert szövetségi kapitány. – Megfelelő önbizalommal ebből a csoportból tovább lehet jutni. A szlovák női kosárlabda erős, a válogatott az utolsó körben, hazai pályán bukta el a részvételt az idei Eb-n, a holland pedig feltörekvő, folyamatosan fejlődő csapat. Még nem tart ott, mint Belgium, de például a mi U20-as válogatottunkat már le tudta győzni a közelmúltban. Mivel a négyes csoportokban az utolsó helyezettek elleni eredmények nem számítanak a második helyezett eredményei­be, nincs jelentősége annak, hogy hármas csoportba kerültünk, illetve az jó, hogy a zsúfolt programban a mieink néhány nappal több pihenőhöz jutnak.

A magyar válogatott selejtezőinek a programja: 2019. november 14. Hollandia (i), november 17. Szlovákia (o); 2020. november 15. Hollandia (o); 2021. február 4. Szlovákia (i).

A férfiak Eb-jét Németország, Csehország, Olaszország és Grúzia rendezi, a magyar válogatott a címvédő szlovénokkal, Ukrajnával és Ausztriával harcol meg a részvételért, és a csoportból az első három jut ki a kontinensbajnokságra. A selejtezők programja: 2020. február 20. Szlovénia (o), november 23. Ukrajna (i); november 27. Ausztria (i), november 30. Szlovénia (i); 2021. február 18. Ukrajna (o), február 21. Ausztria (o).

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány (képünkön) így kommentálta a sorsolást: – Az utóbbi évek eredményeinek köszönhetően nem kell előselejtezőt játszanunk, és ez nagy szó. A csoportunk lehetne jobb és rosszabb is, a célunk természetesen a továbbjutás, amire van is esélyünk. Nehéz jósolni, hiszen ma nem tudhatjuk, az Európa-bajnok szlovénok sztárjait elengedik-e az euroligás, illetve NBA-klubok, ezért nekünk saját magunkkal kell foglalkoznunk. Az ukránok előttünk állnak a ranglistán, az osztrákok mögöttünk, de nem szabad őket lebecsülni, okoztak már néhány meglepetést.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.