Joachim Löw az Eb után távozik a német válogatott éléről

Hivatalosan bejelentette a Német Labdarúgó-szövetség, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány a nyári Európa-bajnokság után távozik a posztjáról. Így arra is van esély, hogy a csapatot 2006 óta vezető világbajnok edző Magyarország ellen irányítja utoljára az együttest.

Magyar Nemzet
2021. 03. 09. 13:24
null
Football Soccer - Germany v France - EURO 2016 - Semi Final - Stade Velodrome, Marseille, France - 7/7/16 Germany head coach Joachim Low REUTERS/Michael Dalder Livepic - RTX2K8FF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon átgondoltan, hatalmas büszkeséggel és hálával hoztam meg ezt a döntést. Ugyanakkor közben rendkívül motivált is vagyok az előttünk álló Európa-bajnokság miatt – ezekkel a szavakkal jelentette be Joachim Löw a távozását.

Szinte hihetetlen, de a német válogatottnak 1926 óta mindössze 11 szövetségi kapitánya volt, s ennek megfelelően Löw is hosszú ideig dolgozott a nemzeti csapattal. Sőt, egyhuzamban ő irányította a legtovább a német válogatottat, mostanig 5 319 napja szövetségi kapitány, ennél több ideig csak Sepp Herberger, az 1954-ben az Aranycsapat elleni döntőben vb-győztes edző vezette a Nationalelfet, összesen 7 146 napig, de ő két részletben.

Joachim Löw a 2006-os világbajnokság után lett szövetségi kapitány Jürgen Klinsmann utódaként, akit előtte stábtagként segített. Tehát folyamatában 2004 óta, idestova 17 éve dolgozik a válogatottal. Rendkívüli sikereket ért el a csapattal, a 2014-es világbajnoki cím volt a csúcs, de egy évvel korábban a Konföderációs-kupán is aranyérmes lett, valamint van további öt érme az Európa- és világbajnokságokról szövetségi kapitányként.

Az utóbbi időben azonban megingott a Löwbe vetett bizalom, főként a 2018-as vb-kudarc miatt. Ebből a pofonból azóta sem állt fel teljesen a német válogatott, amely tavaly novemberben Spanyolországban 6-0-s vereséget szenvedett. Az elmúlt napok híre volt, hogy Löw hajlandó visszahívni a válogatottba a 2018 óta mellőzött világbajnokokat, Thomas Müllert, Mats Hummelst és Jérome Boatenget.

A nyári Eb-n kemény feladat vár Löwre, hiszen a világbajnok Franciaország és az Európa-bajnok Portugália mellől a csoportból való továbbjutás sem lesz könnyű. Ha nem sikerül, akkor az utolsó meccsét a csoport negyedik tagja, Magyarország ellen teljesítheti Löw, akinek az utódát egyelőre nem jelölték ki. Sokan Jürgen Klopp kinevezésére számítanak, akinek ugyan 2024-ig szól a szerződése a Liverpoollal, de a csapat jelenlegi válságát elnézve nem elképzelhetetlen a korábbi szakítás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.