Jobbra terelnénk az oroszokat

A magyar férfi-kézilabdaválogatottról sok mindent el lehet mondani, a teher alatt nő a pálma mondás speciel nem érvényes Gulyás István csapatára, amely teher, azaz eredménykényszer nélkül utazott Malmőbe, ahol ma Oroszország ellen kezdi meg szereplését a svéd–norvég–osztrák közös rendezésű Európa-bajnokságon. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a részben kényszerből megfiatalított magyar válogatott mennyire érett a feladatra. Arról is, hogy az Eb szervezői vajon felkészültek-e a torna lebonyolítására.

Szilágyi László (Malmö)
2020. 01. 11. 8:52
null
Svédországban a fiatal magyar csapatnak kellene megszakítania a nyeretlenségi szériát Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felelősségünk teljes tudatában kijelenthetjük, hogy nem szökött fel a kézilabdaláz Malmőben. A főpályaudvartól két vonatmegállóra levő multifunkcionális aréna belseje háborús állapotokat idézett egy nappal az Európa-bajnokság malmői rajtja előtt.

Több raklapnyi üdítő, kartondobozba süllyesztett pattogatott kukorica várt több kupacban és több emeleten a ma érkező szurkolókra; a magyar válogatott edzése alatt éppen egy targoncára helyezett, hungarocellbe csomagolt hűtőszekrény „gurult” a pálya szélére, miközben éppen a felállt fal tagjainak magyarázta a különböző mozgásokat. Még mindig a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes játékosból lett sportvezető a legkapósabb interjúalany. Nagy folyékonyan beszél angolul és spanyolul, és külföldön még mindig vele azonosítják a magyar férfikézilabdát.

Az akkreditációs pult szorgalmas önkéntesei nem győztek csodálkozni, amikor a válogatott tisztes helytállásában reménykedve vázoltuk a szakmai célokat. Ők nem tudják elképzelni, hogy a magyar válogatott csak a túlélésért, a nemzetközi tapasztalatszerzés reményében játszik – a számunkra – ma, az Oroszország elleni meccsel (tv: 16.00, Sport 1) kezdődő Eb-n.

Pedig minden idők első huszonnégy csapatos Európa-bajnokságán már a csoportból való továbbjutás is nagy bravúr lenne a sérülések miatt kulcsembereit (Bodó Richárd, Juhász Ádám és Ancsin Gábor) nélkülöző magyar csapattól. A kézilabda-szövetség szakmai vezetése „elengedte” az idei kontinenstornát, amire eddig nemigen volt példa a sportág honi történetében.

Ha pillantást vetünk a keretre, ezen nincs mit csodálkoznunk: a mezőnyjátékosok közül csupán Balogh Zsolt, Sipos Adrián és Bóka Bendegúz töltötte be a huszonöt évet, a tizennyolc fős keretből csak Mikler Roland szerepelt több mint száz alkalommal a válogatottban. A kerettagok közül öten, Mik­ler mellett a veszprémi Székely Márton, a Mol Pick Szeged két beállója, és Rosta Miklós és a lengyel Wisla Plock balátlövője, Szita Zoltán játszottak a jelenlegi szezonban a Bajnokok Ligájában.

A nemzetközi tapasztalat nem a magyarok mellett szól, jóllehet a közelmúlt eredményeiből sem meríthet erőt a jelenlegi, megfiatalított társaság. A magyar válogatott a legutóbbi nyolc Eb-mérkőzését elveszítette; 2016-ban a Montenegró elleni siker után Oroszország és Dánia a csoportban, a középdöntőben Németország, Spanyolország, majd Svédország ellen is alulmaradt. Két éve a horvátországi Varasdon mindhárom csoportmeccsen könnyűnek találtattunk: sorrendben Dánia, Spanyolország és Csehország is jobbnak bizonyult nálunk.

Svédországban a fiatal magyar csapatnak kellene megszakítania a nyeretlenségi szériát
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Ma a Bajnokok Ligája-győztes Vardar Szkopje játékosait (Danyil Siskarjov, Szergej Gorbok, Timur Gyibirov, Pavel Atman, Gleb Kalaras) felvonultató és a Szegedről jól ismert irányító, Dmitrij Zsitnyikov mellett az orosz BL-csapatban, a Csehovszki Medvegyiben játszó kézilabdázókra alapozó orosz válogatott ellen mutatkozik be az Európa-bajnokságon Gulyás István csapata.

S hogy mi lehet a kulcs? – Úgy kell terelnünk az oroszokat a védelmünk előtt, hogy ne a jobbkezes jobbátlövőjük kerüljön helyzetbe. Erre készülünk, próbáljuk a jobb oldalra terelni az orosz támadásokat, és nem szabad, hogy a világhírű szélsőjük, Timur Gyibirov labdát kapjon – mondta Győri Mátyás, a válogatott irányítója.

Nem lehetetlen legyőzni az oroszokat, az Eb-selejtezőn tavaly márciusban idegenben nyertünk ellenük 25-19-re, hazai pályán egy időn túli hétméteressel mentettük döntetlenre a meccset. Még az utóbbi is nagyot szólna ma délután a malmői arénában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.