Mourinho beszólt a Liverpoolnak, Klopp este vághat vissza

Egy élete formájában játszó csapat látogat a hullámzó teljesítményt nyújtó címvédőhöz az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság tizenharmadik fordulójának szerdai játéknapján. Az éllovas Tottenham a Liverpool ellen lép pályára 21 órától.

2020. 12. 16. 15:02
José Mourinho
epa08801102 Tottenham manager Jose Mourinho reacts during the UEFA Europa League group J soccer match between Ludogorets Razgrad and Tottenham Hotspur in Razgrad, Bulgaria, 05 November 2020. EPA/Vassil Donev Fotó: Vassil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre lesz hatvan éve, hogy utoljára bajnoki címet ünnepelhetett a Tottenham Hotspur. Ez pont a kétszerese annak, mint amennyit a Liverpoolnak kellett várnia idei aranyérmére. Harminc év is örökkévalóságnak tűnhetett a vörösök szurkolóinak, akkor vajon hogy érezhetnek a londoniakat támogatók?

Ezt az idényt ihletett formában kezdte a Tottenham, szép csendben a bajnokesélyesek közé lépett elő, tizenkét forduló után vezeti a tabellát, pontegyenlőségben a második helyezett, egyben szerda esti ellenfele (21.00, Digi Sport2), a Liverpool előtt. A Szon Hung Min páros megállíthatatlannak tűnik, előbbi kilenc gólnál és tíz asszisztnál jár, utóbbi tíz találatával és négy gólpasszával második a Premier League góllövőlistáján. Jürgen Klopp gárdájának személyében pedig egy olyan csapattal kell találkozniuk, amely folyamatosan sérülésekkel bajlódik, hátvédsora sebezhető, akár csemegét is jelenthetne a szárnyaló londoni támadóduónak. A vendégek vezetőedzője is megszólalt ebben a témában, és José Mourinho szokása szerint egyedi látásmódból közelítette meg a dolgot.

Izgalmas este a többi topligában is

Nemcsak Angliában játszanak rangadót, Olaszországban nagy érdeklődésre tarthat számot a Juventus–Atalanta (18.30, Digi Sport1), illetve az Internazionale–Napoli (20.45, Digi Sport1) összecsapás is. Spanyolországban pedig az éllovas Real Sociedad a Barcelonához (21.00, Spíler 2) látogat.

– Allison nem sérült. Alexander-Arnold nem sérült. Matip? Szerintem játszani fog. Fabinho nem sérült. Robertson nem sérült. Henderson nem sérült. Wijnaldum nem sérült. Szalah nem sérült. Firmino nem sérült és Mané sem. Van Dijk sérült, és ő tényleg nagyszerű játékos, de hasonlítsuk csak össze a Liverpool sérültjeinek a listáját a legjobb liverpooli kezdővel, aztán meglátjuk – mondta a portugál, majd így folytatta: – Van tíz sérültje a Tottenhamnek is. Az U16-os csapatban két játékos, az U21-esben kettő, az U23-asban három játékos sérült, a felnőttek közül pedig Lamela és Tanganga sem bevethető. Kész, megvan a tíz játékos.

Ebből a szemszögből tekintve a Liverpool kezdőcsapatából jelenleg csak két középső védő, Joe Gomez és hiányzik. Azonban harmadik társuk, Joël Matip játéka is erősen kérdéses, ahogyan a középpályán Naby Keïtáé is. Emellett a nyári igazolások egyike (Thiago Alcantara, Konsztasz Cimikasz, Diogo Jota) sem áll Klopp rendelkezésére, rajtuk kívül pedig Xherdan Shaqiri és James Milner is sérült. Londoni oldalon a fent említett Erik Lamelán és Japhet Tangangán túl előreláthatólag Gareth Bale sem lesz bevethető.

Az biztos, hogy bármilyen kezdőcsapattal is áll ki csapata ellen a házigazda, José Mourinho győzni készül az Anfielden. Ezzel a vendégek történelmi cselekedetet hajtanának végre, ugyanis a Liverpool klubrekordot jelentő hatvanöt bajnoki mérkőzés óta nem kapott ki hazai pályán. A Tottenhamnek is van veretlenségi rekordja, amelyet nem szeretne szerdán megszakítani. Ebben az idényben csak első találkozóját bukta el (a másik liverpooli csapat, az Everton ellen), azóta tizenegy élvonalbeli meccsén nem talált legyőzőre. Ezzel Jürgen Klopp is tisztában van, ahogy azzal is, hogy fiainak nem lesz könnyű dolga.

– Olyan kvalitásaik vannak, mint egy topcsapatnak, és ha náluk van a labda, akkor ezt meg is mutatják. Kiválóan védekeznek, és a kontratámadásokban talán jelenleg ők a legjobbak. Nemcsak néha-néha játszanak jól, minden a helyén van náluk. Ettől függetlenül magabiztos vagyok, amikor a csapatomra gondolok. Minden a megszokott rendben fog menni – vélekedett Klopp.

Jürgen Klopp gárdája 65 bajnoki óta veretlen az Anfielden
Fotó: EPA/Peter Powell

A vörösök önbizalmát növelheti, hogy a Spurs rettenetes mérleggel bír az Anfielden: a huszonnyolc egymás elleni Premier League-mérkőzésükön mindössze két vendégsiker született, a legutóbbi 2011-ben. De ha az elmúlt húsz összecsapásukat nézzük, londoni szempontból elég siralmas a helyzet: két győzelem, hat döntetlen és tizenkét vereség. Az is a Liverpool mellett szól, hogy – egyetlen csapatként – hazai pályán hibátlan az angol élvonalban, ráadásul a címvédő játékosai lőtték a legtöbb gólt. Ugyanakkor, a sérülések mellett a kiszámíthatatlanság a vörösök legnagyobb problémája, legutóbb a kiesőjelölt Fulham otthonában döntetlenre voltak képesek, előtte viszont simán lesöpörték a nagyok ellen általában jól teljesítő Wolverhamptont.

José Mourinho gárdája sem tudott győzni a tizenkettedik fordulóban, a Crystal Palace otthonában 1-1-re végzett. De idáig négy pontot veszített idegenben, és nehéz feladat ellene betalálni, a legkevesebb, csupán tíz gólt kapta a bajnokságban.

Hajtós mérkőzésre van kilátás, érdemes lesz 21 órakor a televízió elé telepedni.

A két csapat előző találkozója 1-0-s liverpooli sikerrel ért véget:

PREMIER LEAGUE, 13. FORDULÓ:

Manchester City–West Bromwich Albion 1-1 (1-1)

Wolverhampton Wanderers–Chelsea 2-1 (0-0)

szerdán játsszák:

Arsenal–Southampton 19.00 (tv: Spíler1)

Leeds United–Newcastle United 19.00 (tv: Digi Sport 2)

Leicester City–Everton 19.00 (tv: Spíler2)

Fulham–Brighton 21.00

Liverpool–Tottenham Hotspur 21.00 (tv: Digi Sport 2)

West Ham United–Crystal Palace 21.00 (tv: Spíler1)

csütörtökön játsszák:

Aston Villa–Burnley 19.00 (tv: Digi Sport 1)

Sheffield United–Manchester United 21.00 (tv: Digi Sport 1)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.