Jótékonysági félmaraton indul Kárpátaljáért

Gyurta Dánielnek jól áll ez a szerep, az olimpiai bajnok úszó magyarságtudatába természetesen a határon túl élő magyarok is beletartoznak.

2019. 09. 25. 12:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Pályafutásom lezárása után ez lesz a második verseny, amin rajthoz állok” – Gyurta Dániel e szavakkal támasztotta alá, mennyire fontos esemény az életében a szombaton Beregszászon, helyesebben a szomszédos faluban, Makkosjánosiban tartandó jótékonysági félmaraton. Majd hozzátette: „Tavaly ugyanitt volt az első.”

Az olimpiai bajnok úszónak jól áll ez a szerep, helyesebben ez a szerep is jól áll neki. Népszerűségének köszönhetően sokakat képes megszólítani, s amit tesz, azt szívből teszi. „A magyarságtudatomba természetesen a határon túl élő magyarok is beletartoznak. Kárpátalja különösen nehéz helyzetben van, tavaly már megtapasztaltam, mennyire örültek az ottani fiatalok annak, hogy részt vettem az eseményen. Igyekszem felnőni a feladathoz; tavaly tényleg csak jelképes távot teljesítettem, idén, úgy tervezem, tíz kilométert már lefutok” – jegyezte meg a kérdésünkre. Ha valaki egy olimpiai bajnoktól többet várna, úszóként Gyurtának szinte tilos volt futni, csak az elmúlt egy-két évben kezdett el kocogni.

A futás, pontosabban a versenyzés másodlagos, azt a hálás szerepet tölti be, hogy minél többen csatlakozzanak az Ökumenikus Segélyszervezet felhívásához, s adományaikkal támogassák karitatív munkáját Kárpátalján. A szervezet tevékenységét jószolgálati nagykövetként segíti Lévai Anikó, s Lehel László elnök-vezérigazgató örömmel jegyezte meg, hogy a szponzorok köre is bővült.

Lehetőségeihez mérten ki-ki megválaszthatja, hogy mennyivel tudja, kívánja támogatni a segélyszervezetet. Az 1353-as adományvonalon egy hívás 250 forintot jelent, de banki átutalással vagy online felületen bankkártyával kvázi online „vásárlásként” is lehet pénztámogatást eljuttatni. A cégek jelentik a következő nagyságrendet. Az idén újonnan csatlakozott informatikai cégnek érthető a motivációja, a tulajdonos, Gerevich János édesapja az ukrajnai szervezet vezetője.

„Beregszászon érettségiztem, majd Budapesten, az ELTE-n végeztem programszervező matematikusként. 2013-ban alapítottam a cégemet, amely egy kis vállalkozás, tíz alkalmazottunk van, az árbevételünk durván százmillió forint, de annyi már jut, hogy támogassam a tágabban értendő szülőföldemet” – mondta érdeklődésünkre Gerevich János. Az adakozásban is tevékenyen részt vevő vállalkozó neve nem véletlenül cseng ismerősen. Távoli rokona az olimpiatörténet legeredményesebb magyar sportolójának, a hétszeres aranyérmes Gerevich Aladárnak. „Az összes Gerevich a Beregszász és Munkács között nagyjából félúton található Makarjáról származik. A többségük ruszin, de a családnak van egy magyar ága, ehhez tartozom én is, ahogy Ali bácsi is” – jegyezte meg.

Messzire szaladtunk… De hát futni jó, ahogy adni is az. A kettőt egybekötni pedig különösen hasznos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.