Jövő bajnokai: csaknem háromszáz ifjú úszó olimpiai bajnokok társaságában

A magyar úszás utánpótlásának derékhada versenyzett szombaton a Tüske uszodában: a sportági szövetség (MÚSZ) hetedik éve zajló, Jövő Bajnokai nevű programjának összrégiós döntőjén összesen 279, tizenévei elején járó ifjú kiválóság mérte össze tudását. A viadalon jelen volt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, valamint a sportág több olimpiai bajnoka is.

Forrás: MTI2020. 02. 01. 21:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetség tájékoztatása szerint a 2013-ban életre hívott program a magyar úszósport utánpótlásának ad olyan szervezett kereteket, amelyek korábban hiányoztak a sportágból – jóllehet a tehetségek felkutatása azért addig is sikerült a jószemű edzőknek köszönhetően. Erre is emlékeztetett megnyitó beszédében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki annak idején a szövetség főtitkáraként személyesen irányította a program alapjainak lerakását. Az államtitkár hozzátette, az első évfolyamból mára egy olyan fenomén is kinőtte magát, mint a tavaly nyáron a 200 méter pillangón vb-aranyérmet szerző

„Ismerve a világ úszósportjának hatalmas fejlődését, a sportág hazai irányítóinak a felelőssége is nagyobb, hiszen a múlt kötelez, a jelen gazdagsága pedig olyan érték, amelyet muszáj megőrizni, megtartani, tovább gyarapítani. Éppen ezért szükség van egy olyan programra, mint a Jövő bajnokai, hogy a korábbinál is szervezettebb keretek között lehessen nevelni az utánpótlást, és semmi esélyt se hagyjunk a véletlennek, hogy esetleg nem akad meg a szem egy olyan kiválóságon, mint amilyen például Milák Kristóf” – mondta Szabó Tünde.

Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke arról beszélt, hogy a sportág rendkívül szilárd tartópilléreken nyugszik. Az úszók élvezik a kormányzat támogatását, amelynek köszönhetően minden szinten versenyképesek lehetnek a világgal, emellett a tudományos háttér is adott a Testnevelési Egyetemnek köszönhetően.

„És persze szólnom kell a sportágunk alappilléreiről is, a versenyzőkről, akik közül most a jövő kiválasztottjai vannak jelen, akikért minden történik, akiknek igyekszünk mindent megadni, hogy kizárólag az úszásra koncentráljanak. Merthogy ez nagyon nem könnyű sport, én már csak tudom, akkor érhet a csúcsra valaki, ha megvan benne a kellő alázat, elszántság, fegyelem, de meg is kap minden támogatást ahhoz, hogy végigmenjen ezen a nagyon kemény úton” – mondta Wladár Sándor.

A MÚSZ elnöke megköszönte az edzők elkötelezett munkáját és a szülők rendkívüli áldozatvállalását. Mint mondta, a napi többórás edzések nem csupán a versenyzőknek jelentenek megterhelést, de más szempontokból a családoknak is. Ugyanakkor hozzátette: a szülők abban biztosak lehetnek, hogy a lehető legjobb helyen van a gyermekük, mert az úszás bizonyítottan igen sikeres embereket nevel.

Wladár Sándor megköszönte olimpiai bajnoktársainak, hogy személyes jelenlétükkel, tanácsaikkal segítik a jelen és a jövő kiválóságait. Az úszó Olimpiai Bajnokok Testületének több tagja a Tüske-uszodában is ott volt, így Risztov Éva, Darnyi Tamás, Szabó József, Rózsa Norbert és Czene Attila.

A döntő pontversenyét a budapesti régió fiataljai nyerték meg a Dél-Alföld és a Nyugat-Dunántúl csapatai előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.