Jutott idő az operációra a kényszerszünetben

A januári kézilabda Európa-bajnokságon figyelt fel a közvélemény a húszas évei elején járó Szita Zoltánra. A négy centi híján kétméteres balátlövő márciusban a Wisla Plock játékosaként térhetett volna vissza szülővárosába, Veszprémbe a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágó mérkőzésére, de a koronavírus-járvány keresztülhúzta a számítását. Szita fegyelmezetten tűri a megpróbáltatásokat, alkalmazkodik a kijárási tilalom nehézségeihez a Visztula partján. Hiányoznak a szerettei, de nem bánja, hogy annak idején Lengyelországban kötött ki.

2020. 04. 04. 8:46
null
A lengyel Kékektől a magyar Kékekhez igazol a válogatott alapembere Forrás: Wisla Plock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sportága és országa válogatja, hogyan hirdetnek végeredményt a jelenleg felfüggesztett, csonka szezon végén. A lengyel férfi kézilabdázóknál az aktuá­lis helyezést tekintették véglegesnek március 12-én, így a Szita Zoltánnal felálló Wisla Plock másodikként zárta a pontvadászatot.

– Legkeményebb ellenfelünk, a Kielce három ponttal állt előttünk, ráadásul egy mérkőzéssel többet játszott, mint mi. Lett volna esélyünk megelőzni őket, igaz, az egymás elleni eredmények neki kedveztek volna a végelszámolásnál. Mi itthon csak egy góllal nyertünk ellenük, idegenben viszont esélyünk sem volt. Ha így vesszük, igazságos, hogy ők lettek a bajnokok. Jövőre újra megpróbáljuk letaszítani őket a trónról – mondta lapunk érdeklődésére a 22 éves játékos.

Szita Zoltán 2019-ben szerződött – először kölcsönben – Plockba, de a lengyelek nem sokat teketóriáztak, kisvártatva állandósították a szerződését, megvásárolták a játékjogát nevelőklubjától, a Telekom Veszprémtől. Pikáns lett volna a helyzet, ha nem temeti maga alá a versenyszezont az egész világon tomboló koronavírus-járvány, akkor ugyanis Szita a szülővárosában játszhatott volna Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő mérkőzést. Ám erre egyelőre várni kell, az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) április 17-én hoz döntést a folytatás menetrendjéről. (Bár valamilyen rejtélyes okból már kijelölte a nemzetközi kupadöntők időpontját.) Addig egyéni edzéssel, iramfutással és kondicionális erőfejlesztéssel tölti az időt a Plock magyarja.

A balátlövő alapember csapatában
Forrás: Wisla Plock

– Napi átlagban egy órát futok az új építésű lakóházak körül, néha csak céltalanul, tetszőleges irányban, különböző sebességgel. A klubtól kaptunk súlyzókat, gumiszalagot, így a ház garázsában tudok kondizni. Már alig várom, hogy visszatérjenek a dolgok az eredeti kerékvágásba, és a saját csarnokunkban edzzünk – mondja a kézilabdázó.

Sajnos erre még várni kell, jelenleg kijárási tilalom van érvényben Lengyelországban, szigorú intézkedésekkel óvják a lakosságot a világot sújtó koronavírus terjedésétől.

A januári Európa-bajnokság egyik felfedezettje kihasználta a kényszerszünet adta lehetőséget, megoperáltatta magát. Az Európa-bajnokság egyik meccsén kapott medvepuszit a bal vállán, az ott keletkezett vérömlenyt távolították el. Jelenleg a rehabilitációját tölti.

Szita megtalálta a számítását a lengyel városban: a korábban Veszprémben és a magyar válogatottnál dolgozó spanyol Xavi Sabaté az edzője, a keret tagja a horvát, de magyar útlevéllel is rendelkező Renato Sulic, aki két etapban, összesen tíz évet játszott korábban a királynék városában. Nem valószínű, hogy Szita ugyanennyit le fog húzni Plockban, de most jókor van jó helyen. Élvezi, hogy bíznak benne, érzi, hogy fejlődik, feldobja, hogy magas hőfokú BL-meccseken szerepelhet.

Kár, hogy a koronavírus beárnyékolja az idilli képet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.