Kajakosnak lenni

Lelki szemeink előtt egy széles vállú, kidolgozott izomzatú, napbarnított férfiember képe jelenik meg.

2020. 05. 26. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy milyen egy kajakos? Lelki szemeink előtt egy széles vállú, kidolgozott izomzatú, napbarnított férfiember képe jelenik meg; ha személyesíteni akarnánk, akkor a magyar hagyományok alapján egy olimpiai, de legalább világbajnoki aranyérmes klasszis, mondjuk Hesz Mihály vagy Csipes Ferenc a régebbi időkből, a ma is aktív Kammerer Zoltán, netán a tévében minden este látható (no nem kajakosként), így sokak kedvencévé avanzsált Tóth Dávid.

Kajakosnak lenni ennél mégis egyszerre több és kevesebb. Mindenekelőtt életforma. Ahogy arról számos egykori kiválóság szolgál példával Babella Lászlótól Foltán Lászlón és Vaskuti Istvánon át Gyulay Zsoltig (nem feledve persze, hogy akadnak ellenpéldák is).

„Hidegben portyával megyek, jó időben pedig a piros színű csepeli K–1-essel evezek el Verőcéig tejet venni, az út oda-vissza 12 kilométer. Erős holdvilágnál időnként éjszaka is nekiindulok. 150 méterre lakom a folyótól, lemegyek éjfélkor a vízitelepre, fogom a hajómat, felevezek Dömösig vagy még tovább. Néha hajnali háromig is kint vagyok, olyankor tükörsima a víz, és enyém az egész Duna.” Ez volna a lényeg. S hogy ki mondta? Egy hetvenesztendős kajakos… Nieberl Károlyt a sportág berkein túl nem ismerik, azon belül, hát még szűkebb pátriájában, Nagymaroson annál többen. Innen indulva lett anno ifiválogatott, a szlalomszakág hazai úttörője, majd edző évtizedeken át, gyerekek nemzedékeivel megszerettetve a kajakozást, a vízi életformát.

„Nagymaroson az volt a szokás, hogy a rossz gyerekeket mindig leküldték hozzám kajakozni. Nem hagytam senkit elkallódni. Van olyan egykori tanítványom, aki annyira tehetségtelen volt, hogy még egy vidékbajnokságra sem tudtam benevezni, de őt is marasztaltam. És tudja mit? Volt értelme, mert hobbiból még a mai napig lejár kajakozni, annyira megszerette a sportágat, pedig már bőven elmúlt negyvenéves. Mindenhova vittem a srácokat. Van egy kunyhóm az erdőben, két ünnep között nyolc-tíz gyerekkel mindig felmentem oda néhány napra edzőtáborozni, sífutni jártunk, este befűtöttünk, gitároztunk, egymás hegyén-hátán aludtunk a nomád körülmények között, máskor meg Első Emelet-koncertre mentünk. Mindig megtaláltam a hangot a gyerekekkel, láttam a szemükön, hogy hisznek nekem, és erre tényleg büszke voltam” – olvasható tovább a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapján Nieberl Károly vallomása. Messzire vezetne azon merengeni, hogy ez lenne a feladat, a küldetés: az adottságokat kihasználva Magyarországon a kajak-kenut a nép sportágává tenni. Nemcsak a csillogást, a dicsőséget, hanem a tradíciók tiszteletében az igaz szépséget meglátva benne. S e téren lehet hiányérzetünk, ahogy azt Nieberl Károly sem tagadja: „2016-ban abbahagytam az edzői munkát, de elmondtam a fiatal kollégáknak, hogy itt vagyok, és ha bármiben segítség kell, szóljanak, helyettesítek, egy-két gyereknek szívesen tartok különfoglalkozást. Azóta sem hívtak. De nem bánkódom ezen, szerintem a versenyzők között is fel fog nőni újra egy olyan generáció Nagymaroson, akikben meglesz az elszántság. Ezt most nem mindig látom.”

Addig is mi mást kívánhatnánk: még sok-sok holdfényes éjszakát a Dunán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.