Kajakosok új dimenzióban

A Maty-ér eddig is a világ legjobb kajak-kenu versenypályája volt, ám a most zajló felújításnak köszönhe­tően a létesítmény és a sportág új dimenzióba kerülhet. A tegnapi bejáráson erről személyesen győződhetett meg Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökének társaságában.

Novák
2019. 04. 18. 16:45
Kopasz Bálint
Kopasz Bálint még nincs csúcsformában Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szegedi világbajnokságok történetéből is kiolvasható, hogy Magyarország milyen minőségi változáson ment át a sportinfrastruktúra és a világesemények rendezése területén. Hazánk a kezdetektől – az első vb-t 1938-ban rendezték – a kajak-kenu vezető hatalma, ehhez képest meglepőnek is nevezhetjük, hogy először csupán 1998-ban adott otthont világbajnokságnak. Mindenki megelégedésére. Éppen ezért érthető, hogy 2006 és 2011 után idén immár negyedszer lesz házigazda Szeged, közelebbről a Maty-ér. A szegedit mindenki a világ legjobb kajak-kenu pályájaként emlegeti, ezt a presztízst tükrözi, hogy újra olimpiát megelőző évben rendeznek kvalifikációs vb-t itt.

Szabó Tünde tegnap is kiemelte: a magyar kormánynak az a törekvése, hogy minél több sportág hozhassa hazánkba a legnagyobb sportversenyeket. – Olyan gyorsan fejlődik a kajak-kenu is, hogy a sportlétesítményekben is követnünk kell ezt az ütemet. A kajak-kenu a legeredményesebb magyar sportág, ezért kötelességünk a legjobb körülményeket biztosítani. Minden országból örömmel érkeznek Szegedre, és ha már olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak adunk otthont, akkor nem engedhetjük meg, hogy ne a legjobb feltételek között rendezzük meg a vébét – nyilatkozta a sportért felelős államtitkár.

is várja már, hogy a felújított pályán lapátolhasson
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke kifejtette, a fejlesztés ugyan a világbajnokság apropóján valósul meg, de más sportágak, így a triatlon és a nyílt vízi úszás versenyeinek megrendezésére is lehetőséget teremt. Elmondta, a fejlesztés leglátványosabb eleme, hogy a pályát kettéválasztó osztószigetet most már híd kapcsolja össze a szárazfölddel. A tévéközvetítések kamerái átkerülnek a szigetre, a korábbi versenyekkel ellentétben így nem egy nádas, hanem több tízezer néző lesz a futamok hátterében. A szigeten kerékpárút épül, így az edzők kísérhetik majd tanítványaikat. Növelik a parkolóterületet, s felhúznak egy új szintet a céltoronyra.

– Eddig is nagyon szerettem a Maty-éri pályát, és látva a hatalmas építkezéseket, biztos vagyok abban, hogy a jövőben még nagyobb élmény lesz itt kajakozni, s a fejlesztések eredményeként még inkább minőségi munkát tudnak majd itt végezni a magyar kajak-kenusok. Abban is bízom, hogy a víz tisztasága is javul majd – jegyezte meg a bejáráson szintén részt vevő Eb-ezüstérmes Kopasz Bálint.

Július végétől már ő is a pályán készülhet, akkor töltik fel ismét vízzel a tározót. Augusztus elején pedig megérkeznek Szegedre az első – főként tengerentúli – csapatok, hogy akklimatizálódjanak a világbajnokság előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.