Kalandos úton Kijevbe, megannyi élménnyel gazdagodva

A Ferencváros labdarúgócsapatának küldöttsége hétfő reggel kel útra, hogy lejátssza utolsó csoportmérkőzését a Bajnokok Ligájában. A találkozót zárt kapuk mögött rendezik, magyar szurkolók már csak ezért sem tarthatnak a kedvenceikkel, ha egyáltalán lenne bátorságuk útra kelni. Törékeny lányok mindenesetre vállalkoztak arra, amire meglett férfiak is csak nehezen, oda-vissza megjárták Kijevet. Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának elnöke mesélt lapunknak az élményeikről.

2020. 12. 07. 6:40
null
Deutsch-Lazsányi Erika (jobbra) legközelebb is busszal utazna Kijevbe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November utolsó napjaiban rendezték meg Kijevben a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságot, amelyen – miként korábban már beszámoltunk róla – a magyar válogatott is részt vett, sőt sikeresen szerepelt, hiszen Kocsis Evelyn a juniorok közt bronzérmet szerzett. Már csak ezért is megérte a részvétel. Deutsch-Lazsányi Erika az érdeklődésünkre felelevenítette, nem hátráltak meg a nehézségek elől, mert feltétlenül ott akartak lenni a kontinensviadalon.

– Nagyon nehéz időket élünk, egy sportolónak versenyek nélkül idővel értelmetlenné válhat a munkája. A lányok rengeteget dolgoztak, szerették volna lemérni, hol tartanak a többiekhez képest, ezért mindenképpen ki akartunk utazni az Európa-bajnokságra.

Sokkal inkább az volt a kérdés: hogyan?

Busszal Kijevbe

– Először mi is repülőutat terveztünk, de több nehézség is felmerült, ezért elvetettük ezt az ötletet. Egyrészt a légitársaságok közölték, ha nincs kellő számú utas, akkor akár az indulás előtt hetvenkét órával is törölhetik az adott járatot, másrészt a reptereken jelentős a fertőzés veszélye. Mégis, a harmadik szempont volt döntő. Azzal is számolnunk kellett, mi tehetünk akkor, ha a küldöttségünk valamelyik tagja kinn, Kijevben fertőződik meg. Azt ugyanis el akartuk kerülni, hogy bárki ukrán egészségügyi ellátásra kényszerüljön. Ugyanígy nyilatkoztak a versenyzők szülei, akik amúgy ugyancsak támogatták a túrát. Egyetlen megoldás kínálkozott, ha busszal megyünk, amelyben a karanténnak megfelelő elkülönítést is meg tudtuk volna valósítani, de szerencsére erre nem volt szükség. Jól utaztunk, a határon a beregszászi konzulátus segítségének köszönhetően nem kellett várakoznunk, mosdó is volt a buszon, így egyszer sem kellett megállnunk, tizenöt óra alatt megérkeztünk Kijevbe.

A magyar ritmikus gimnasztika csapat szép napokat töltött Kijevben

A buszos utazással még azt is sikerült biztosítani, hogy hely- és nyelvismerettel rendelkező orvos is csatlakozzon a küldöttséghez.

– A férjem segítségével bukkantunk Bíró Erzsébetre, a munkácsi gyermekkórház igazgatójára. A beregszászi születésű Bocskor Andrea, akivel európai parlamenti képviselőként Tamás napi munkakapcsolatban áll, ajánlotta figyelmünkbe Erzsébetet, s ő örömmel vállalta a feladatot. Útközben Munkácson vettük fel, s Kijevben is sokat segített, bár szerencsére orvosi ellátásra egyikünk sem szorult. Ugyancsak köszönettel tartozunk Viczián Tamásnak, a kijevi magyar nagykövetség munkatársának, aki delegációnk vezetője volt az Eb alatt.

Nyugodt az élet Kijevben

Deutsch-Lazsányi Erika személyes tapasztalatai szerint Kijevben a háborús konfliktus és a járvány dacára viszonylag normális mederben zajlik az élet.

– Sokadszorra fordultam meg Kijevben, igaz, egyszer sem azért, hogy turistaként gyűjtsek élményeket, a tartózkodásom minden esetben erősen a versenyekre szorítkozott. Természetesen kevés időt mindig igyekeztem szakítani arra, hogy szétnézzek a városban.

Nem tapasztaltam azt, hogy az élet látványosan rosszabbra fordult volna az ukrán fővárosban. Az utcák, az épületek tiszták, az emberek kedvesek, egyedül a kommunikáció jelent gondot, mert kevesen beszélnek angolul.

A járvány alatt ott is kötelezőek az óvintézkedések, a maszkviselés, a fertőtlenítés és a távolságtartás, bár mintha mi, magyarok e téren fegyelmezettebbek lennénk. A versenyen is miden flottul zajlott, szerencsére tőlünk senki sem fertőződött meg, a kilépéskor is egytől egyig negatív mintát vettek tőlünk, noha más országokból kapok olyan híreket, hogy egyesek hazaérkezve pozitív tesztet produkáltak.

Az utazás szép gesztusra is indította Deutsch-Lazsányi Erikát.

Segíteni szeretnék a munkácsiaknak

– Bíró Erzsébettel a jövőben is tartjuk a kapcsolatot. Két dolgot is elhatároztam, hogy a jövőben, ha Kijevbe utazunk, ismét ugyanígy, busszal megyünk, s ha a járvány végre elmúlik, mindenképpen megállunk Munkácson.

Szeretnénk adományokkal segíteni a gyermekkórháznak, s talán a ritmikus gimnasztikát is meghonosítjuk a városban az MTK Budapest szerepvállalásával. Magam is aggódva szoktam figyelni a Kárpátalján élő magyarokról érkező híreket, ha tudok, örömmel segítek.

Teljesítmény, siker, ezen felül élmény és emberi kapcsolatok építése. A sport így szövi át az életünket.

– Remélem, a fradisták is csupa szép élménnyel térnek haza Kijevből – mi sem természetesebb, hogy Deutsch-Lazsányi Erika szurkol a Ferencvárosnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.