Szánni való pofozógép lett a sportági nagyhatalomból

Előre lehetett sejteni, hogy az észak-amerikai profiligában, az NHL rájátszásában érdekelt sztárjai nélkül Kanada gárdájának nem lehetnek vérmes reményei a Rigában zajló elit jégkorong-világbajnokságon, de ilyen gyatra teljesítményre azért senki sem gondolt. A 26-szoros vb-győztes a harmadik mérkőzését is elvesztette, a házigazda Lettország és az Egyesült Államok után Németországról is kikapott a B jelű nyolcasban. Kész szerencse, hogy idén nem lehet kiesni a tizenhatos mezőnyből...

Magyar Nemzet
2021. 05. 24. 22:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lettország-Kanada 2-0. Egyesült Államok-Kanada 5-1. Majd hétfő este Németország-Kanada 3-1. Három meccs, 10 kapott, csupán 2 ütött gól és nulla pont. Így kezdte Kanada a Lettország fővárosában, Rigában zajló jégkorong-világbajnokságot.

Korábban még arra sem volt példa, hogy a 26-szoros világbajnok csapat – amely az örökranglistán a második a 27-szer győztes Oroszország és a Szovjetunió együttes eredménye mögött – első két meccsét elveszítse, most pedig mindjárt három gyufával kezdett.

Rendben, Kanada nem csupán hiányos, az NHL-ben szereplő sztárokat nélkülöző, hanem ráadásul alaposan megfiatalított csapattal érkezett a világbajnokságra. Néhány rutinos, de különösebben magasan nem jegyzett hokist leszámítva 19-22 éves korú ifjak alkotják a juharlevelesek keretét, csupán két olyan mezőnyjátékos van a névsorban, aki jégre lépett már felnőtt vb-n: a védelemből Troy Strecher, a támadók közül Adam Henrique ott volt a 2019-ben Pozsonyban ezüstérmes együttesben. Ilyen kudarcszériára azért így sem számított senki.

S ahogy a világbajnokság rajtja előtt arról beszámoltunk, Kanada nem nagyon számíthat segítségre az NHL rájátszásából menet közben kieső kluboktól, mert a koronavírus-járvány miatt a beutazás Lettországba meglehetősen bonyolult. Ám lehet, hogy a kanadaiak mégis minden követ megmozgatnak azért, hogy megerősítsék a csapatukat, mert ha így folytatják, nem jutnak be a legjobb nyolc közé. Ha a folytatásban le is győzik Norvégiát, Kazahsztánt és Olaszországot, június 1-én Finnország ellen zárják a csoportkört.

Hétfőn az A csoportban is született egy meglepetés, Szlovákia 3-1-re legyőzte Oroszországot, s három forduló után is százszázalékos.

Jégkorong vb, az állás a hétfői meccsek után:

A csoport: 1. Szlovákia 3 mérkőzés/9 pont, 2. Oroszország 3/6, 3. Svájc 2/6, 4. Fehéroroszország 3/4, 5. Dánia 2/3, 6. Csehország 3/2, 7. Svédország 2/0, 8. Nagy-Britannia 2/0.

B csoport: 1. Németország 3 mérkőzés/9 pont, 2 Lettország 3/7, 3. Kazahsztán 2/4, 4. Finnország 2/4, 5. Egyesült Államok 2/3, 6. Norvégia 2/3, 7. Kanada 3/0, 8. Olaszország 3/0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.