Kapás Boglárka fejében még él a rosszullét emléke

Két éve világbajnok volt 200 pillangón Kapás Boglárka, a 2020-as országos bajnokságon viszont a döntő előtt rosszullét fogta el, s kénytelen volt visszalépni ettől a számtól. Azóta tudjuk, tavaly nyáron azonosították az autoimmun pajzsmirigybetegséget nála, amely időnként szédülést, hányingert okoz. Kapás ma, a Duna Arénában szerezheti vissza az országos bajnoki címét 200 pillangón, amelynek a tegnapi előfutamát megnyerte Hosszú Katinka előtt.

2021. 03. 24. 6:30
null
Fotó: Szilágyi_Anna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tavaly a kaposvári ob-n váratlanul rosszul lett, s akkor derült fény arra, hogy autoimmun betegséggel küzd. Sikerült azóta megtanulni együtt élni vele?

– Sajnos nem mindig lehet mit kezdeni ezekkel a kisebb rosszullétekkel, azóta is előfordult néhányszor – válaszolta kérdésünkre – Természetesen a dietetikusom segítségével mindent megteszünk, hogy kordában tartsuk a betegséget, szerencsére a megfelelő vitaminokkal és étrenddel szép eredményeket lehet elérni. Igyekszem nem gondolni erre az egészre, próbálok pozitívan tekinteni a jövőbe és az előttem álló feladatokra koncentrálni.

Kapás Boglárka bizakodva tekint a jövőbe Fotó: Szilágyi Anna

 

– Könnyűnek hangzik, hogy nem gondol rá…

– Nem tagadom, néha megfordul a fejemben, hogy ha az ob-n elkaphatott a rosszullét egy fontos pillanatban, akkor ez miért ne fordulhatna elő újra egy nagyobb versenyen is. Azzal próbálom fejben elhessegetni ezeket a gondolatokat, hogy higgadt, nyugodt maradok. Igazából nem tehetek mást. Gyakran mondogatjuk, hogy az egészség a legfontosabb, én a saját bőrömön tanultam meg ennek az igazságtartalmát.

– A téli felkészülés alatt két táborra szakadtak az úszók. A Milák Kristóf-féle csoport kihagyta a meleg égövi edzőtábort, mert szerintük itthon is el lehetett végezni a minőségi munkát. Ön viszont eltöltött három hetet Dubajban. Miért?

– Egy külföldi edzőtábor kiragad minket a mindennapi rutinból, új ener­giákat kapunk, ezáltal jobban eltűrjük a monoton edzéseket, és jobban is bírjuk, fokozottan terhelhetőbbek vagyunk. Minden óvintézkedést megtettünk, és minden szabályt betartottunk, hogy biztonságban legyünk az edzőtábor alatt, így ebből a szempontból is sikeres volt a felkészülés.

– Megkapta már a koronavírus elleni védőoltást?

– Azok közé tartozom, akiket az országos bajnokság után kezdenek el beoltani. Személy szerint nem félek, örülök, hogy be leszünk oltva, erre minden olimpikonnak szüksége lesz, ha ki akar utazni.

Jól sikerült a felkészülés, erősebb, mint tavaly ilyenkor Fotó: Szilágyi Anna

– Az ob fontos állomás az olim­piai kvóták szempontjából. Mely számokban szeretne mindenképpen indulni Tokióban?

– Négyszáz gyorson és kétszáz pillangón. A legfontosabb persze a kétszáz pillangó, de nagyon jó kiegészítésnek tartom mellé a négyszáz gyorsot. Pláne hogy az első nap lesz az olim­pián, emiatt kiváló bemelegítés a fő számomra. Most az országos bajnokságon szeretnék mindkettőben a lehető legközelebb kerülni az egyéni csúcsomhoz, s ezzel bebiztosítani a tokiói helyemet mindkét számban.

– Az olimpia előtt májusban Euró­pa-bajnokságot is rendeznek Budapesten. Hogyan priorizál?

– Három főversenyre nem gondolom, hogy tisztességesen fel lehet készülni, úgyhogy az Eb-re „félkész” állapotban érkezem a tervek szerint. Most az ob más, mert ennek nagyobb a tétje, erre a versenyre hasonlóan fókuszáltunk, mint egy nyári főversenyre. A következő ilyen már az olimpia lesz természetesen.

– A kétszáz pillangón szerzett 2019-es világbajnoki címe óta eltelt másfél év nagy világverseny nélkül. Ami legutóbb vb-aranyat ért, Tokióban mire lehet elég?

– Nehéz megmondani, hogy milyen idő kell majd az éremhez, főleg egy ilyen időszak után. Abban bízom, hogy sikerült kihozni a plusz egy évből, amit szerettünk volna, erősebbnek érzem magam, mint tavaly ilyenkor. Jóval magabiztosabban tudom leúszni a száz pillangót, mint előtte. Az volt a cél, hogy gyorsuljak, amivel azt szeretnénk elérni, hogy erősebben tudjak kezdeni kétszázon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.